Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Караджов пред Tribune: С противоконституционното решение Петков искаше да държи в шах пътните фирми

Мнения

Караджов пред Tribune: С противоконституционното решение Петков искаше да държи в шах пътните фирми

Караджов пред Tribune: С противоконституционното решение Петков искаше да държи в шах пътните фирми - Tribune.bg
Снимка:

Днес Конституционният съд обяви за противоконституционно решението на Народното събрание да се изплатят само 50% от възнагражденията на пътните строители. Припомняме, че до това решение се стигна след национални протести от пътищарите. Тогава Кирил Петков обяви, че няма да даде пълните суми и нареди на своите депутати в регионална комисия да гласуват да се платят едва половината от задълженията.

Тогавашния министър на регионалното развитие Гроздан Караджов се обяви против и предупреди, че решението е противоконституционно, като стана ясно, че то е писано от Лена Бориславова. Днес за решението на КС потърсихме за коментар бившия министър Караджов.

Ето какво коментира той пред Tribune.bg.

Г-н Караджов, днес Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционно решението на Народното събрание, с което бе дадено разрешение на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) да плати на пътните фирми 50% от парите по договорите им. Как бихте коментирали?

Още тогава предупреждавахме, че решението в тази част ще бъде противоконституционно. Въпреки това, това беше начин, по който Кирил Петков искаше да държи в зависимост пътните фирми и настояваше това нещо да се случи. Много съм доволен, че макар след шест месеца вече е официално, че тези опити да се спъва работата на МРРБ са били противоконституционни. Като това не е единственото противоконституционно действие, което той е извършил.

Опасявате ли се, че ще последват дела на пътни строители след това решение на Конституционния съд?

Дела на пътните строители може да има и без решението на КС. В момента решението на КС дава възможност на МРРБ и в частност на АПИ да се разплатят с пътните строители за онези дейности, които са извършени, за които има ясни доказателства в какъв обем и качество са приключени.

Г-н Караджов, стоите ли зад думите си, че това решение е писано от Лена Бориславова, както казахте преди време?

Това не са мои думи. Всички, които работихме върху него бяха свидетели, че то беше писано от нея, на нейния компютър. Това не е само моя констатация, а има множество свидетели. За пореден път с това решение на КС става ясно, че се търсеха всякакви начини да се спъва работата на МРРБ и лично моята, като се извърши включително това противоконституционно действие, за да може да се държат в шах пътните строители. А защо им е било на групата около Кирил Петков и Асен Василев да държат пътните фирми, оставям на всеки сам да го обмисли. Държането в шах може да се тълкува и като корупционна практика.

Бих искала да ви попитам и за мнението ви относно скандалите от последните дни за това кой държи кодовете от машините и думите на г-н Свиленски, че Кирил Петков ги предлага в замяна на това БСП да си оттегли Законопроекта?

Изобщо подобен тип политическо поведение и говорене са ми чужди. Аз и тогава исках да си върша работата, да подобрим положението в случая в пътния сектор в България. В момента да се слага като номер едно задача разговори, търсене на изнудвачески способи да се оттегли един Законопроект с обещание, че ще се дадат кодове, показва още веднъж колко несъстоятелни са тези хора от „Продължаваме промяната“ и донякъде показва, че моите усилия на времето, макар и в правилната посока, бяха спъвани точно с такива способи за изнудване от същата тази групичка.

Смятате ли, че именно заради манипулации с машините ИТН не са в парламента сега?

Давал съм мнение само когато съм имал доказателства и писмени съм показвал, че приказките на Кирил Петков са несъстоятелни. Сега нямам такива доказателства и всяко едно изказване в каквато и да е посока ще бъде спекулация. Както и преди, докато бях министър, съм си служил с факти.                                                                 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати