Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Защо ресорът на Мария Неделчева-Габриел е признание за България?

Мнения

Защо ресорът на Мария Неделчева-Габриел е признание за България?

Снимка:

“Досега Мария Габриел работи с всеотдайност в ресора на цифровите технологии, а отсега нататък ще създава перспективи за новите поколения". С тези думи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи новия ресор на българския еврокомисар „Иновации и младеж“. В изказването си Урсула фон дер Лайен отбеляза още, че младите хора са най-добрата инвестиция в бъдещето. За първи път иновациите и младите хора са изведени като приоритет в ресора, включващ секторите образование, култура, спорт и научни изследвания.

Развитието на новите технологии и научните изследвания е определящо за еволюцията на всеки сектор. Образованието, културата, младежта и спорта са сектори, в които България следва последователни политики на развитие и модернизиране. Образованието бе изведено като основен приоритет за правителството на третия кабинет на Бойко Борисов и резултатите са безспорни.

Не понижение, а признание е отговорността, която получава българския еврокомисар Мария Габриел за важни ресори като образование, култура, научни изследвания, спорт и особено за бъдещето на младите хора. Защото тези сектори засягат всеки дом и всеки човек в Европа – те са разбираеми, могат да се видят и ефектът от тях е осезаем.

Това, че именно Мария Неделчева – Габриел ще отговаря за сериозни европейски програми, свързани с увеличаване на личното, образователното, социалното, гражданското и професионалното развитие на младите хора в Европа, е признание за България, защото страната ни е сочена за пример в сектор "Младеж“. Именно една от най-разпознаваемите Програми на ЕС “Еразъм+”, която съществува от над 30 години и с милиарден бюджет ще бъде част от портфолиото, за което Мария Неделчева-Габрел ще отговаря. Европейските ни партньори дават възможно най-високата оценка за Българското председателството на Съвета на ЕС именно в този сектор. „Бъдещето на Европа и младите хора“ бе избрана от правителството приоритетна тема в рамките на Председателството ни на Съвета на ЕС – за първи път председателстваща страна изведе политиките за младите хора като приоритет на Съвета. Усилията на Министерство на младежта и спорта и на кабинета „Борисов“ за развитие на сектора в България и на европейско ниво даде резултати.

Благодарение на смелото решение да поставим сред приоритетите си по време на Председателството бъдещето на младите хора в Европа беше затворено първото в историята на сектор „Младеж“ законодателно досие с бюджет от 366 милиона евро. Именно поради активната роля на Българското председателство 100 000 европейски граждани от 18 до 30 години ще участват в дейностите на програмата, наречена „Европейски корпус за солидарност“ и ще развиват своя граждански и професионален потенциал. Благодарение на този успех всяка следваща инициатива в сектора ще се определя от експертното мнение именно на нашата страна.

Нека да припомним, че категорична оценка за успеха на приоритетните за Българското председателство теми даде и изследването на "Алфа рисърч" миналата година. Темата за бъдещето на младите хора в Европа бе поставено от българските граждани на второ място по значимост. В отговор на въпрос за един основен приоритет, който да бъде продължен по време на австрийското председателство първите три посочени теми бяха: Западни Балкани - 34%, бъдеще на Европа и младите хора - 29% и сигурност и стабилност на единна Европа - 27%.

Европейските ни партньори изказаха многократно впечатленията си, че по време на Председателството си на Съвета на ЕС България направи истински пробив в редица сектори . Без съмнение еврокомисар Мария Габриел ще продължи да работи за доброто развитие на иновациите, образованието, културата, младежта и спорта в Европа.  


Коментари (2)

Н Нещата с Еразъм+ са глупости. Работя от 10 години с тази програма и нещата стават все по-лоши и нагласени. Ако някой се съмнява, нека ме убеди в обратното с АРГУМЕНТИ или да остави имейл/връзка, където да поговорим.
10.09.2019 19:10 / Отговор
Еразъм+ г-жа Габриел ще управлява Програма "Еразъм+" на европейско ниво, а България не може да се оправи с нея на национално дори - Центърът за развитие на човешките ресурси, който я управлява в България, се тресе от корупционни скандали и до ден днешен!

https://capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2019/07/30/3944948_ministerstvo_za_osvobojdavane_na_neudobnite/
11.09.2019 02:03 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема