Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Уволненият от Костов за тежки корупционни практики Борис Милчев съветва ДБ и Манолова

Мнения

Уволненият от Костов за тежки корупционни практики Борис Милчев съветва ДБ и Манолова

Уволненият от Костов за тежки корупционни практики Борис Милчев съветва ДБ и Манолова - Tribune.bg

Независимо гражданско разследване прави скандални разкрития за задкулисни игри, свързани с приватизацията и евтини имоти по Черноморието

Юридическият съветник на ПП „Демократична България“ Борис Милчев консултира и проекта на Мая Манолова. Това се казва в сигнал, изпратен до медиите. Писмото представлява независимо изследване около личността на Милчев, в което се говори с факти за „тежки корупционни практики, продължаващи с години“.

Според инициаторите на независимото гражданско разследване, то е провокирано от факта, че „Демократична България“ е фиксирала предизборното си говорене като „развалена грамофонна плоча, повтаряща до втръсване изрази като „разпределяне на порции“, „бетонирано Черноморие“, „незаконно строителство“, „мафия“, „корупция“ и т.н“.

Но дали човек с политическо минало като Борис Милчев, заявяващ се като юридически консултант на тази партия, в чийто биографичен профил има от всичко по много – разпределяне на порции, бетониране на Черноморие, корупционни практики, може да бъде част от подобна политическа претенция?

Публикуваме анализа съкратено и без редакция по фактологията, представена в разследването.

 

Длъжности, заемани от Борис Милчев от 1993 година насам

1997-2001- заместник-министър в Министерството на регионалното развитие и благоустройството по времето на Евгений Бакърджиев в кабинета на Иван Костов.

Заемал е различни ръководни длъжности в столичната общинска администрация от 1993 до края на 2016 г.

В момента Борис Милчев е част от екипа юридически консултанти, които осигуряват правна помощ на членовете на Камара на архитектите на България и „Демократична България“. „Можем спокойно да твърдим, че същият консултира и проекта на Мая Манолова“, се казва в сигнала.

Приватизационни схеми и казуси

1999 г. Зам.- министърът на МРРБ Борис Милчев е със задача да преструктурира строителни войски. Задачите му са свързани с приватизацията, реституцията и др.

През юли 1999 г. е назначен от Евгени Бакърджиев – министър на МРРБ за председател на новосъздадената Комисия „Независим строителен надзор“. Няколко месеца по-късно Борис Милчев, чрез майка си като подставено лице, създава фирма „Невон АД“, която осъществява и строителен надзор, както строително предприемачество и всякакви консултации в областта на строителното право.

2001 г.– Борис Милчев, като зам.-министър на МРРБ прави констатации пред медиите, определяйки броя на незаконните строежи по Черноморието, като самият той твърди, че са над 4000. След тази негова публична констатация, не само че нищо не се променя, но и продължава бетонирането на Българското Черноморие. Този човек е част от преразпределението в процеса на приватизация на голяма част от терените и туристическите комплекси, част от българското Черноморие.

Как се придобива собственост на границата на плажна ивица с бележка до областния управител и на цената на гарсониера

По време на своето управление като заместник-министър и отговорен за раздържавяването на Строителни войски, Борис Милчев е разполагал с пълна информация относно всички имоти на ГУСВ, които по един или друг начин биха могли да се придобият. В конкретния случай той знае, че земята, върху която е построена почивната станция на една от базите на Строителни войски е собственост на общината. Открива и подходяща вратичка в закона, с която да придобие апетитния имот без търг, а само с молба до областния управител на Варна, с който очевидно на този етап е в съглашение.

Чрез фирма Морски рай ООД, в която съдружник е НЕВОН АД, фирмата придобива имот на Строителни войски, находящ се непосредствено на морския бряг и част от укрепващо брега съоръжение в курортен комплекс „Свети Свети Константин и Елена“, град Варна - Сладкарница - ВПД на три етажа, състояща се от: първи етаж - съблекалня с душове и помпена станция, втори етаж - ресторантска част, с кухня и склад и трети етаж - бар, с обща застроена площ 247 и обща площ на парцела 2 963,00 кв.м за сумата 109 654,68 лв.

По този начин Милчев придобива имот на морския бряг с 4 платежни нареждания от Българо-американска кредитна банка на обща стойност 109 654,68 лв.

Междувременно областният управител Добрин Митев, сключил скандалния договор с Милчев и фирмата му е осъден по доказани злоупотреби с недвижими имоти на 5 години затвор. Същият успява да избяга от българското правосъдие в Нова Зеландия и се укрива там дълги години до изтичане на давността на присъдата.

Днес това място от Черноморското крайбрежие е част от огромна 5-звездна инвестиция.

Иван Костов уволнява Борис Милчев заради „скандално поведение, свързано с приватизация на един обект“

2001 г.  Пред авторитетното издание „Капитал“ министърът на МРРБ Евгени Чачев от правителството на Иван Костов в интервю заявява: „Преди време казах, че корупцията за България се изразява в чиновническия рекет. Идвате за нещо, което може да бъде свършено за час, даже и за десет минути, връщат ви за след десет дни, за след петнайсет, след два месеца.

В началото носите бутилка, следващия път давате 200 лева, накрая някой ви казва, че струва 500 марки или 500 долара… , обаче аз не мога да приема във ведомството да се работи по такъв начин. За съжаление се е работило. Предишната вечер късно вечерта ми се обади вкъщи колегата Емануил Йорданов, министър на вътрешните работи, за скандално поведение на един от моите заместници - Борис Милчев, свързано с приватизация на един обект.

При разпореждане на прокуратурата за влизане на полицията в предприятието той възпрепятствал влизането на полицията. Възложих на инспектората да провери този случай. Оказа се, че приватизацията е извършена много набързо в средните дни на декември по-миналата година (1999). За един ден са извършени всички процедури...“

Седмица по-късно премиерът Иван Костов освобождава от длъжност заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Борис Милчев, на базата на текст от Кодекса на труда, който допуска уволнение поради липса на качества за ефективно изпълнение на възложената работа. От изказването на министър Чачев обаче прозира истината за освобождаването на Милчев от поста, а тя е навлизането на Милчев в корупционни схеми  и задкулисни игри, свързани с приватизацията.

Това компрометира процесът на приватизация по това време в страната, която и до днес се определя от много хора като престъпна. В крайна сметка именно заради такива хора като Милчев и Добрин Митев, закономерно Костов понася всички негативи и губи в следващите избори.

Областният управител на Варна Добрин Митев е считан от множество изследователи на този исторически период за боса на скритата приватизация и ръководител на т. нар. „Софийска бригада“ на Костов. Според разследващата варненска журналистка Веселина Томова по това време се разграбва на безценица българското крайбрежие. Част от този процес е и сделката по-горе, която е извършил Борис Милчев чрез фирмата си Морски Рай ООД с областния управител.

2004 – 2016 – Милчев е в столичната администрация като заема различни длъжности, включително и Началник правен отдел към МРРБ. Генерирайки постоянно конфликт на интереси по най-различни казуси. Фирмите му „Невон“ АД и „Невон консулт“ ООД (чрез поставените лица майка му и съпругата му) осъществяват строително предприемачество, строителен надзор и най-важното – консултантски услуги в областта на строителното право, които лично Милчев осъществява, независимо от заемания пост в общината. А именно поста му като Началник на Правен отдел в МРРБ му отваря вратите към инвеститори, които имат някакви затруднения в осъществяването на проектите си. По този начин фирмата му „Невон“ АД участва в други 10 фирми, с които Милчев заобикаля закона години наред. В неговия случай конфликтът на интереси може да бъде приравнен с корупционна практика, защото консултациите обикновено са свързани с дейността на общината и поста, който заема.

В този период Милчев е началник в Столична община, а фирмата му Невон АД придобива над 40 имота. Закупена е и земя в кв. „Младост 1”, върху която Невон АД построява 6-етажна сграда, в която и днес живее Милчев. Пак в Младост на бул. „Андрей Сахаров“ № 20А фирмата се сдобива с магазин и кафе-сладкарница, с площ от 650 кв.м, с 8680 кв. м в с. Иваняне, 2538 кв.м в Обеля, както и 870 кв.м. офисни площи в „Младост 1”, 1761 кв.м в Парк Въртопо, 600 кв.м в с. Герман и др. Заедно с Таня Дикова, съпруга на брата на арх. Петър Диков, главен архитект на София до 2015 г., фирмата му притежава над 17 дка в района на Княжево.

От справка в Службата по вписвания гр. Белоградчик става ясно, че „Невон” АД е собственик на над 235 дка земя в района, включително и много друга недвижима собственост.

През 2008 г. придобива луксозен апартамент над 150 кв.м. в р-н Изгрев, Дианабад от голям столичен инвеститор. Придобива като физическо лице и апартамент в центъра на ул. Искър, ателие в кв. Изток и др. Неизвестно е защо прокуратурата все още не се е самосезирала и проверила откъде този администратор, част от градската управа, е придобил толкова свободни капитали, които да инвестира в такова огромно количество недвижима собственост.

2007 г. Една от фирмите на Борис Милчев АСЕТТЕРА ООД за една година е успяла да напазарува огромно количество реституирана и общинска земя в района на Панчарево. Заедно с фирма „Лавинас-3“ ООД са успели да изкупят ок. 240 дка. земя, за която са заменили 11 маломерни апартамента в кварталите Люлин, Надежда, Обеля и Младост. Цената на земята е излязла ок. 22.5 евро / кв. м. Замяната е завършена на 21 юни 2007 година. Няколко дни след това, заедно с „Ню ленд дивелопмент“ АД те внасят документи в ДАГ за изработка на ПУП за 400 дка земя в района на с. Лозен, р-н Панчерево.

2011 - Софийска община с приоритет започва развитието на софийското метро. Предвижда се изграждането на Метродиаметър 2 и продължение на Метродиаметър 1 след Младост 4 – Бизнес-парк до ИКЕА и да свърже Софийското метро с единствения днес работещ лифт на Витоша. Това прекрасно намерение неизменно се свързва и с професионалната дейност на Борис Милчев. Не знаем как той си е вършил работата, но през 2020 година се чува вик за помощ откъм лифта, ИКЕА и Ринг Мола – един от най-големите инвеститори в България е измамен.

Същият техен консултант с големите обещания е в екипа на „Демократична България“, изготвил юридическо становище срещу изграждането на тази линия на софийското метро, свързваща града с Витоша. Мотивите му са диаметрално противоположни на всичко, което е говорил, писал и участвал през годините, изтъквайки колко скъп щял да излезе този проект на столичани.

Парадоксалното е, че именно от зелени политически партии с грижа към околната среда идва идеята планината да се свързва с автобуси, чиято теза Милчев в момента защитава като част от политическото тяло на партия Демократична България. Дали на гражданите и гостите на града ще бъде добре да достигат до единственият работещ лифт с няколко прекачвания с градски транспорт?

Това не само ще увеличи транспортната цена, ползвайки няколко билетчета, но и ще повиши в пъти времето за придвижване. Порочното и дълбоко неморално поведение на Милчев срещу реализацията на това трасе, в което той е участвал активно в продължение на години, включително и чрез сключването на консултантски договори, днес е част от политическите му амбиции отново да влезе в управлението на общината и да разиграва корупционните си схеми.

Борис Милчев и доизграждането на софийското метро

2020 – 13.05. В комисията по устройство на територията в СОС е отложена точката за разглеждане на плановете за разширение на трасето на метрото до Ринг мол и Икеа до получаване на сравнителен транспортен анализ. Всички се досещат как консултантите увеличават хонорарите си - колкото по-голям е проблемът, който трябва да бъде решен, толкова по-голям е хонорарът. Това поведение на Милчев учудва и шефката на комисията в СОС Силвия Христова, тъй като до нея са стигнали и сигнали за конфликти на интереси.

2020 – 21.05. В сайта на Демократична България, в която партия е част Борис Милчев, излиза становище, което е против изграждането на метрото до лифт Симеоново.

2020 – 15.06. Данаос Дивелъпмент на базата на договора, сключен с Борис Милчев през 2017 г. за да извърши дейностите, свързани с изграждането на метрото до РИНГ Мол и връзката му с лифта, изпращат нотариална покана до него за неизпълнение на поетите ангажименти. Искането им е да му напомнят, че е поел ангажименти по този договор.

2020 – 25.06. - ГЕРБ с декларация във връзка спиране на развитието на метрото до Симеоново и лифта, с обвинения към Борис Милчев, че е работил години наред по проекта в конфликт на интереси. Това се разбира от изпратеното писмо – жалба на инвеститора на Ринг Мол срещу Борис Милчев, който е консултирал компанията. ГЕРБ декларират, че ще предадат цялата информация на следствените органи.

Проектантско бюро РИКАТ, начело с инж. Янев, проектирали бъдещото метро до Симеоновския лифт, задават въпроси към „Демократична България“ и Борис Бонев (Спаси София) защо искат да спрат развитието на метрото и закономерната му връзка с Витоша.

2020 – 20.10. Бизнесът е готов да инвестира в метрото до Околовръстното и още 2 транспортни проекта съвместно с Общината.

В заключение независимото гражданско изследване показва, че докато е бил в управлението на Столична община Борис Милчев е заставал преднамерено като специалист в епицентър на различни казуси, които нерядко е създавал сам, с основна цел да печели от консултации и корупционни практики, придвижвайки документи с осребряване на подписи под тях.

Пресен пример от 2019 година са казусите, свързани със строежа на „Златен век“ и „Артекс“.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Борис Милчев

Коментари (14)

Геш Изненадани? Не, сектанти, мошеници и измекяри, сър!
16.03.2021 14:36 / Отговор
Анастас #

Лилав Костовашки Нео'комунист
заиграва с Розово'Зелените Нео'комунисти ....

КАЛИНКА - Костоващко'ДеБъйна !!!

(обобщително)
16.03.2021 14:43 / Отговор
И това ако не е престъпление и злоупотреба със служебно положение, Какво правят управляващи,прокуратура СОС ,как е възможно,толкова години така безпрепятствено трупа безконтролно доходи и имоти.
16.03.2021 14:59 / Отговор
attropo Поради криза с местата по панделите такива като описания в мат,рияла са навън!
16.03.2021 15:06 / Отговор
Калин Всичките в Демократична България са такива – корупцията ги влече!
16.03.2021 20:25 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети