Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Владимир Перев пред Tribune.bg: Много неща се изговориха за Лорер, Скопие му направи лоша реклама

Мнения

Владимир Перев пред Tribune.bg: Много неща се изговориха за Лорер, Скопие му направи лоша реклама

Снимка:

Жалко, че нас трагедията ни обединява

Владимир Перев е журналист, работил в Македонската национална телевизия над 30 години до 2004 г. Баща му Харалампи Перев е български офицер, участвал и в двете световни войни, бил е кмет на Прилеп.

Виждате ли промени в отношението на македонските граждани към България?

Виждам промяна, която не е негативна. Досега отношението бе негативно. Мнението за българите бе за фашисти, окупатори, татаро-монголи, че те са виновни и искат да откраднат езика, нацията и историята ни. Сега започна един процес в обикновения човек, който размишлява защо всичко това се случва така. Хората вече търсят причините за недоразуменията между РСМ и България като държави и етноси, и се стига до обективните данни, свързани с нашата и с българската позиция. Процесът на обсъждане на фактите допринася за подобряване на нашите отношения. От неразумен конфликт минаваме към фактите и тяхното обсъждане, и мисля, че това подобрява отношенията между Македония/РСМ/ и България.

Трагичният инцидент с катастрофата как се отразява в Скопие?

Това е трагедия. Катастрофата бе приета от македонските граждани като ненужна трагедия, причината за която трябва да се търси най-вече в македонските институции. Никога в моя живот не съм виждал толкова сходни мнения и оценки от двете страни на границата. Не съм виждал толкова голямо доверие от едните към другите институции, без тези за националната история, където има тотално недоверие. Но от прокуратурата, следствените органи информацията беше представена в Македония едно към едно, без коментари. Има абсолютно доверие на македонското общество в българските институции- това се случва за първи път. Журналистите отразиха напълно коректно отразиха каквото се случваше в България и македонските новини поднесоха всичко без негативни коментари. Жалко, че нас трагедията ни обединява. Дано това да се случи и в други щастливи моменти.

Дано доверието се увеличава помежду ни и то да е на основата на фактите, както казахте?!

Мисля, че ще се увеличава доверието на едните към другите. Сблъсъците, които съществуват, са между институциите. Вижда се едно избистряне на позициите от двете страни, както и нещата, с които се манипулира. Не може да очакваме, че политиците ще кажат – извинявайте, ние сгрешихме. И Заев, и Никола Димитров, и целият политически елит, които искат да останат на власт.

От наша страна се настоява за ясни гаранции, че македонското правителство ще изпълнява Договора за добросъседство?!

Това, което казват тук, позициите са три. Имате позицията на българския президент за пътна карта в преговорите, както и гаранции от македонска страна, и от институциите на ЕС за нейната реализация.

Тази седмица ще е ясен съставът на бъдещия кабинет. Защо от Скопие побързаха да кажат, че ако Даниел Лорер стане външен министър, ще е добре за преговорите?

Това го каза пред македонските медии специалният пратеник за преговорите с България Владо Бучковски, който е бивш премиер. Смятам, че беше невъзпитано от наша страна да споменем името на човек, който ще бъде външен министър на съседна страна. Вероятно той ще бъде посочен на поста, но това само ще потвърди позициите на България по отношение на проблемите с РСМ за присъединяването на страната ни към Европейския съюз. Смятам, че встъпването на г-н Лорер /на този пост б. р./ ще бъде позитивно за действията в тази посока, и за междусъседските ни отношения, както и че ще излязат наяве някои неясноти, които са се промъкнали досега, тъй като България дълго време е със служебно правителство. Мисля, че в България няма сила и политически пост, които могат да отхвърлят позициите на българския парламент от 2019 г., който постави червените линии в отношенията с Македония/РСМ/. Става дума за държава с парламентарна демокрация и парламентът в България е върховната сила, която решава. Много неща се изговориха около г-н Лорер и в Македония, и в България, и смятам, че съвсем ненужно от македонска страна му се направи лоша реклама. Не вярвам, че един български политик и интелектуалец може да застане срещу демократичните принципи и позициите на българската държава.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема