Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Весела Димитрова пред Tribune.bg: За мен и за всички момичета, с които работя, целта е една единствена, това са златните медали

Мнения

Весела Димитрова пред Tribune.bg: За мен и за всички момичета, с които работя, целта е една единствена, това са златните медали

Снимка:

„Старая се да имам различен подход към всяко едно от момичетата в националния отбор. Младите гимнастички работят много усилено и с огромно желание“, сподели Бранимира Маркова

Българската художествена гимнастика изпрати една изключително успешна година, в която България в лицето на ансамбъла ни завоюва и най-желаното отличие в спорта, а именно олимпийското злато. Лаура Траатс, Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова и Ерика Зафирова успяха да спечелят безапелационно титлата при жестоката конкуренция на Русия и Италия, като изпълниха безупречно своите композиции, които категорично бяха най-сложните и атрактивни на Олимпиадата. Грациите от индивидуалното – Боряна Калейн и Катрин Тасева също се представяха на изключително високо ниво през цялата година, завоюваха не малко медали, като Боряна Калейн беше една от фаворитките и на Олимпиадата, и на Световното първенство миналия месец, но малко не й достигна, за да се качи на почетната стълбичка. Тези дни от Tribune.bg имахме възможност да се срещнем с главните виновници, които стоят зад тези успехи, а именно треньорките на националния ни отбор Бранимира Маркова и Весела Димитрова, които ни разкриха как протича подготовката за следващия наситен сезон, както на момичетата от новия ансамбъл, така и на индивидуалните състезателки, които ще представят страната ни на предстоящите големи първенства. Ето какво споделиха те:

„В момента работим по новите композиции на момичетата. Предстои ни да се сблъскаме с новия международен правилник, по който правим съчетанията. Почти всички композиции са ни готови, но те ще претърпят някои промени, тъй като все още съдиите обсъждат детайли, които не са съвсем уточнени. Бих казала, че младите гимнастички работят много усилено, с огромно желание. На 15 декември съм планирала оглед на композициите, като съм поканила нашите съдии. Разбира се, те няма да бъдат съвсем готови, няма да бъдат оценявани от тях, защото все още не сме на това ниво в подготовката си, но искам да видя как ще се възприемат съчетанията ни като идеи, като хореографии, музики, които сме избрали и се надявам през следващата година някои и от по-малките ни състезателки да вземат участие в по-сериозни състезания като „Гран При“-та, световни купи, че дори европейското и световното първенство“, сподели главният мениджър на националния ни отбор Бранимира Маркова.

ФейсбукФейсбук

ФейсбукФейсбук

ФейсбукФейсбук

На въпрос какво все още не достига на гимнастичките в индивидуалното, за да бъдат на призови места на европейските и световни първенства, както и на Олимпиадата, и да постигнат същите успехи като последните два ансамбъла на България, тя отговори така:

„Изключително щастие беше за мен да присъствам на олимпийските игри, където се чувствах част от този исторически момент за българската художествена гимнастика. Разбира се, Боряна Калейн беше също на крачка от призовото класиране, както на Олимпиадата, така и на Световното първенство. Може би все още ни липсва малко повече концентрация в точния момент, специално при нея, и се надявам на една ползотворна подготовка за предстоящите състезания“.

ФейсбукФейсбук

ФейсбукФейсбук

ФейсбукФейсбук

Бранимира Маркова разкри и как успява да съхрани психиката на момичетата преди и по време на важни състезания.

„Напрежението е огромно. Аз много добре знам под какво напрежение са момичетата, особено в нашия спорт, който отново е обект на голямо обществено внимание през последните години. Стараем се те да бъдат винаги в много добра форма точно преди голямо състезание. Разбира се е много важно как психически и емоционално ще бъдат подготвени. Работя изключително индивидуално с всяка една от тях, като се старая да имам различен подход към всяко едно момиче“, отбеляза тя.

На 16 декември предстои бенефисът на олимпийските шампионки на България. Момичетата подготвят един невероятен спектакъл, с който ще сложат край на изключително успешните си кариери като състезателки, след като вече достигнаха най-високия връх в спорта. Наред с подготовката на бенефиса, тяхната треньорка Весела Димитрова вече работи и с новите момичета от ансамбъла.

„Много натоварена програма, въпреки че е краят на годината и нормално хората отдъхват по това време. Започнахме подготовка с новия ансамбъл, момичета, които са много талантливи, много мотивирани на фона на този грандиозен успех за българската художествена гимнастика, спечелването на златния олимпийски медал. Тренировките продължават да вървят с пълна пара, както и подготовката за бенефиса, който наистина ще бъде едно блестящо шоу за края на кариерата на олимпийските ни шампионки“, заяви Весела Димитрова.

БФХГБФХГ

БФХГБФХГ

БФХГБФХГ

На въпрос какви цели си поставят оттук нататък, тя отговори категорично:

„За мен и за всички момичета, с които работя, целта е една  единствена, това са златните медали. Наистина вдигнахме много високо летвата и оттук нататък се очаква от нас да бъдем винаги топ“.

БФХГБФХГ

БФХГБФХГ

БФХГБФХГ

По отношение на новия правилник в художествената гимнастика, който влиза в сила от 2022 година Весела Димитрова сподели следното:

„Новият правилник е много по-труден от този, по който играехме до момента. Много по-сложни елементи трябва да се изпълняват с много по-специфични изисквания и ограничения, но се надявам това да бъде едно ново начало и нещо по-добро от това, което представяхме до момента“, изрази надежда треньорката на олимпийските ни шампионки и на новите надежди от ансамбъла.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема