Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Защо „умните и красивите” хвърлят свински уши, а не агнешки главички?

Мнения

Защо „умните и красивите” хвърлят свински уши, а не агнешки главички?

Снимка:

Свински уши полетяха вчера вечерта към сградата на Министерски съвет. Символиката според инициаторите – уши за управляващите, които не искали да ги чуват. Нерационалното и грозно хабене на храна тези дни редовно бива обяснявано с безумна асоциация от „Отровното трио“.

Така например мятането на пъдпъдъчи яйца беше описано като залп към „пъдпъдъка в МС“.

Интересно дали в следващите дни очакваме още хранителни метафори от организаторите и ще стигнат ли някоя вечер до една от най-класическите в историята на българския Преход – „агнешките главички“.

Кои са „разградската десница“ или „агнешките главички“?

Това емблематично определение тръгва с действията на една група стратези, които имат за цел да разбият икономиката или по-скоро да преразпределят активите в ръцете на шепа хора, които впоследствие се оформят като олигарси, разказа преди време председателят на Политически клуб „Екогласност“ Емил Георгиев.

Начело на тази група е председателят на Икономическата комисия на Народното събрание по Костово време Никола Николов. Той е депутат от този район Разград и затова се оформят като „разградска десница“. Обикновено срещите им се оформят като работни обеди и работни вечери,  гарнирани с агнешко месо и агнешки главички – оттам и името им.

„Подбрани  от Иван Костов персони, но гуруто, така да се каже, е Николов. Той всъщност е и духовният баща на Иво Прокопиев. Това, което се случи с фирма „Каолин“ и  винпром „Дамяница“, попадайки в ръцете на Иво Прокопиев и Харманджиев, е дело всъщност на Николов. Той е авторът на този проект. В резултат на криминалната приватизация на „Каолин“ Прокопиев се превърна в най-хищническия грабител на подземните богатства на страната и емблематичен пример за българската олигархия“, разказва Георгиев.

Именно днешните последователи на този кръг, чиито идейни вдъхновители са Иван Костов и Иво Прокопиев, оглавяват протестите в защита на президента. Същите предвождаха и протестите срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор преди няколко месеца.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема