Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Панев: В държавата има пари заради поскъпналото електричество, можем да компенсаме общините

Мнения

Панев: В държавата има пари заради поскъпналото електричество, можем да компенсаме общините

Панев: В държавата има пари заради поскъпналото електричество, можем да компенсаме общините - Tribune.bg
Снимка:

Във връзка със сметките на общините, които не могат да си плащат сметките за ток и газ, Tribune.bg потърси за коментар депутата от ДБ и член на енергийната комисия Владислав Панев.

Г-н Панев, при 250% по-високи сметки за ток и газ общините ограничават потреблението, което засяга и социалните услуги, предоставяни на гражданите – училища, болници, детски градини, патронажни грижи и т.н.. Какво се предвижда като компенсация за тях?

Задължително е да се мисли за компенсация, доколкото цените на тока скочиха в пъти за последната една година, а общинските бюджети, включително държавната вноска в тях, не са предвидили такова развитие на пазарните обстоятелства. Още повече, че в държавата има толкова пари заради поскъпналото електричество и суровини, че можем да си позволим компенсация, не само за общините, а и за бизнеса, и за домакинствата. Мисля, че правителството изготвя определени компенсиращи механизми – 75% компенсация за сметките над 185 лв. за мегаватчас електроенергия. Дали това е достатъчно? До голяма степен – да, защото трябва да се търси пазарния подход, т.е. във времена, когато наистина цените на тока са високи, самите потребители да мислят начини за намаляване на своята консумация. В този смисъл са резонни въпросите относно домакинствата – защо цената на тока за тях е замразена, а не само първите няколкостотин киловатчаса?

Предлагате да има онези две стъпала в сметката, като преди време?

Като си отопляваш басейна през зимата, не е нужно държавата да те компенсира затова. Но нормалните нужди на хората, особено на енергийнобедните, трябва да бъдат покрити, а и България може да си го позволи в момента. Ние не сме зависима от газ страна, потреблението ни е по-ниско от повечето останали страни в ЕС и поради тази причина, глобално погледната, сме на голяма печалба от ръста на цените.

Имате предвид това, което се натрупва в АЕЦ „Козлодуй“ и другите държавни предприятия от сектора?

Не само в АЕЦ „Козлодуй“. Разходите на ТЕЦ „Марица-Изток“2, на ВЕЦ-овете, на ВЕИ-тата също не са поскъпнали, а продажната им цена е нараснала в пъти, т.е. всичко това е печалба, а в случая с ТЕЦ„Марица-Изток“2 – покриване на загубата заради цените на въглеродните емисии, ТЕЦ-овете на въглища не са от най-рентабилните за последните години.

Защо за частните ЕРП-та е 100% компенсацията от държавата, а казвате за общините – 75%. Не може ли болници и общини да се върнат на регулирания пазар, това са социални услуги?

Защото тук става въпрос за регулация на печалбите и загубите. ЕРП-тата купуват електроенергия за собствени нужди на пазара, в същото време продават на регулирани цени и тази разлика трябва да се покрие. Тя и сега по закон се покрива, само че през следващия регулаторен период, т.е. от 1 юли 2022 г., което означава, че ЕПР-тата биха изпитали много сериозни ликвидни проблеми от 1 юли, което ще ги обезкърви тотално.

Общините поискаха да се върнат на регулиран пазар? Болници, социални домове, храмове са в невъзможност да плащат сметките си за ток и отопление?

То е проблем, но да видим каква е компенсацията за тях и дали в  държавните субсидии към общините може също  да се предвиди този повишен разход. Ако може да се предвиди, тогава няма смисъл от връщане на регулиран пазар. Между другото, гледам, че днес кметът на София Йорданка Фандъкова е говорила по темата. Аз бях общински съветник допреди една година и тогава имаше казус как Метрополитен, например, купува електроенергия на над пазарни цени от фирма на Ковачки. Нека да видим в София кой и откъде купува електроенергия и на какви цени за една година назад! Това е изключително важен въпрос, защото Метрополитен и Столичният градски транспорт са големи потребители на електроенергия. Тук не става въпрос за нощно осветление само.

Да уточним финално каква ще е компенсацията на мегаватчас, която правителството ще предвиди?

Това е 75% от горницата над 185 лв. на мегаватчас, т.е. ако цената е 520 лв. на мегаватчас, компенсацията ще бъде 250 лв. на мегаватчас и това, което ще плащат потребителите, ще е 270лв. на мегаватчас. Големият въпрос е, че този таван от 250 лв. на мегаватчас би бил достигнат при цени от 518 лв. на мегаватчас и нагоре, а такива цени тази седмица вече виждахме. Очакваме през февруари цените на тока да са доста под тези нива, но ако сегашните цени се задържат за целия февруари, то тогава тоя таван от 250 лв. на мегаватчас няма да бъде достатъчен.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема