Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Тома Биков пред Tribune: Подписалите меморандума с „Gemcorp“ и IP3 има потенциал да носят и наказателна отговорност

Мнения

Тома Биков пред Tribune: Подписалите меморандума с „Gemcorp“ и IP3 има потенциал да носят и наказателна отговорност

Тома Биков пред Tribune: Подписалите меморандума с Gemcorp и IP3 има потенциал да носят и наказателна отговорност - Tribune.bg
Снимка:

Как премиерът Кирил Петков е управлявал българската енергетика, как меморандумът с Джемкорп и IP3 е осигурил на офшорка достъп до данни за енергийните ни дружества, които са обект на националната сигурност, как правителството на "Промяната" искаше да сложи ръка на проектите в цялата ни енергетика Tribune.bg разговаря с депутата от ГЕРБ-СДС Тома Биков. 

Г-н Биков, ако започнем оттам, че не е ясно като какъв Атанас Бостанджиев подписва меморандума от името на Джемкорп, като минем през опита за събиране на финансова информация за държавното дружество Мини "Марица-Изток" и стигнем до проекти от типа "Изграждане на нов магистрален газопровод до Украйна", не е ли документът пример за абсурда на управлението на "Продължаваме промяната"/ПП/?

Тази афера е израз на това, което ПП правеха в управлението на страната. Това е погазване на всякакви правила и закони - къде умишлено, къде поради некомпетентност и некадърност. Това демонстрира едно неразбиране защо са необходими тези правила. Тези правила са необходими, за да не бъде държавата разграден двор, в какъвто те я направиха. Според мен тук става въпрос и за корпоративен интерес, защото няма някой да дойде от някъде и ти просто, защото ти е симпатичен да му дадеш достъп до чувствителна информация за държавата, включително и такава, която не би трябвало една частна компания да има. Там щетата е нанесена вече. Това, че договорът е прекратен, няма никакво значение, защото каквото е могло да бъде свършено, е свършено. Ние единствено можем да констатираме какви щети са нанесени на държавата, като вероятно има и щети, които ние няма как да констатираме. Тази информация, която е придобита по незаконен начин, вероятно може да бъде използвана и занапред по най-различни причини. Моето убеждение е, че присъствието на Кирил Петков по време на подписването на меморандума не е било безплатно. Аз съм абсолютно убеден в това, няма как просто. Дори само, че документът се подписва в гранитна зала на Министерския съвет. Нищо да не беше станало, само това подписване да беше се случило, вече събитието носи дивидент на тези компании, защото те ще отидат с тези снимки после при други клиенти. Те ще демонстрират, че са голяма корпорация, която подписва документ с министър-председателя на България, страна-член на ЕС. Да не говорим, че Джемкорп е една офшорка, за която с усилия се разбра къде е и кой стои зад нея.

Както и бе нужно да се направят усилия да се прекрати въпросния меморандум, защото той бе укрит в едно чекмедже на чиновник в Министерство на енергетиката?

Имайте предвид, че ако този казус не беше разкрит от колегата Десислава Трифонова и не беше изнесена темата в публичното пространство, този меморандум щеше да си съществува и в момента, тихомълком. Под предлог, че нищо не се прави, тези хора щяха да имат достъп до цялата енергетика. Както се установи по-късно, в една от компаниите има и руски капитали. И ние в ситуация на война щяхме да стоим тук открити. Не че не са взели, каквото им трябва. Можеше в един момент и претенции да предявят. Но това е добър урок.

А как се пристъпва към такъв меморандум без проверка от ДАНС?

Липсва не само проверка от ДАНС. Документът е подписан без съгласуване с нито едно министерство, което е най-елементарното. Поне Министерството на енергетиката трябва да даде становище. Всичко това е пропуснато по нареждане на Кирил Петков - така, както управляваше през цялото време.

Той взе на "ръчно" управление държавата?!

Да, така, както нареди арест и на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, без да има правомощия за това и после се похвали. По същия начин е казал - "подписвайте". Те отиват и подписват, и сега въпросът е кой ще носи отговорност. Аз много държа тези, които са подписали, да си носят отговорността, нищо че той им е заповядал. Това, че е казал премиерът, няма никакво значение. Според мен тук има потенциал за носене и на наказателна отговорност. Най-накрая в тази държава всеки, който си слага подписа някъде, трябва да носи отговорност.  

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети