Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Ако ви се доспи докато шофирате, отбийте и за 10-15 отдъхнете

Мнения

Ако ви се доспи докато шофирате, отбийте и за 10-15 отдъхнете

„Спътниците на шофьора в автомобила трябва да бъдат стожерите на вниманието или другите очи и уши на водача“, съветва председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка

Трафикът през този сезон, особено в петък, събота и неделя е интензивен, много хора се отправят към морските ни курорти и тези в Гърция за почивните дни. Кое е най-важното за комфорта на шофьорите в жегите и как да се избегне прегряване, преумора, изнервяне в тези дни, както и кои са основните правила за безпрепятствено пътуване разкрива за Tribune.bg Йонко Иванов - председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

„Хубаво е преди да тръгнат на път шофьорите да се информират за пътната обстановка в страната. Въпреки че имаме специална страница на Агенция „Пътна инфраструктура“, е добре да се следят и бюлетините на медиите, където доста ясно и точно се посочват местата, където има концентрация на ремонти. Трябва да се следят и местата с концентрация на пътнотранспортни произшествия“, съветва Йонко Иванов.

По думите му е важно да се вземат предвид трите фактора – водач, път, автомобил.  Автомобилът трябва да бъде подготвен за високите температури, които имаме в момента. Това означава, че трябва да имаме течност за чистачките, която да бъде подходяща. Гумите трябва да са според изискванията за сезона. Несменените зимни с летни гуми представляват риск, тъй като автомобилът става с много лош спирачен път поради ниската степен на сцепление, която се създава. Трябва да се има предвид и изправността на осветителната система.

Разбира се, на първо място шофьорът трябва да е отпочинал, преди да тръгне на път. Ако пътят е дълъг,  е задължително да правим почивки, защото след 100-150 км. умората е видна. Високите температури също спомагат за това. Когато предварително сме си набелязали местата за почивки, пътят е много по-лек. Не бива климатикът да се ползва на максимални стойности, защото, от една страна, това води до голям разход на гориво, а от друга, може да се разболеем.

„Събеседниците също участват в пътуването. Те са един вид навигатори, които могат да следят пътната обстановка непрекъснато чрез различните карти и приложения, предоставени от Агенция „Пътна инфраструктура“. Това дава възможност на шофьора, ако е необходимо, да избере възможен заобиколен път, а не да влиза в „тапи“. В тази ситуация на високи температури, много често се появява състоянието на сънливост, съответно този, който е до шофьора, трябва да следи неговото поведение и ако види, че клепачите му се затварят и той започва да клати главата си, трябва да реагира адекватно и да успее да го задържи в бодро състояние, обяснява Йонко Иванов.

Вариантите за това са няколко -  с музика, с разнородни теми. Разбира се, най-доброто, което може да се направи в този случай, е на първата отбивка да се спре и шофьорът да подремне.

„Достатъчно е за 10-15 минути просто да прегърне волана на автомобила. Това състояние на дремливост е като летен облак, преминава и в остатъка от пътуването шофьорът ще бъде по-спокоен и по-стабилен в управлението“, категоричен е Йонко Иванов.

Друго важно правило, което не трябва да се забравя е спазването на дистанция. Правилото на 2-те секунди. Докато свикнете с тази дистанция, можете да си я засичате като изберете статичен обект, покрай който автомобилът пред вас преминава и отброите „двадесет и едно, двадесет и две“.

„Това са петдесет метра дистанция или половината от километража на автомобила. Ако се движите със 100 километра, дистанцията трябва да е 50 метра. При 200 км. – 100 метра. Ако има възможност да се развива такава скорост, което не е препоръчително“, предупреждава ни председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка. Не трябва да се пренебрегват и пътните знаци, съветва ни той.

Има ли дъжд водачите не трябва да имат доверие на шахтите, посочва още той. При такива атмосферни условия има опасност от аквапланинг.

При засилен трафик и задръствания Йонко Иванов съветва водачите да се запасят с търпение и задължително да имат повече вода и течности в колата.

 „Изнервеността и гоненето на определен часови пояс, който сме си поставили за цел, води до агресия на пътя. Семейните разправии доста често се случват в автомобила. Нека скандалите да останат вкъщи или да ги продължим, след като пристигнем на новото място. Трябва да е създадена добра атмосфера в автомобила. Колкото е ангажиран шофьорът, който управлява автомобила, толкова и неговите пасажери. Те не са само едни спътници, които да слушат музика със слушалки или да подремват от време на време. Те трябва да бъдат стожерите на вниманието или другите очи и уши на водача“, посочва Иванов.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още