Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Тома Биков пред Tribune.bg: Приетият вариант на мораториума е в полза на зеленото лоби. Рискуваме да навлезем в много тежка енергийна криза

Мнения

Тома Биков пред Tribune.bg: Приетият вариант на мораториума е в полза на зеленото лоби. Рискуваме да навлезем в много тежка енергийна криза

Снимка:

Надявам се, че скоро новите управляващи ще разберат, че не са вече в предизборна кампания и е крайно време да започнат да говорят истината

Интервю на Tribune.bg с депутата от ГЕРБ-СДС Тома Биков за гафовете на Кирил Петков и Румен Радев, обещанията на премиера по отношение на Република Северна Македония, предложението за безплатна детска градина, новия правилник за организацията и дейността на Народното събрание и наложения мораториум върху цените на тока, парното и водата.

Как бихте коментирали гафа, който премиерът Кирил Петков допусна по време на първото си посещение в Брюксел, като заяви, че страната ни трябва да построи втори мост над Дунав, а ние вече си имаме два.

През последните два-три дни забелязвам една такава тенденция – той казва нещо и после се обяснява, че не е искал да каже това. Дано да е лапсус.

Премиерът освен това явно се опитва да замаже някак коментара, който президента Радев направи за Крим. Той днес каза, че по отношение на Украйна сме солидарни с позицията на ЕС и НАТО, какво смятате за това?

Г-н Радев използва тази тема преди изборите. След изборите дори самият той си препотвърди позицията за Крим. Аз мисля, че с тези теми, имайки предвид, че всички знаем каква е общата позиция на държавата, би трябвало те самите да се съобразяват, дори в предизборна кампания. Г-н Радев очевидно разчиташе да го подкрепят хора, които смятат, че Крим е руски, те го подкрепиха и сега им казва истината.

Какво е мнението Ви по повод обещанията на Кирил Петков, че до 6 месеца ще се разберем с Република Северна Македония?

Нека да видим! Аз чувам и за Консултативен съвет за национална сигурност, чух, че нашият парламент ще прави нещо с македонския парламент. Аз бях член на групата за приятелство с Република Северна Македония четири години в 44-ото Народно събрание и не виждам как двата парламента могат да направят нещо кой знае какво като оперативна работа. Нещо повече, ще подчертая, че Македония вече повече от година, ако не и по-дълго, няма посланик в София и според мен преди двата парламента да започнат да дебатират нещо по неясен начин е добре президентът Радев да призове македонските си колеги да си пратят посланик на първо време. Второ - не зная за каква позиция говорят те, но аз дотук не съм видял Македония да направи една отстъпка по отношение на България. Ако те не са променили позицията си, не зная как ние да променим нашата. Ако новите управляващи имат някакви идеи, да излязат да ги кажат ясно. Не знам за какви шест месеца говори г-н Петков, той трябва да го обясни, а г-н Радев трябва да обясни защо свиква Консултативен съвет за национална сигурност. Той не беше свиквал такъв близо две години. Каква заплаха за националната сигурност в момента има, изобщо какво отношение има националната сигурност към този казус? Според мен се търси параван, за да обърнат позицията си на 180 градуса, това правят – единият възможен параван е парламентът, а другият - Консултативният съвет за национална сигурност. Но трябва да се знае, че в момента решенията се взимат от Румен Радев и Кирил Петков. Оттам нататък парламентът, Консултативният съвет за национална сигурност, консенсуса… Аз не знам как търсят консенсус и с кого го търсят.

Правителството обяви, че ще има безплатни детски градини, но отложиха решението и явно няма да се случи скоро, как ще коментирате?

Те имаха предложение и за зеленият сертификат, да бъде въведен за Министерски съвет, даже трябваше да е първото нещо, което Кирил Петков щеше да направи, пък се отложи и то. Трябваше тази седмица да гледаме зеления сертификат и за парламента, и то се отложи. Надявам се, че скоро ще разберат, че не са вече в предизборна кампания и е крайно време да започнат да говорят истината. А пък какви безплатни неща ще има, ще видим в бюджета за 2022 година, който междудругото, според мен, още изобщо нямат идея какъв ще бъде.

Какво смятате за новия правилник за организацията и дейността на Народното събрание, има ли действително опит да се заглуши опозицията, както се чу и по време на дебатите в пленарна зала?

Имаха някакви такива намерения с ограничаване на опозицията, което не кореспондира с техните заявки за пълна прозрачност и за връщане на управлението в парламента, но смятам, че какъвто и да е правилникът, опозицията ще бъде активна и ще бъде чувана.

Вече е в сила мораториумът върху цените на тока, водата и парното, който дойде по ваше предложение, но впоследствие беше променен неговия срок. Много експерти твърдят, че след като падне, цените драстично ще се вдигнат. Какво смятате по този толкова важен въпрос?

Вариантът за мораториума на управляващото мнозинство ограничи КЕВР да взима каквито и да било решения, което според мен е грешка, защото правомощията на КЕВР не са само във формирането на цената на електрическата енергия, те имат доста сериозна роля и в субсидирането например на възобновяемите източници на енергия, така наречените ВЕИ-та. С вчерашното решение ВЕИ-тата през следващите шест месеца ще получат около 250 милиона субсидия при положение, че продават цената на тока и в момента на изключително висока цена, и в следващите месеци ще продължи да е така. От ГЕРБ-СДС се опитахме да предотвратим това с една добавка към решението за мораториума, те го отхвърлиха и аз твърдя, че това беше лобистко гласуване на цялото управляващо мнозинство в полза на зеленото лоби. В същото време днес чух, че ЕРП-тата ( Електроразпределителните дружества в България) казват, че трябва да бъдат компенсирани с 250 милиона лева, пак със същата сума, защото те наистина ще губят от това, че не може да се увеличи цената на тока при положение, че тя е много висока на свободния пазар. Ако управляващите искат поне да закрепят положението, би трябвало да вземат тези 250 милиона лева от зелените бизнесмени и да ги дадат на ЕРП-тата и по този начин да задържат цената на тока вече за битовите потребители без това да се окаже фатално за енергийната система на страната. Защото със сегашния мораториум, който беше приет от тях и ние не подкрепихме, рискуваме да навлезем в много тежка енергийна криза, не само ценова.    


Топ новини

виж още

Актуална тема