Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Ветеринар: Няма масова епидемия на COVID-19 сред кучетата, за да се говори, че те могат да го разпространяват

Мнения

Ветеринар: Няма масова епидемия на COVID-19 сред кучетата, за да се говори, че те могат да го разпространяват

Снимка:

Всеки вид в природата притежава собствен вирус от рода на коронавирус, който причинява различни заболявания, смята Стефан Ковачев

Интервю за Tribune.bg с д-р Стефан Ковачев - ветеринарен лекар

Различни публикации на учени по света сочат, че и домашните любимци могат да се заразят с коронавирус от своите стопани, какво е Вашето мнение по този въпрос?

Досега се смяташе, че само котките могат да бъдат преносител на това заболяване. Имаше единични случаи. Съществуват публикации на учени, които са открили вируса Covid-19 в отделни популации на котки. На скоро излезе публикация от Хонконг, от която става ясно, че вирусът е изолиран и от кучета, чиито стопани са били болни от коронавирус. Интересен е фактът, че единият от собствениците има две кучета, но само в едното е било открито наличие на антитела срещу коронавирусната инфекция. Не става ясно защо не всички кучета се заразяват. Но все още се повдигат само въпроси. Все още сме на много ранен етап и не може да се говори конкретно. Това разпалва доста спорове между учените дали въобще животните могат да бъдат преносител на заболяването. Но е факт, че вече са изолирани антитела  и от други видове – каквито са кучетата и котките. Всеки вид в природата притежава собствен вирус от рода на коронавирус, който причинява различни заболявания – било то в храносмилателния тракт, било в дихателната система. При всеки вид вирусът протича по съвсем характерен начин.

Има ли данни по какъв начин е протекла болестта при тези кучета?

Конкретно в тези случаи болестта е протекла абсолютно безсимптомно. Няма масова епидемия сред кучетата, за да се говори, че те могат да бъдат фактор за разпространение на инфекцията, преносител на заболяването. Това са единични, спорадични случаи, които правят нещата още по-сложни и интересни.

Знае ли се дали самият домашен любимец може да предаде вируса на човек?

Досега такъв случай не е известен. Интересен е фактът, че този вирус е изолиран от домашен любимец. Но тъй като в последно време генетиката на този вирус е много изменчива, т.е. има много различни щамове, които могат да се открият, това е и обяснението за  различната клинична картина в отделните държави. В едни страни протича много по-леко, в други се наблюдава тежка епидемия с много заболели, много смъртни случаи. Това създава много трудности по производството на ваксина, тъй като учените трябва да обхванат всички тези щамове, да създадат достатъчно надеждна ваксина – да не разболее човек, а в същото време да предизвика траен имунен отговор. След поставянето на такава ваксина да се изгради траен имунитет. Любопитен е фактът, че хора, които са прекарали това заболяване, не излизат категорично с образуване на антитела и с надежден имунен отговор, а напротив след излекуването се получава рецидив и те наново се разболяват, което може да бъде и фатално.

Значи на този етап не може да се говори за имунитет след преболедуване от Covid-19?

Да, точно това показва и шведският модел, при който се предполагаше, че начинът за справяне с една инфекция е изграждане на стаден имунитет. Това се разлюля в пространството. Фактът, че в Швеция има много заразени и починали, и няма надежден стаден имунитет, обърква много ситуацията. Това отличава тази инфекция от всички останали инфекции, които са познати досега.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема