Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Жечо Станков: Ще оздравят „Топлофикация София“, ще я „изкарат на тезгяха“ и после не се знае какви ще са сметките за парно

Мнения

Жечо Станков: Ще оздравят „Топлофикация София“, ще я „изкарат на тезгяха“ и после не се знае какви ще са сметките за парно

Жечо Станков: Ще оздравят Топлофикация София, ще я изкарат на тезгяха и после не се знае какви ще са сметките за парно - Tribune.bg
Снимка:

За изкупуването на дълга на „Топлофикация София“ от държавата, заложено в Бюджет 2024 и за източника на финансиране Tribune.bg разговаря с народния представител от ГЕРБ-СДС и бивш заместник-министър на енергетиката Жечо Станков.

Г-н Станков, около 1.550 млрд. лв. е дългът на столичната топлофикация, ясно ли е как ще се финансира изкупуването му?

На обсъждането на Бюджет 2024 на първо четене в енергийна комисия попитах финансовия министър откъде ще дойде източникът на финансиране, защо го правим това нещо, как ще се отрази това на бюджета за следващата година. По неговите думи излезе, че едва ли не държавата ще ги извади тези пари от резерва, за да ги даде на Българския енергиен холдинг/БЕХ/. Мисля си, че впоследствие финансовият министър Асен Василев може да ги вземе от БЕХ, защото това ще повиши финансовия резултат на холдинга. Може да ги вземе оттам като дивиденти и да върти едни пари. Според мен всичко се прави, за да облекчат работата на настоящия кмет на София.

Но това са 1.5 млрд.лв.?!

Огромна сума е.

Като оздравят временно топлофикационното дружество за съдбата му имаше различни сценарии, могат и да го продадат, нали така?!

В момента, в който изчистиш всичките дългове, това означава, че дружеството ТФ "София" ще е чисто като "момина сълза". То няма да дължи и стотинка, което от своя страна автоматично вдига и стойността на самата компания.

„Топлофикация-София“ е общинско дружество, нали?

Точно така.

Столична община отдавна твърди, че за него трябва да се търси мениджър или инвеститор, така бъдещата сделка не е ясна отсега и може да се предпостави изходът ѝ според условията?

Особено в газовия сектор сме виждали какво направиха ППДБ в последните години. Показаха, че могат да успеят да разрушат нещата. В случая те оздравяват едно дружество, което впоследствие ще „изкарат на тезгяха“ и не се знае в бъдеще софиянци какви сметки за парно ще плащат.

Колко е важна „Топлофикация София“ като енергийно дружество?

„Топлофикация София“ е дотолкова важна, че ако спре и всички софиянци почнат да се отопляват на ток, а не на парно, ще се стопят всички жици. Причината е, че те не могат да носят този товар, който е нужен през зимата, за да се отопляват домакинствата в столицата.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети