Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Юлиян Петров: В началото детските градини ще започнат работа на половината от капацитета си

Мнения

Юлиян Петров: В началото детските градини ще започнат работа на половината от капацитета си

Снимка:

„Който от учителите смята, че е в рискова група, на този етап няма да започне работа“, заявява председателят на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“

Интервю за Tribune.bg с Юлиян Петров – председател на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“

Синдикат "Образование" подкрепя започването на работата на детските градини и яслите от 1 юни, какви са мотивите ви? До каква степен е разумно да се пристъпи към това?

Синдикат „Образование“ направи проучване и всъщност ние коментирахме обществените нагласи за рестарт на предучилищната образователна степен. Една част от родителите заявяват готовност и желание за работа на детските градини. Половината от анкетираните учители също са готови да заработят в реална учебна среда. Споделям притесненията на Синдикат „Образование“, че има определен риск. Ние търсим алгоритъм за рестарт на системата. Така или иначе трябва да започнат да работят детските градини.

Нашият поглед в Европа ни показва, че някои държави и определени градове вече са рестартирали предучилищна и дори начална училищна степен. На тази възраст от една страна дистанционното обучение може да допълва, но то не може да бъде основно. Така че ние се стремим към нормалното започване на учебния процес. От друга страна действително държавата излиза от извънредното положение. Разбира се, епидемичната обстановка е сложна, но в крайна сметка трябва да се намери едно консенсусно решение. Децата трябва да бъдат в детските градини, за да могат техните родители да работят. Може би ще се търсят варианти на графици, сутрин - следобяд или през ден. Също така на  родителите, чиито деца трябва да пътуват между различни населени места, ще бъде препоръчано да не пътуват в началото, първите една, две седмици.

В крайна сметка това зависи от конкретната организация на всяка една община. Обществените очаквания са по-скоро към 1 юни детските градини и ясли да започнат работа. Решението трябва да бъде взето от правителството. Все пак риск дори и на 1 юли ще съществува до някаква степен. Затова, ако има едно такова решение, то трябва да бъде премерено и рискът да е в допустими граници. Да няма голяма опасност процесите на заболяване да се развият в отрицателен аспект. Сами виждаме, че дори премиерът намекна на абитуриентите, че биха могли да направят изпращането си в двора на съответното училище.

В момента текат и някои други обществени дейности с повече хора. Ние виждаме и по парковете, и в училищните дворове. Няма как да се спре животът. И времето става по-хубаво и по-привлекателно, така че постепенно ще трябва да вървим към нормален начин на живот. Образователната система също ще трябва да се настрои в тази посока. Разбира се, радваме се за висшите училища, които решиха, че ще завършат в онлайн режим. Средната училищна степен също ще завърши дистанционно, с изключение на матури и външни оценявания, където учениците ще бъдат във физическа среда. Сега остава въпросът с детските градини. Надяваме се, че ще имаме правилното политическо решение – кога точно те ще рестартират.

Ако стане факт отварянето на детските градини, това трябва да се случи при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Смятате ли, че персоналът и самите деца ще съумеят да ги спазват, какво точно се предвижда?

Аз не знам какво е предвидено, защото все още няма такова решение. Със сигурност ще се спазват много стриктно препоръките. Оттам нататък сме инициирали и сме дали предложение да се правят тестове на персонала, който ще работи, за да може все пак да се следи състоянието му във всеки един момент и да не се допуснат гнезда на заразяване. Българските специалисти, работещи в детски градини, също трябва да бъдат целева група при масови тестове на заболеваемостта. Това също е нещо, което би помогнало.

Другите мерки също трябва да се спазват стриктно. Разбира се, що се отнася до самите деца, ясно е, че няма как към тях да приложим някакви конкретни мерки и да очакваме, че те ще носят маски и ще спазват условията. По-скоро можем по възможност да ги разредим. Да бъдат в групи до 10-12 деца. Аз съм сигурен, че в началото ще е нещо подобно, защото половината от родителите твърдят, че не са готови да пуснат децата си. Така че в началото детските градини ще започнат работа на половината от капацитета си. Аз имах една среща, на която много кметове на общини заявиха, че има групи по 30-35 деца. Там е специфично, наистина е необходима много добра организация. Не бива да се допуска още от началото те да бъдат в една стая или една група, защото това ще бъде опасно и за децата, и за учителите.

Един голям процент от анкетираните учители заявяват, че "нямат готовност и желание, изпитват страх, и смятат че са в рискова група". Как бихте коментирали?

Тук прилагаме един безспорен принцип, който се прилага и към участващите в матурите и външното оценяване.  Който от учителите смята, че е в рискова група, просто се въздържа и на този етап няма да започне работа. Това е разумното решение. При създалата се ситуация в цялото българско общество се формира по-висока степен на предпазливост, а това несъмнено влияе и на учителите, които са в по-рискова възраст. Дори и някои от по-младите учители се определят в по-рискова група и изпитват страх. Не малък процент от преподавателите все още не са готови да се върнат на работното си място. Затова ние разчитаме на колегите, които са готови и не правят компромис, които не усещат като заповед или нареждане това да започнат работа. Известно време след като започнат да работят детските градини, съм сигурен, че страхът ще отстъпи място на готовност за влизане в нормален режим, което очакваме всички.

91% от българските родители споделят, че ако до една седмица детските градини не заработят, би било справедливо и логично да им бъде предоставен допълнителен платен отпуск в размер на един месец за изпълнение на родителските им задължения. Какво смятате по този въпрос?

От заседанията на Министерски съвет стана ясно, че ще бъде помислено и за това. Ние смятаме категорично, че ако имаме по-различно решение от очакваното и детските градини не заработят, тогава наистина трябва да се помисли за родителите. Адмирирам родителите за тяхното участие в цялото дистанционно обучение дотук. В случая те съвсем резонно казват, че ако трябва да останат вкъщи и трябва да гледат своите деца, трябва да имат възможност. Държавата трябва да се погрижи за това и да им даде конкретен отпуск за родителски грижи.

Така или иначе, който се страхува, няма да пусне своето дете.

Ако те изпитват страх, но и ако имат възможност, няма да ги пуснат. Има ситуации, при които може да се наложи родителите да напуснат работа, но това би довело семейството до сложна икономическа ситуация. Ето защо родителите ще трябва да преборят страха и да започнат да работят.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема