Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Тотален хаос в управлението на Българския спортен тотализатор

Мнения

Тотален хаос в управлението на Българския спортен тотализатор

Тотален хаос в управлението на Българския спортен тотализатор - Tribune.bg
Снимка:

Изпълнителният директор на държавната структура е послушна пионка в ръцете на министъра в оставка - Радостин Василев

На фона на месеци с празни обещания и медийна показност, често в крайна сметка изпъкват и реалните действия на политиците и поставените на ключови позиции от тях мениджъри. Точно това се случва и с ръководството на Български спортен тотализатор. От половин година насам под покрива на тази 65-годишна организация цари тотален хаос, причинен най-вероятно съвсем умишлено от главният „кукловод“, доскоро оглавяващ Министерство на младежта и спорта. Неговите послушни пионки от управителния съвет, спуснати с конкретни цели там, всъщност се оказаха абсолютно неопитни и без никаква квалификация. „Всичко се оказа много по-зле, отколкото очаквахме“ – споделят притеснено дългогодишни служители на Спорт тото. „Новият управителен съвет и по-специално – неговият изпълнителен директор, не могат по никакъв начин да се впишат, да разберат и навлязат в бизнеса на предприятието, камо ли да решат неговите проблеми и да

го развиват. Още с постъпването си на длъжност, започнаха директно да уволняват дългогодишни служители с над 10 годишен опит, за да назначават техни близки приятели или роднини с почти нулев интелектуален капацитет и никакъв опит в областта на залаганията и хазарта, но за сметка на това - на двойни заплати! Имаше дори и случаи на назначени хора из страната, които нямат дори един ден трудов стаж, а заемат важни позиции. Без никаква причина изгониха най-опитните си служители: подмениха директорите на клоновете в Благоевград, Плевен, Пловдив и Стара Загора с послушни лица. Включително бяха освободени и служители привлечени от бившата Национална Лотария и Еврофутбол. В резултат на това, приходите на много места из страната започнаха да намаляват драстично!“ – коментира касиерка с дългогодишен опит. Тъжната истина е, че към момента хората в тази голяма държавна структура нямат никакъв стимул да работят. Подложени са буквално на ежедневни репресии, натиск и пълно безхаберие по отношение на работата. И на фона на икономическата обстановка в държавата, ситуацията в БСТ започва да става все по-драматична.

 „В централно управление положението не е никак по-различно! Направо е плачевно. Разкъсвани сме от ежедневни кошмарни интриги, а никаква работа не се върши! През годините сме сменили много директори, но такова чудо досега не е било“ – коментира дългогодишен служител. В последно време, може би и заради крахът на управлението, провалящо България в исторически аспект, изпълнителният директор на БСТ не си прави дори труда да идва на работа – за която разбира се получава солидна заплата. Явява се на работното си място веднъж на няколко дни, никой не знае къде е и какво прави, абсолютно никакви решения не се взимат. Служители споделят, че за каквото и да се обърнат към изпълнителният директор, отговорът винаги е един и същ – „Трябва първо да попитам министъра!“ „По всичко си личи, че личността заемаща в момента поста изпълнителен директор е само една послушна пионка в ръцете на министъра в оставка Радостин Василев и може би не иска от него единствено разрешение за ходене до тоалетната.“ - коментира друг служител. На срещите с ръководството при поставянето на най-рутинни въпроси, нуждаещи се от конкретни решения, изпълнителният директор завършвал разговора с изумителното заключение: „Обсъждайте си проблемите и си ги решавайте!“ Редом с много други такива, изключително „професионални подходи“ спрямо екипа, вече масово се коментира от недоволни служители, че за тях са отрязани елементарни ежедневни придобивки, като кафе и свежи плодове, но в същото време ръководството харчи за ядене и пиене суми от 80 000 лв.

Лъжите и заблудите разбира се не спират дотук. Сериозен проблем е възникнал със синдикатите и заплатите на касиерките. Те също споделят, че министърът ги е излъгал, като предварително е обещал много неща, а нищо не е направил. В крайна сметка техните заплати са били вдигнати реално с около 30 лв., което е истинска подигравка с ключовите служители, контактуващи ежедневно с крайни клиенти. От синдикатите идват коментари, че положението сред всички служители е доста лошо. Тотална демотивация за работа цари на всички нива, млади и кадърни хора масово напускат, включително важни ключови мениджъри, като директорът на „Дирекция обучения“.

Всички нововъведения, които бяха направени от предишното ръководство на БСТ, всъщност вече не съществуват. Те са само част от историята, а възстановяването на нормалното функциониране на БСТ ще бъде много трудно и ще отнеме много време, дори да започне още от утре. А това са само част от ефектите на некадърното управление, чиито единствени цели са личните облаги и изпълняването на поръчки. Най-вероятно интересни факти ще излаят наяве при проверка от идващото съвсем скоро служебно правителство.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети