Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Ивелина Василева: Видеонаблюдение в реално време за инсталациите, които горят въглища, боклук и биомаса

Мнения

Ивелина Василева: Видеонаблюдение в реално време за инсталациите, които горят въглища, боклук и биомаса

Снимка:

Операторите им трябва да съхраняват записите шест месеца, обясни председателят на Комисията по околна среда и водите

Изгарянето на отпадъци и по-точно на горива, които са от отпадъци, предизвика недоволството на хората през последните месеци. След сигнали бяха спрени инсталации в ТЕЦ-Перник и ТЕЦ „Брикел“. Помагат ли последните промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух успешно да се контролират тези процеси, в интервю за Tribune.bg отговаря председателят на Комисията по околната среда и водите в 44-то Народно събрание Ивелина Василева.

Каква е целта на последните промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух?

Последните промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух са насочени към засилването на контрола и са свързани с въвеждането на задължително видеонаблюдение на големите горивни инсталации. С тях ние целим максимално ефективен и строг контрол.

В отговор на сигналите за изгаряне на отпадъци в топлоцентралите?

Задължаваме операторите на големи горивни инсталации, които работят с твърдо гориво и биомаса, да инсталират видеонаблюдение на целия технологичен процес. Там, където се въвежда горивото в производствения процес и респективно на базовата площадка, там, където се съхранява горивото. Това е с цел да отговорим на притесненията на хората във връзка с множеството сигнали за изгаряне на отпадъци на твърдо гориво.

Конкретните мерки, които операторите трябва да изпълнят?

Задължаваме операторите да осигурят видеонаблюдение в реално време, да осигурят достъп на контролните органи – Регионалната инспекция по околна среда и общините до наблюдението на процесите. Освен това ангажимент на операторите е да съхраняват записите минимум шест месеца, т.е. и при последващ контрол да има възможност да се проследи какво е въвеждано в производствения процес.

Вашият колега Емил Димитров – Ревизоро се притесни, че с промените некачествени горива могат да стигнат до бензиностанциите?

Промените са внесени от народен представител, съгласувани са с Министерството на околната среда и водите и Държавната агенция по метрология и технически надзор. Става въпрос единствено и само за био компонентата в горивото, а не за качеството на горивото. В това отношение няма никакви промени и сме безкомпромисни. А що се отнася до контрола, той се извършва от упълномощените органи, пробите се проверяват в акредитирани лаборатории, т.е. не би трябвало да има притеснение за това.

Държавата не абдикира от своята отговорност?

Напротив, оторизираните органи следят за съдържанието на биогоривото, така както е заложено в изискванията – взимат контролни проби за изследване и се произнасят. По отношение на качеството контролът е безкомпромисен.

Друг ключов момент по ограничаване на фините прахови частици в атмосферата е контролът на изгарянето на дърва за огрев. Има ли готовност за това земеделското министерство?

Това изискване беше въведено в закона в края на миналата година за контрол на твърдото гориво, което се използва за битовото отопление. Наредбата вече е разработена от Министерството на околната среда и водите. Регламентира се горно ниво на сяра и пепел, т. е. да не се допуска да се замърсява въздухът при горенето на въглища и брикети. Що се отнася до съдържанието на влага в дървата, това е ангажимент на Министерство на земеделието, храните и горите. Те вече разработиха наредба как да бъде упражняван контрол. Доколкото ми е известно, тя е на обществено обсъждане, така че очаквам да започне прилагането ѝ след това.

 

Ивелина Василева е председател на парламентарната комисия по околна среда в 44-то НС и бивш министър на околната среда във второто правителство на Бойко Борисов.

Завършила е магистратура по английска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Има допълнителна специализация от Института за управление на проекти в Карлсберг, Швеция, както и следдипломна квалификация от УНСС.

Избрана е за народен представител в 42-то, 43-тото и 44-то Народно събрание.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема