Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. За срещите на Христо Иванов и задкулисието

Мнения

За срещите на Христо Иванов и задкулисието

За срещите на Христо Иванов и задкулисието - Tribune.bg

Политиците са публични фигури и всяка тяхна крачка се гледа под лупа. В държавите с утвърдени демокрации и силен граждански контрол те премислят отговорно всяко свое действие. Изпипват имиджа си да най-малкия детайл - от дрескода до посланието, което ще отправят към някого. У нас депутатите спокойно ходят на работа в парламента с провиснали дънки,  с костюмчета от „Капалъ чарши“ или възкъси поли. Някои се обличат като шоумени за пред камерите, въпреки че никога не са имали такова амплоа. А други се срещат с когото си искат на необичайни места.

Миналата седмица съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов бе уловен от фоторепортер да се качва в „огромен тъмен джип“ на паркинга на парламента. В него за всеобща изненада се оказа бил Пламен Бобоков - известен бизнесмен, за когото през 2020 г. медии писаха, че се счита за един от най-богатите българи.

Обвиняем по дело на спецпрокуратурата, която Народното събрание закри под напора на коалицията, част от която бе и още е партията на Христо Иванов. Той самият пък бе сред вносителите на два поредни законопроекта за ликвидирането на спецправосъдието - в 45-ия и 46-ия парламент, което се случи при сегашния, но след законопроект, внесен от Министерския съвет и изготвен от Министерство на правосъдието с министър Надежда Йорданова, бивш началник на кабинета на Христо Иванов в същото министерство и член на ръководството на „Да, България“ с лидер, отново Иванов.

След срещата, според публикациите, Иванов се връща бързо в парламента, а Бобоков излиза от джипа, качва се отпред и лъскавата кола тръгва. По-късно от офиса на бизнесмена заявяват, че Бобоков и Христо Иванов се видели, за да „обсъдят културен проект, свързан с Русе“.  Иванов пък уточнява: „Бобоков поиска среща с мен“. Обсъждали теми, свързани „включително с различни културни проекти, нищо политическо“.

Ашколсун, и ние сме за културата! „Ама плува ли ми корабче в окото“, е тука въпросът. Не всеки е търсил среща с депутат, но на всеки се е случвало да иска среща с някой от местната или централна власт, а народните представители са част от най-висшата - законодателната. Знае се, че обикновено срещи се провеждат в работна обстановка, в кабинети, офиси, зали, най-често в приемното време за граждани или след предварителна уговорка. По коли и паркинги се срещат близки и познати или хора, които искат да не се набиват на очи. Не случайно филмовата индустрия експлоатира тези сцени до втръсване, знаят ги и децата, които си играят на стражари и апаши.

В това напрегнато време, когато се спори за бюджети, инфлация, протести и вот на недоверие, кой е най-актуалният проект, който не търпи да се отлага дори с едно ходене до офиса на партията? Културните проекти? Добре, но те не са ли основна грижа на културния министър.

Възстановяването на архитектурни паметници в Русе и в други градове е важен въпрос, нерешен от години, но той едва ли стои преди болния въпрос за Северна Македония в сегашната политическа ситуация у нас и на Балканите. Дори да приемем, че покрай срещата на тъмно и тясно в джипа няма нищо скрито-покрито, смущаващ остава фактът, че депутат като Христо Иванов, който е сред най-големите критици на спецправосъдието, се среща с бизнесмен, срещу когото има висящо дело, водено от Специализираната прокуратура. Дело, което тепърва трябва да се гледа, макар и в друг съд, благодарение на любезното съдействие на депутатите, един от които е и Христо Иванов.

А той би трябвало да има обеца на ухото и от друга конфузна среща по време на протестите 2020 г., когато бивш НДСВ депутат се приближи до лидера на „Да, България“ и на два пъти му спомена в ухото прякора на „Маджо“. Репликите на бившия царски депутат Димитър Ламбовски се чуха във фейсбук-профила на самия Христо Иванов заради живото предаване, излъчвано от Ивайло Мирчев. След гафа някои заподозряха провокация, а други призоваха политическия лидер да се пази от провокации. А иначе всички са срещу задкулисието.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
Кой е вашият кандидат за кмет на София?
Покажи резултати Скрий резултати