Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. В противоречие с Конституцията: Зарков отново в атака срещу Гешев

Мнения

В противоречие с Конституцията: Зарков отново в атака срещу Гешев

В противоречие с Конституцията: Зарков отново в атака срещу Гешев - Tribune.bg
Снимка:

Конституционният съд, а наскоро и Венецианската комисия, ясно обявиха, че специално законодателство за разследване на Иван Гешев, може да се приема едва след промяна на основния закон

Нова атака срещу главния прокурор Иван Гешев, но със старите опорки и оръжия, подеха добре познатите борци за „съдебна реформа“. Зависими от определени икономически и олигархични кръгове политици и присъдружните им НПО-та отново употребиха Министерство на правосъдието в опита си да смачкат прокуратурата и лично Гешев.

В петък преди обед едни вече известни предложения за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за съдебната власт за създаването на извънредна фигура за разследване на главния прокурор бяха представени от служебния министър на правосъдието Крум Зарков и неговия заместник Емил Дечев. Става дума за вече многократно дискутираните не само в експертните правни среди, но и на европейско ниво, предложения за въвеждане на т.нар. „механизъм за разследване на главния прокурор“ от ad hoc съдия, избиран на случаен принцип. Въпросните идеи обаче са изцяло противоконституционни. Вече неведнъж публично бе обяснено, че според основния закон в България съдиите не могат да провеждат разследвания, дори да са върховни магистрати. Тази дейност по Конституция е единствено в правомощията на структурата на държавното обвинение.

Безсмислието и очевидната целенасоченост на внасянето на подобни предложения за промени в Народното събрание не могат да бъдат скрити, най-малкото защото нееднократно са били отхвърляни от различни български институции. И не само. Преди близо две години в своето решение № 7 от май 2021 г. Конституционният съд вече се произнесе, че не може да се въвежда подобна извънредна контролна фигура, която да разследва единствено главния прокурор и заместниците му, само през законови промени. Затова е нужна промяна в Конституцията, при това най-вероятно за нея ще се изисква и свикването на Велико народно събрание. Делото пред Конституционния съд беше повдигнато след сходни законови изменения по идея на ГЕРБ, които въвеждаха подобна фигура на „разследващ главния прокурор“, която някои нарекоха „свръхглавен прокурор“. Въпреки произнасянето на конституционните съдии, сега от Министерството на правосъдието внасят смислово абсолютно същото предложение. С тази разлика, че се иска ad hoc съдия да разследва главния прокурор, а не прокурор. И в двата случая обаче идеите са противоконституционни.

 Нещо повече – съвсем наскоро съдиите от КС обясниха и на настоящия служебен министър Крум Зарков, че е време да се спре със саморазправата с главния прокурор, като отхвърлиха искането да бъдат тълкувани част от правомощията на обвинител №1.

КС не е единственият, който казва, че атаката срещу прокуратурата и главния прокурор не е съдебна реформа. Венецианската комисия, на която бившата правосъдна министърка Надежда Йорданова, едно от знамената на борците анти-Гешев, изпрати въпросния проект за промени в НПК и ЗСВ, също каза, че по българската Конституция е недопустимо ad hoc съдия да разследва прокурори. Упорито и не толкова умно обаче сега от Министерството на правосъдието отново настояват депутатите да приемат законови промени в противоречие с основния закон.

 Вече близо две години правосъдното ведомство буквално е превзето от политици и бивши деятели на НПО-та, чиято единствена мисия е да водят хибридна война срещу прокуратурата и главния прокурор. Това е видно с просто око. Да си припомним - там бе Надежда Йорданова, бивша секретарка на Христо Иванов и активна деятелка на „Да, България“. Във ведомството е и доскорошният съдия в Софийски градски съд Емил Дечев, активист на политическа бухалка в съдебната власт - Съюзът на съдиите в България. Дечев стана заместник на Йорданова, но Зарков го остави и в своя екип. Ако се питате защо - заради близостта на бившия съдия до една определена софийска адвокатска кантора, която от години обслужва определени олигарси, чиято цел №1 е овладяване на прокуратурата, за да си осигурят индулгенция срещу наказателно преследване. Същите адвокати бяха идеолозите и активно лобираха за ликвидирането на специализираното правосъдие.

Предлагайки противоконституционни промени с политикански цели, далеч отвъд реалните проблеми на правосъдието, Крум Зарков и Емил Дечев просто пилеят време и ресурс. Вместо да се заемат със законодателни промени, които да ограничат растящата престъпност – убийства, грабежи, нападения, продажбата на наркотици на всеки ъгъл, катастрофи, причинени от пияни и дрогирани шофьори-убийци, ръководният екип на правосъдното ведомство за пореден път срива доверието в правосъдната система.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати