Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Защо Гешев организира форум срещу езика на омразата, а не политиците?

Мнения

Защо Гешев организира форум срещу езика на омразата, а не политиците?

Защо Гешев организира форум срещу езика на омразата, а не политиците? - Tribune.bg
БГНЕС

Защото за тях езикът на омразата е като майчин, когато заговорят за власт, за избори, за правосъдна реформа и особено за прокуратурата

Може ли да си представим Кирил Петков, Бойко Борисов, Христо Иванов, Мустафа Карадайъ, Атанас Атанасов, Корнелия Нинова и Костадин Костадинов рамо до рамо на протест срещу престъпление от омраза? Така, както правят през 2018 г. президентът на Франция Еманюел Макрон и върлият му политически противник Марин Льопен. Тогава двамата се включват в 30-хилядно протестно шествие по улиците на Париж по повод убийството на еврейката Мирей Нол - жена, оцеляла по времето на Холокоста, но насилствено загубила живота си от крайни антисемити.

Този въпрос би трябвало да си зададе всеки, който е чул разказа на внучката на Мирей Нол, пристигнала в София, за участие в Международната конференция „STOP HATE SPEECH“, организирана от българската прокуратура и Европейската еврейска асоциация. Форум, който по своята значимост и по своята пъстрота на участниците, се оказва уникален не само за България, но и за целия размирен Балкански регион, а и за не малка част от Европа.

На едно място се събраха духовни водачи на четирите основни религии на Стария континент – православни християни, католици, мюсюлмани, евреи. В София е Бенямин Яков, главен равин на Нидерландия - държавата, която преди дни обяви, че не иска България в Шенген. Главният мюфтия на българските мюсюлмани Мустафа Хаджи лично присъства на конференцията, а Българският патриарх Неофит изпрати поздравление чрез своя викарий Поликарп. Имаше представител и на католическата църква.

За два дни българската столица събра главни и заместник-главни прокурори, висши магистрати от девет държави членки на ЕС и Балканите, представители на Съвета на Европа и европейската служба за координация по наказателно-правни въпроси „Евроджъст“.

Вицепрезидентът Илияна Йотова, правосъдният министър Крум Зарков лично се включиха в официалното откриване, събрало над 130 участници. А лидерът на най-голямата политическа фракция в Европарламента Манфред Вебер изпрати видеоприветствие, в което поименно спомена Гешев, Йотова и Зарков.

Факт е, че България има за какво да бъде домакин на подобен уникален форум. Както подчерта главният прокурор Иван Гешев, който е основен инициатор на конференцията, страната ни е позитивен пример за цяла Европа с това, че повече от столетие българите живеят в толерантност и разбирателство с хора от различни етноси и религии, че нито един български евреин не бе изпратен в концлагер по времето на Холокоста. Затова - по думите му, трябва „да бъдем на висотата на предците си и да дадем своя принос в съвременността“.

Едва ли този призив бе изречен просто като завет на предците ни. Вече няколко години няма ден, в който българинът да не бъде заливан с реч на омразата – на улицата, от парламентарната зала, в социалните мрежи, в медиите. Както каза в приветствието си към форума Илияна Йотова „вирусът на омразата мутира при всяка социална и обществена криза“, очевидно трайно е заразил и разделил обществото ни.

Речта на омразата се превърна политическо оръжие, и по-точно „оправдано“ средство в битката за власт. Разпалваната уж в името на демократични ценности омраза доведе неминуемо до разпад на доверието в институциите и на държавността. Започна с ковчези, бесилки и черни кръстове на улични протести, премина в чегъртане, закани и ругатни в социалните мрежи, за да доведе до пълен блокаж на какъвто и да е диалог между опонентите. Ще каже човек, че на някои нашенски политици езикът на омразата им е майчин, когато заговорят за власт, за избори, за правосъдна реформа и особено за прокуратурата.

Малко по малко обществото ни днес се оказа в тежка политическа, а оттам и в конституционна, социална и каква ли още не криза. България бе извадена от списъка на богатите, три партньорски държави изразиха съмнения или направо отказват приемането ни в Шенген, гаснат и последните искрици надежда за влизането ни в Еврозоната от 2024 г. Няма редовен кабинет, няма бюджет за следващата година, няма приети закони, които да „отпушат“ европейските средства по Плана за възстановяване, няма увеличение на доходите в условията на инфлация, няма правосъдна реформа. Заради политическия език на омразата, прераснал в срамни лични нападки и пропагандна истерия. Слава Богу, поне засега не се стигна до криминални престъпления. Пак ще кажем – засега.

Едва ли е успокояващо, но езикът на омразата, както подчертаха не един и двама участници в конференцията, не е национален проблем. Според Манфред Вебер ксенофобията, антисемитизмът и расизмът набират скорост в целия свят. А речта на омразата, с която те се насаждат, се очертава като заплаха за функционирането на всяко демократично общество, подкопава и ценностите, на които се гради и развива и Европейският съюз като общност. Евродепутатът припомни, че днес обществата са под непрекъсната атака от екстремисти и ксенофоби, които чрез социалните медии разпространяват омраза и насилие. И призова държавниците и правозащитниците за реални действия, активирайки цялата обществена енергия.

Мащабът на конференцията и актуалността на темата породиха един съществен въпрос - защо всъщност домакин на форума е главният прокурор Иван Гешев, а не български политици или представители на други държавни институции от изпълнителната власт или законодателната?

Факт е, че противодействието на ксенофобията и езика на омразата е задължение на правозащитните органи. Разпалването на етническа религиозна и каквато и да било друга омраза, е престъпление - все по-често трансгранично, каквато е и организираната престъпност. Според българското и европейското законодателство то се преследва и наказва. Но едва ли може да се спре само с по-строги наказания, за които се чуха и призиви в хода на обсъжданията. Особено за ксенофобите и хейтърите в социалните мрежи. Всеобщо се оказа мнението, че в борбата с езика на омразата е необходимо да се мобилизира цялото общество с действия от страна на политиците и държавниците. Именно те би трябвало да са първите, които се противопоставят на езика на омразата. В този ред на мисли е обяснимо защо не български политици организираха подобна международна конференция, а главният прокурор. По същата причина, по която не те, а Гешев инициира дебат с парламентарните групи за правосъдна реформа. Защото е главен прокурор и по длъжност - човек на закона и защото се опитва да съгражда, а не да руши.

На нашенските политикани и техните политически инженери днес и през ум не би минала идеята да организират конференция на подобна тема. Просто няма какво да кажат, нямат изгода, няма бърза и лесна печалба. Иначе организират всевъзможни форуми, особено, когато трябва да прокарат една или друга лобистка поправка в законите. Темата за езика за омразата може у нас да не е в мейнстрийма, но това ще е само до време, с темповете, с които противопоставянето във всички обществени процеси расте. Защото у нас много от политиците се хранят с езика на омразата, нищо, че се представят за пазители на малцинствата – агитират за легализиране на марихуаната и гей браковете, твърдят, че „пазят“ гражданските свободи с професионални протести, зоват за „свободни медии“, които обаче трябва да атакуват опонента, а тях да бранят. Говорят за реформи и правова държава, но искат да кадруват в службите и държавното обвинение, за да ги ползват срещу конкуренцията в политиката и бизнеса, но и за да са сигурни, че ще останат недосегаеми.

И заради това, може би най-запомнящи ще останат думите на Иван Гешев: „Най-важното за нас като българи е да спрем да се мразим едни други. Човек, който не уважава себе си, не го уважават другите. Ние в много отношения показваме, че не уважаваме себе си, и оттам идват проблемите ни, в т.ч. и за Шенген. С всичките си различия нека да спорим, но да не се мразим.“


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати