Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Явор Колев: Престъпници търсят жертви чрез „розови измами“, изнудват с видео компромати

Мнения

Явор Колев: Престъпници търсят жертви чрез „розови измами“, изнудват с видео компромати

Явор Колев: Престъпници търсят жертви чрез розови измами, изнудват с видео компромати - Tribune.bg
Снимка:

Компромати могат да обърнат изцяло вота, предупреждава специалистът

В интервю за Tribune.bg Явор Колев, началник на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП. За измамите в интернет, манипулацията на общественото мнение, опасността от педофилите и изнудването с компромати

Г-н Колев, притесненията за изборите основателни ли са?

С новини може да се обърне настройката на избирателите. Когато бъде пусната някаква сензационна информация часове преди вота, сами разбирате, че няма как да бъде опровергана. И ако бъде компрометиран някой висшестоящ, депутат или кандидат, това може да промени изцяло вота. Това, че след три-четири дни ще стане ясно, че това е една манипулация…

Ще има ли такива атаки през май месец?

При нас е мелница от престъпления, всеки ден, всякакви. Очакваме всичко. Виртуалната реалност вече предлага неограничени възможности за влияние над обществено мнение.

Последните Ви разкрития на 15-те сайта за фалшиви стоки, като че вадят на преден план стопанските престъпления в Интернет?

Те са наша разработка, на отдел „Киберпрестъпност“. Касае 15 сайта, чрез които се разпространяваха различни стоки– парфюми, очила, дрехи. И отделно от това имаше фабрика, защото маратонки, обувки се внасят от Китай, а тук се шият тези тениски. Намерихме 1000 тениски на Hugo Boss, намерихме заготовки за Dolce&Gabbana и други търговски марки.
Хората, които се занимават с тази дейност, са хора, които имат опит в този тип престъпления. Единият от тях е с три досъдебни производства.
Те работят, докато не бъдат разкрити и неутрализирани. Такива фабрики се правят в малки населени места. Работещите обикновено са хора от много близък кръг -семейство, приятели. Няма опасност да бъдат разкрити от някой от обкръжението им. Тук трябва много сериозна оперативна работа.

Отново в Благоевград . Тези дни задържахте и 46-годишен стар ерген, който на компютъра си разглеждал детска порнография с 4-5 годишни момиченца?

Да разглеждаш такива изображения е по-леко престъпление. Да притежаваш такива материали се наказва с до 1 година лишаване от свобода. Но, ако разпространяваш такива материали, ако предизвикваш и създаваш такива материали, както да кажем сексуалното изнудване, когато един такъв педофил влиза в контакт с малолетно дете в социалната мрежа и в последствие го кара да се снима пред камера, да извършва сексуални действия пред камери и тези материали той ги придобива, то тогава се касае за създаване на материали със сексуална експлоатация на деца и тогава наказанието е много по-тежко. Ние работим основно по два типа престъпления. Единият е чистото разпространение, където сваляш такова съдържание от Интернет от други и ти също ги разпространяваш. Вторият тип е сексуалното изнудване, когато чрез създаване на фалшиви профили във Фейсбук, на уж връстници на тези деца, потенциалните жертви влизат в контакт с техни „връстници“. Педофилите се насочват към деца с по-атрактивни снимки на профилите си. Започват комуникация, представят се за техни връстнички и искат да им покажат снимка по бельо. После без бельо, да включат камерата, да извършват сексуални действия пред камерата и започва изнудването. Спиралата на изнудването, в която педофилът заплашва детето, че ако не му изпраща нови и нови материали, ще изпраща наличните до други контакти, до родителите му, до учителите му. Принуждават жертвите да ги свързват с други техни съученици или пък да ги изведат на улицата и да злоупотребят физически и сексуално с тях.

Променя ли се профилът на тези хора?

Профилът е един и същ. В 95% от случаите това са мъже. Основно са на възраст от 20 до 50 г. Обикновено са самотни хора, които живеят сами и са затворени.

А регистър на тези хора? Това е ваше предложение.

Много често такива хора имат работа с деца или търсят работа с контакт с деца – треньори, учители. Един от задържаните, осъден за сексуално блудство с деца педофил, има детски парти център.
В САЩ има такъв регистър. Там можеш по различни критерии да подадеш данни в сайт, който е създаден от Министерството на правосъдието на САЩ и неправителствени организации. Подаваш име или населено място и там ти излиза дали този човек е бил осъждан, дали живее в твоя район. Във Великобритания, например, има такъв регистър. Тези хора са длъжни да се регистрират, когато си сменят местоживеенето, да се регистрират в най-близкото полицейско управление. Когато пътуват извън границата, да заявят къде ще бъдат, в коя държава, в кой хотел. И ние постоянно получаваме от колегите известия, че опасно лице ще бъде в Стара Загора и ще пребивава в даден хотел, да се знае.
А у нас, ако той подаде заявление да работи, като учител в държавно училище, е проблем. Ще му искат свидетелството за съдимост и ще се установи, че има присъди. Но, ако той си направи фирма и си отвори школа за танци, да кажем, в която да обучава деца, или школо за кънки на лед, или детски парти център, няма никакъв проблем да го прави. Няма кой да го пита и няма кой да му попречи.

Законово как би могло да се регламентира и къде?

Със съответните разпоредби и в закона за закрила на детето, да кажем. Там може да се регламентира, че хора, осъждани за такъв тип дейност, трябва да бъдат контролирани, когато преместят местоживеенето си, когато пътуват в чужбина. Знаете, че има такива секс дестинации, за съжаление и България е една от тях, където идват такива западни туристи и ние сме задържали много чужденци, норвежци в края миналата година, австрийци и един възрастен германец в Самоков, който блудстваше с деца от ромската махал и т.н.

Кой трябва да поеме инициативата за регистър у нас?

Вероятно има Комисия за децата, младежта и спорта в парламента, която би могла да разгледа такива промени. И Министерският съвет, и Агенцията за закрила на детето и много други институции. Има идея, но има и много противници на този тип регистър, защото едва ли не ще ограничи някакви граждански права.

Да продължим с розовите измами в Интернет. Те какъв процент са?

Също са много популярни. Сексуалното изнудване, както към деца, така и към възрастни е много популярно. В случая не се търси набавянето на материали за сексуално задоволяване, а е изнудване за пари. Тук мъжете, обикновено, получават покани във Фейсбук или Инстаграм от атрактивни дами, които им предлагат да се самозадоволяват пред камера съвместно. След като се получи един клип, той се използва като алиби, че ще бъде изпратен на жена му или на приятели, което да го компрометира. Искат се първоначално от 3 до 5 хиляди евро, след което се влиза в една спирала на изнудването с много други искания за пари. Романтичните измами са насочени и към дами на средна възраст, които получават покани от атрактивни „американски генерали“, много богати „популярни неврохирурзи“ и т. н., които са самотни или се развеждат и искат да си намерят своята половинка и то тук в България, и то примерно над 50-60 години. Такива жени, които са самотни, обикновено откликват на този тип предизвикателство и влизат в една спирала на изнудването за пари. Искат им се средства за това, че този генерал е бил в развод и жена му е блокирала банковите му сметки. За съжаление много български гражданки изпращат пари и потъват в дългове, продават апартаменти, взимат на заем. По 70-90 хиляди евро взимат, продават жилища, защото те имат усещане. Това не са глупави жени, не са прости. Това са българки с висше образование, владеещи езици, но явно са жени, които изпитват емоционална липса.

Кое ще е предизвикателство за вас? Престъпленията се модифицират.

Постоянно. Ние сме на пулса на тези промени. Актуализираме постоянно нашата експертиза. Няма да ви излъжа, ако кажа, че 20% от отдела, колегите са на различни командировки и обмяна на опит, курсове, обучения. 20% ежедневно са някъде в Хага, в Брюксел, във Вашингтон, в Германия, в различни държави, където най-новите типове престъпления се обсъждат. От друга страна пък ние имаме международни екипи за разследвания. Киберпрестъпленията не се извършват в една държава, те са трансгранични и извършителите на престъпленията може да са в няколко държави, жертвите да са в други държави, ресурсите и Интернет, които се използват – да са в трети държави. Има необходимост от едно много тясно международно сътрудничество. Ние сме го постигнали на ниво ЕВРОПОЛ, международната – ИНТЕРПОЛ, различни други инструменти за международно сътрудничество като Конвенцията по киберпрестъпност на Съвета на Европа, която е подписана от много държави 2001г., а до момента са се присъединили 86 държави, а в тях съществуват национални контактни пунктове 24/7, работят 24 часа, 7 дни в седмицата и обменят информация за киберпрестъпления и запазват компютърно-информационни данни.

Къде най-ефективно се противопоставят на тези престъпления и къде сме ние?

Факт е, че миналата година тук осъществихме една много успешна реализация за първи път по повод бинарните опции. Тогава сайтовете бяха в една държава, жертвите бяха тук в България, използваше се интернет комуникация от няколко сървъра, намиращи се в различни държави, така че да заблуди жертвите, че става въпрос за измама, извършена в България. Тогава благодарение на международните контакти и сътрудничество сбрахме доказателства и в момента тези хора са в ареста. Сега направихме една такава също успешна реализация с колегите от Германия и Австрия, задържахме тук извършителя Гал Барак и предстои да бъде екстрадиран в Австрия. Той извършваше от България престъпления, които бяха насочени към жертви от Германия и Австрия за над 100 млн. евро.

Но срещу вас стоят хора като Ружа Игнатова от One Coin, близо 3 млрд. евро?!

Да , това е социален инженеринг. Това са хора, които разчитат на наивността и доверчивостта и генерират огромни суми пари. Знаете, хората са доверчиви, по различен начин може да ги мотивираш да дадат пари. Възрастни жени, които дават последните си пари, за да спасят децата си при катастрофа. Измамниците са безскрупулни и те не се съобразяват с чувствата на хората, а ги манипулират много ефективно, за да набавят пари. Преди 30 години, т.н. нигерийски измами за печалба от лотария ги получавахме на хартиен носител в пощенската кутия. Трябваше да направят за всеки едно писмо, да го пуснат по пощата и да платят разходите и да чакат някой да се хване на тази въдица. Сега в момента изпращат на бази данни, на няколко милиона мейла за секунда СПАМ или СПАМ с прикачен Троянски кон, заразяват компютрите на един куп глупави и наивни хора и завладяват техните компютри, чрез които правят интернет банкиране или други услуги, за да ги източват и изнудват. Сега технологиите дават едно огромна преимущество на хората, които се занимават с престъпна дейност, но те не трябва да бъдат спокойни, защото ни дават възможност и ние да се изявим и както се вижда от прессъобщенията всеки ден - имаме по някаква успешна реализация.

Интервю на Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати