Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Тома Биков: Не виждам "цар" на хоризонта, който да е нов и сериозен субект на изборите

Мнения

Тома Биков: Не виждам "цар" на хоризонта, който да е нов и сериозен субект на изборите

Тома Биков: Не виждам цар на хоризонта, който да е нов и сериозен субект на изборите - Tribune.bg
Снимка:

За финансовото състояние на държавата като наследство от управлението на кабинета "Денков", за овладяването на Агенция "Митници" и ще има ли нови играчи в 50-тия парламент след предсрочния вот Tribune.bg разговаря с народния представител от ГЕРБ Тома Биков.

Г-н Биков, притеснително ли е финансовото състояние, в което правителството "Денков" оставя страната?

Това е въпрос на проверка в Министерството на финансите. Тя ще изясни с какво разполагат. Според мен наследството е, че ние в бюджета за тази година по настояване на финансовия министър Асен Василев прехвърлихме редица дейности и политики - от капиталните разходи до европейските фондове, което никога не се беше случвало преди това. Така че новият финансов министър ще има огромно предизвикателство пред себе си. Аз не знам как физически в Министерството на финансите могат да преценят всеки проект и да вземат решение да го одобрят или да не го одобрят - нещо, което министър Асен Василев е позиционирал като инструмент за оказване на натиск и за взимане на контрол върху всичко. Сега новият финансов министър ще трябва да се справя с това, въпреки че не го е искал, най-вероятно. Последните години никой финансов министър не е изисквал подобна абсолютна власт върху процесите в държавата.

Овладяването на Агенция "Митници" ли бе промяната, която ни се случи, според вас?

Там тече разследване и трябва разследващите органи да се произнесат. Не е добре да издаваме присъди предварително. Ще припомня, че през 2019-2020г. имаше редовни пресконференции на тогавашния премиер Бойко Борисов, в които се представяха проучвания на големите цигарени компании как България се справя с контрабандата и тя бе свита от 30% на 2%. Сега е добре да се провери какъв е този процент, за да се види какъв е резултатът от тези 3-4 годи нестабилност. То е логично и е по учебник, че когато държавата е слаба, криминалната престъпност става силна. И това нещо го говорихме още 2020г., когато някои хора си мислеха, че правят революция. Сега ще трябва да берем плодовете на това, което е посято последните 2-3 години, защото резултатите винаги идват по-късно. Те не идват в момента, в който управляваш. Така че имаме още 2-3 години най-вероятно, за да видим какви са "постиженията".

Очаквате ли изненади на предстоящите избори? Ще има ли нови играчи в парламента?

Към момента не се виждат нови играчи. Доколко има време, по-скоро няма. Но, ако се върнем назад, имало е всякакви случаи, в т.ч. 2001г. царят дойде два месеца преди изборите. Не виждам в момента цар на хоризонта. Мисля, че на тези избори няма да има сериозен субект, който да се яви. Някои малки субекти при по-ниска активност биха могли да влязат, но предстои кампания. Виждаме, че е много динамично всичко и едва ли отсега може да се прогнозира в точност каква ще бъде ситуацията след два месеца.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети ГЕРБ, избори
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети