Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Тома Биков: На изборите няма да отстъпим предрешено на когото и да било

Мнения

Тома Биков: На изборите няма да отстъпим предрешено на когото и да било

Тома Биков: На изборите няма да отстъпим предрешено на когото и да било - Tribune.bg
Снимка:

За кандидатурата на ГЕРБ за кмет на София и определяща ли е кампанията за резултатите на местните избори Tribune.bg разговаря с народния представител и председател на комисията по култура и медии Тома Биков.

- Г-н Биков, как влиза ГЕРБ в битката за местните избори?

Влизаме с амбицията за победа. В това няма никакво съмнение..

- В София, например, търсите кандидатура, която да привлече гласове и от периферията?

Търсим кандидатура с потенциал, която на втори тур да разшири подкрепата си. Заедно с това ние представяме и нашата листа за общински съветници, която също е доста променена. Аз отчитам, че ГЕРБ в София върви към една естествена промяна. В самата листа има доста нови хора. Надявам се тези наши амбиции да бъдат осъществени.

- Как  гледате на ангажимента на вашия лидер да подкрепите ППДБ там, където те стигнат до балотаж, а вие – не?!

За нас този казус е по-лесен, защото според мен в 99% от случаите там, където има втори тур, ще бъдем на балотаж. Докато при тях неяснотата дали изобщо ще стигнат до балотаж в общините, е доста голяма и те си дават сметка, че може да се окажат в позиция да ни подкрепят почти навсякъде. Това според мен би било логично, защото там, където ще се изправим на балотаж и където не са те, то ние ще бъдем срещу „Възраждане” или срещу някакъв независим кандидат. Така че независимо от това дали в момента декларират подкрепа, ще го направят по естествен път, когато има такива казуси.

- Ще има ли пробив опозицията в някои общини и къде според вас?

Предстои да видим. Мисля, че на тези избори много ще зависи от кампанията. Няма предрешени резултати. Който си мисли, че е спечелил преди да са минали изборите, ще се окаже излъган. Помним на парламентарните избори как се вадиха маси, а после се прибираха в една от централите. Резултатът зависи и от това какво ще бъде предложено на хората. Мисля, че кампанията ще мине в този дух, а не да мерим кой колко е лош. Естествино, няма как да минем и без това да сочим недостатъците на нашите опоненти, но със сигурност нагласите тепърва предстои да се оформят.

- Тиражират се прогнози, че ГЕРБ се е договорил да отстъпи местната власт на ПП в някои региони?!

Това е конспиративна теория. ГЕРБ сме доказали, че не отиваме на избори, за да отстъпим. Ние се явяваме на избори, за да спечелим, а искаме да спечелим, защото след това знаем какво да правим. Не мисля, че са много партиите в България, които имат потенциал и капацитет да подкрепят общините така, както прави ГЕРБ. Затова имаме структури на всички места, защото ние печелим. Така че и в София, защото столицата е знакова, ние по никакъв начин няма да отстъпим предрешено на когото и да било, още повече на кандидат, който ние смятаме, че ще бъде слаб кмет. Васил Терзиев не разбира нито от проблемите на София, нито от политика. С всичките критики към Хекимян, които чух, това е човек, който 20 години се занимава с политика.

- И Чърчил признава, че журналистиката е хубава професия, стига да знаеш кога да я напуснеш?!

Той самият е бил журналист. А това е най-смешното, че не било успешно влизането на журналистите в политиката. Те се събудиха с това някои хора. И Захари Стоянов се е занимавал с журналистика, и Димитър Петков, и Христо Ботев. Така че журналистиката дава възможност да си изразиш мнението, тя е в едно поле с политиката. Затова мисля, че журналистиката е позитив за Хекимян.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати