Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Тома Биков: Разцеплението на парламентарни групи още не е приключило

Мнения

Тома Биков: Разцеплението на парламентарни групи още не е приключило

Тома Биков: Разцеплението на парламентарни групи още не е приключило - Tribune.bg
Снимка:

За процесите на разпад и отлюспване в парламентарните групи, за гръцкия парламентарен модел и възможно ли е да се излъчи кабинет в рамките на този парламент Tribune.bg разговаря с народния представител от ГЕРБ-СДС Тома Биков.

Г-н Биков, спомняте ли си за парламент, в който да се цепят толкова парламентарни групи?

Явно това е резултат от политическата нестабилност. При такава нестабилност се променя и самата структура на политическата система. За съжаление, този процес не е свършил.

Което е лошо?

Да, означава, че няма стабилизация.

Някои го тълкуват като подтик президентът да излезе на сцената със свой политически проект?

Да, има подтик, но той не е към президента, а към всички нас. Трябва да започнем да си вършим работата, тъй като основният ангажимент на парламентарната демокрация е да излъчи управление на страната. И затова според мен идва ред да се появи не партия на президента, а да се появят идеи как да се мине към по-прости форми на политическо участие – от мажоритарни избори и промени в изборната система до президентска република.

Аз гледам сериозно на предложението на лидера на ГЕРБ да се обсъди гръцкият модел, който  се определя като подсилено пропорционален? При него от 300 места, 250 се разпределят между партиите, минали границата за влизане в парламента, а останалите 50 места се дават на първата спечелила формация. Така шансът за излъчване на правителство расте.

Не е само гръцкият модел. Би могло да се въведе определен брой мажоритарни депутати, които играят сходна роля и дават бонус на първата политическа сила. Има системи с висок праг за влизане в парламента, който окрупнява политическата система. Така е в Турция.

Конституционалистът Георги Марков също призова за вдигане на прага за влизане в парламента!

Най-различни неща могат да се направят , тъй като в този си вид парламентът на няколко пъти не е в състояние да излъчи стабилно управление на страната. За мен, за да се стигне дотук, по-малка е вината на системата. В по-голяма степен неуспехът да се излъчи управление, се дължи на обстоятелството, че голямата част от партиите изобщо не си дават сметка каква е тяхната задача. Представителите им не са в действителността, а са в техен въображаем свят и непрестанно се сблъскват с реалностите, което едва ли само технологията би могла да промени.

Възможен ли е изборът на кабинет в рамките на този парламент?

Доста е динамично в момента. Не ми се струва възможно. Иначе г-н Костадин Костадинов даде заявка и той е прав, че алтернативата на това, което ние предлагаме, е той. След като ГЕРБ не са желани от колетите от ПП, имат възможност да изберат другия път. Това е пътят, който г-н Костадинов предлага. Няма трети път.

 

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети ГЕРБ, парламент
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати