Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Валерия Велева: Честито! Радев подари четвърти мандат на Борисов

Мнения

Валерия Велева: Честито! Радев подари четвърти мандат на Борисов

Снимка:

Анализ на Валерия Велева, Епицентър.бг

„Изборите трябва да бъдат проведени в срок”, заяви днес президентът Радев и посочи датата от този срок - 28 март.

По конституция обаче „срокът” на редовните парламентари избори е в границите на два месеца - 28 март-23 май. Всички неделни дни в рамките на този срок са допустими и не означават отлагане на вота.

Защо Радев избира първата възможна дата, е необяснимо с оглед на критичната обстановка в страната.

И ако президентският указ наистина узакони 28 март за провеждане на редовните парламентарни избори, премиерът Борисов отсега може да приготви шампанското си на победител и да реди четвърти кабинет!

А Радев за пореден път демонстрира остър дефицит на адекватно политическо мислене.

Защо?

Първо, ако изборите са на 28 март, то календарът за предизборната кампания е февруари-март – в студ и сняг, в разгара на коронакризата и неизвестността от ваксината. В условията на пандемия и на национална ваксинация е абсурдно да се води нормална политическа кампания, която изисква струпването на много хора на едно място, личен контакт с избирателя, пълни зали, еуфория. И ако в президентството има политически грамотни хора, би трябвало да са обяснили това на държавния глава.

Второ, липсата на нормална предизборна кампания дава прекрасната възможност на ГЕРБ с цялата държавна машина да „убие” противниците си и без кампания да спечели вота. Не случайно Борисов разчете „силите си” и даде на пенсионерите по 50 лева само до края на март. След това пари в бюджета за тези „предизборни надбавки” няма.

Трето, вкарването на машинното гласуване изисква широка разяснителна кампания не само за ЦИК, РИК и ОИК, но и за избирателите. А машините още не са купени, тепърва предстои да бъдат монтирани (неясно кога), изпробвани (неясно как) и със задължителната родна какафония около този процес. А това означава време, време, време, половината от което са коледни, новогодишни и следновогодишни празници.

Четвърто, избори на 28 март е предпоставка за убийствено ниска избирателна активност! (Справка, изборите в Румъния с 32% активност.) Хората ще си стоят заключени по домовете, ще чакат да ги подмине пандемията и няма да ги интересува кой ще е на власт. Важното е да останат живи. Тази психологическа нагласа е желязна. И от нея печелят само управляващите.

Вероятно Радев е отчел тези факти и сигурно съвсем съзнателно следва политическата логика на Борисов.

Впрочем, и третият мандат на ГЕРБ се случи не без помощта на Радев - с нефелния служебен кабинет, който нареди.  


Коментари (11)

СДС - забележките към ГЕРБ са много, но въпреки това БСП винаги е управлявала по-лошо!
07.12.2020 20:48 / Отговор
ГЕРБКП Разлика между корумпираното управление на комунистите от ГЕРБ и това на БСП няма и в двата случая управляват Пеевски и Доган, а двете БКП-та играят театър пред немислещото стадо. Престъпната политика на БСП я реализират ГЕРБ. Разделяй и владей.
07.12.2020 22:51
ДСБКП Другарю костов усещаш ли как пак няма да влязат костовачетата ти Парламента!А знаеш ли, че вече никога радан и, христо Лодкаря от Не"'демократична"'-та ти България ще гледат завинаги Парламента през крив макарон!След 97г когато др.костов България ти даде цялата власт лично на тебе ти ни се подигра другарю с масовата ти приватизация на кпсс!Сега Бойко бил с москва......Аха ха ха ха ха ха ха твоите пунтове и, номера мноооооого отдавна не вървят!Ти си сбогом другарю на бунището!!!!
08.12.2020 19:48
Г-ЖА ВЕЛЕВА, ИМА НЕЩО ПРОТИВ БЪЛГАРИТЕ?........................................................................ ДА ПОСОЧИ ПАРТИЯТА, КОЯТО Е НАПРАВИЛА, ИЛИ МОЖЕ ДА НАПРАВИ ПОВЕЧЕ ОТ ГЕРБ/СДС/ПАТРИОТИ!.......
07.12.2020 20:54 / Отговор
Мадам В, защо скрихте... "Интригата, че Петко Сертов е масон, тръгна от форума на столичен вестник още когато бившият експерт по сигурността към президентството, а после и секретар на Съвета по сигурността към премиера стана шеф на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Анонимният автор споменаваше един интересен факт от биографията на Сертов - участието му в управителния съвет на сдружение ложа "Братство и чест".
...Освен Сертов в управата на ложа "Братство и чест" например е Евгени Душков. Той е управляващ на още едно известно сдружение - КТ "Подкрепа", заедно с доктор Константин Тренчев, както и на фондация "Дом за ангели". А за да не остане съмнение, че става дума тъкмо за масонство, Душков се появява и в ръководството на сдружението на свободните зидари "Заря". Там си партнира с известни бизнесмени като Вилямс Иванов, който стои високо в йерархията на "Орел Инвест холдинг" и е един от участниците в българския съюз на частните предприемачи "Възраждане". ..."
07.12.2020 20:56 / Отговор
Мадам В, защо скрихте... Част І. Виж кой говори... Част 2. Как глътнаха сладкото хапче „Софарма" Част ІІІ. Виж кой купува... в temanews.com
07.12.2020 21:01
Свирка Спешно назначение на В.В.,като съветник на недоразумението!Тя ще го съветва,а той пак ще слуша само Д.!
07.12.2020 21:31 / Отговор
Йордан67 Старата печена бивша курва, пак се изходи и добре че го направи. Бивша защото вече я отсвирват като жена, става само за гадаене на боб, или карти. Досега обаче нищо не е познала, онази мошеничка Алена познава повече.
07.12.2020 21:51 / Отговор
КАЛЪП-БЪЛГАРИЯ..... ПОЗНАВА НАЙ ДОБРЕ...................................... Нали, Данчо67..........
07.12.2020 22:28
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема