Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Ваксинацията като национална цел

Мнения

Ваксинацията като национална цел

Димитър Петров, коментар за Tribune.bg

Премиерът Кирил Петков призова българските граждани да се ваксинират срещу COVID-19. Призивът бе под формата на емоционално видеообръщение.

Държа да подчертая, че макар в предишни мои материали да съм критикувал настоящото правителство, в този случай декларирам пълната си подкрепа. Целта на този текст е да напомни защо нивата на ваксинация у нас са все още незадоволителни и евентуално да подскаже по какъв начин тези нива биха могли да се повишат.

По темата съм писал няколко пъти през миналата година. През май посочих, че ковид ваксинацията следва да е приоритет номер едно. През август предложих конкретни действия за нейното форсиране. През октомври констатирах националната ни ковид катастрофа под формата на рязко увеличена ковид смъртност и прогнозирах, че тя ще продължи да се покачва. Слава Богу, най-песимистичната ми прогноза (че през ноември, декември и януари тази зима ще умрат толкова хора, колкото за предишните 18 месеца) не се сбъдна. Едва ли някога съм бил по-радостен, когато греша.

Макар декларативно служебните правителства да бяха „за“ ваксинацията, на практика почти нищо полезно не бе свършено в тази посока. Ще запомним този период с фразата на тогавашния здравен министър „всеки сам си преценя“ (за ваксинирането). Която ни докара най-високата ковид смъртност в света след тази в Перу.

Основният проблем обаче идваше от комуникацията и той съпътства целия период, откакто имаме достъпни ваксини. Голяма част от пропагандаторите на ваксинацията (епидемиолози, математици и т.н.) използваха рационални, логически аргументи (често подкрепяни със статистически данни) в полза на ваксинирането. Докато антиваксърите залагат върху емоциите, чувствата и страховете на хората. И резултатът го виждаме. Особено в критична ситуация, малцина се влияят от рационалните аргументи, повечето вземат емоционално решение. Дори и сред тези около 30% вече ваксинирани, повечето вероятно са взели решението под емоции.

Мнозинството българи обаче все още не се решава на тази стъпка. Основно – от страх.

Видеообръщението на Кирил Петков е добро. Най-вече, защото е емоционално. Именно емоцията е правилният път към хората. Да не забравяме, че самият Петков стана премиер, защото оглавяваната от него партия заложи на емоциите в предизборната кампания.

Премиерът каза, че през последните дни броят на ваксинираните се е увеличил. В действителност, в около 3/4 от случаите става дума за „бустерни“ дози. Тоест, вече ваксинирани хора се „презастраховат“, но делът на ваксинираните не е увеличава съществено. Това може да е добър PR ход, но не помага кой знае колко за постигане на крайната цел – 75% ваксинирани българи, по думите на самия премиер.

Само по себе си, видеообръщението е крайно недостатъчно. То може да е добро начало, но трябва да бъде последвано от други действия. Вероятно би повлияло на тези, които принципно симпатизират на Петков, но важното е да се стигне и до други обществени групи.

Добре би било да се въздейства върху патриотичните чувства на хората. Да се обясни, че ваксинацията срещу ковид е родолюбив акт, който помага колкото се може повече български граждани да останат живи. И да се помогне на икономиката.

В средата на декември миналата година председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов предупреди, че европейските туроператори заплашват да спрат да работят с България заради ниското ниво на ваксинация тук. Нещо, за което предупредих още през май миналата година. Отделно, ако не успеем да увеличим ваксинационното покритие, рискуваме да разколебаем както чуждите, така и местните инвеститори. Тоест, или се ваксинираме масово, или ни чака икономическа разруха.

Добрата новина е, че в тази кауза правителството вече има неочакван съюзник в лицето на… ПП „Възраждане“. Най-истерично антиваксърската партия. В чиито редици се оказа, че 4-ма от 13-те ѝ депутати са вече ваксинирани. И те направиха (вероятно без да искат) възможно най-добрата реклама на ваксинацията.

Опасността от ескалиране на ковид пандемията в никакъв случай не е отминала. Бог ни пожали през последните месеци, но не бива да се уповаваме само на това. Постигнато на „колективен имунитет“ е национална цел и в нея трябва да бъдат впрегнати всички сили – не само на властта, но и на цялото общество.

***

Димитър Петров е магистър по Социология от СУ „Св. Климент Охридски“ и Магистър по Tourism Destination Management от NHTV Breda University of Apllied Sciences, Холандия.

Член на Контролния съвет на Младежки консервативен клуб. Секретар е на „Един завет“ – клуб на потомците на офицерския корпус на Царство България.  


Топ новини

виж още

Актуална тема