Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Зелените използват любителите на природата за частните си финансови и партийни интереси

Мнения

Зелените използват любителите на природата за частните си финансови и партийни интереси

Снимка:

Национална асоциация „Българско Черноморие“, Национално сдружение за защита собствениците на имоти и Сдружение на собствениците на земи от с. Емона, м. „Иракли“ и с. Баня, обл. Бургас излязоха с обръщение по повод готвен протест.

Ето и пълния текст на изпратената позиция:

С помощта на кръга Капитал, БТВ и от части БНР, които са основните пропагандатори на зелените от коалиция „За да остане природа в България“, от почти 3 седмици се рекламира протест, който ще се проведе на 25-ти юни 2020 г. Събитието е част от кампанията, която се прави за дестабилизиране на страната. Чрез митинги в условията на пандемия и ограничителни мерки се цели да се провокира напрежение свързано със съдебните проблеми на ментора на коалиция „Демократична България“ И. Прокопиев, която всъщност организира протеста утре.

Повода са изфабрикувани мними проблеми свързани с управлението на зоните по Натура 2000, които са една трета от територията на страната и промените в Закона за биологичното разнообразие (ЗБР), чрез който се намалява възможността на „екологичните“ неправителствени организации да влияят и да получават финансиране за управление на защитените зони в България. Само за последния програмен период тези организации са усвоили над 740 млн. лева.

Парламента скоро прие на първо четене промените в ЗБР. Чрез тези промени, за първи път се създават органи за управление на Натура 2000. Създават се правила, които едновременно ще защитят интересите на законните собственици на земи в 35% от територията на страната и същевременно ще се осигури опазването на растителните и животински видове, като кауза на цялата нация.

Нагледен пример на манипулации на данни е казусът „Алепу“. През 2014 г. е изготвена задължителната екологична оценка на Общия устройствен план на Община Созопол. Тя не е обжалвана от организациите, които организират протеста и е влязла в сила. Същевременно срещу Общия устройствен план е подадена жалба от жител на Созопол, която е отхвърлена на две инстанции и през 2016 г., той е влязъл в сила. В него е описано, че зоната между плаж „Дюни -Алепу“ и старият път за Приморско е урбанизирана територия и не се засяга защитената местност „Блатото Алепу“, т.е. няма нарушение в екологичното законодателство. Имотите са частни и са определени за строителство.

Обективните факти оборват другите твърденията на така наречените „природозащитниците“, че се изсичат вековни гори и се съсипват реките. Горските площи в България по данни на Евростат само за последните 3 години са се увеличили с 10%. Дървесният запас на страната е над 800 млн. куб. м дървен материал, като само годишният прираст за 2019 г. е 15 млн. кубика. От тях редовна и бракониерска сеч (защото има и такава) е около 6 млн. куб. м. С близо 10 млн. куб. м. се увеличава дървесната маса в страната годишно.

Подобна е и ситуацията с българските реки, с изключени на малки инциденти, широко огласявани от „еколозите“, качеството на водите в българските реки е много добро. Увеличава се и популацията на сладководна риба. В определени реки вече е налична изчезналата преди години балканска пъстърва. Рязко се е увеличило и биологичното разнообразие. Дори в страната им свръх популация на мечки, вълци, лисици, елени, сърни и делфини. Дори дивите прасета така са се разпространили в страната, че нанасят сериозни щети на селското стопанство. Подобни вреди прави на зърнените култури и червеногушата гъска, само за чието опазване „зелени“ организации получават 50 млн. лв. през 7-те години програмен период.

Приетият на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за биологичното разнообразие се саботира и шиканира от зелените вече 4 години. Те не желаят промяната защото по сега действащия закон функционира Съвет за биологичното разнообразие. В този орган активисти на коалицията „За да остане природа в България“ имат значително присъствие. Там се определят и разпределят парите и траншовете, които се отпускат за опазване околната среда. За това не желаят да има промени в закона и за това правят всичко възможно да го блокират.

Голяма част техните симпатизанти не познават в детайли тази проблематика и много лесно наивно се подвеждат и биват използвани за постигането на финансовите и политически интереси на групата около кръга „Капитал“ и коалиционните партньори в „Демократична България“. По същия начин много често се подвеждат и медиите и обикновените хора, че видите ли в България има огромни проблеми с опазването на околната среда, а всъщност цялата пропаганда е основана на базата на полуистини и манипулации.  


Коментари (5)

Иван За пореден път „Зелените“ саботират развитието на България!
25.06.2020 17:01 / Отговор
Петър Еколозите около Тома Белев неслучайно са известни като зелената мафия.
26.06.2020 18:30 / Отговор
Клисарскка Много ме е яд, че има хора, които се хващат на лъжите на тия. Уж ще запазват природата ама всички са я в някакви НПО-та, с които смучат пари от държавата, я някъде консултанти, я изнудващи фирмите. Не им стига всичко това, но и са се юрнали сега и политици да стават и в парламента да влизат.
28.06.2020 22:22 / Отговор
Сигнал За съжаление е така. Каузата за опазване на природата е окупирана от хора, които само искат да правят пари от нея като изнудват бизнеса. Хората, които им вярват са облъчвани от сутрин до вечер в някакви схващания, че определени неудобни хора са лоши за природата, а други много милеят за нея въпреки, че не са направили нищо, за да го покажат.
28.06.2020 22:27 / Отговор
Ели Е добро утро! То зелените у нас си направих организирана престъпна група направо!
29.06.2020 16:23 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема