Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Журналист: Протестите са генерална репетиция за напролет

Мнения

Журналист: Протестите са генерална репетиция за напролет

Журналист: Протестите са генерална репетиция за напролет - Tribune.bg
Снимка:

Исканията на протестиращите са кухи лозунги

Настоящите протести са генерална репетиция за напролет. Това мнение изказа пред БНР журналистът Валери Найденов. Според него протестите са битка между различни части на елита, която в крайна сметка не дава нищо на населението.

„Това е генерална репетиция за напролет, тъй като трябва европейските избори да се посрещнат с весела атмосфера. Така че някъде март - април ще видим по-сериозни протести“, прогнозира журналистът.

Той посочи и че е „за“ протестите, „които дават повече власт на избирателя и на народа“, но „този протест няма тази цел“, а са за отработване на политическа технология.

„Просто тълпата се меси като тесто - първо се създават едни общности в социалните мрежи, нагнетяват се, амбицират се и после им се посочва къде да се явят, но основното, което забелязвам е, че се издигат едни искания, които са абстрактни и в които няма нищо конкретно и до нищо не водят, а основното, което звучи е „оставка“. Нищо конкретно не виждам в тези протести“, добави Найденов, който разграничи от протестите без конкретни искания тези на родителите на деца с увреждания.

„Имахме референдум с над 50% активност, който категорично поиска мажоритарен вот - това не трябва да го забравяме, а изглежда, че и Слави Трифонов го е забравил. Той агитира за протестите в момента, но едвам споменава за онзи референдум, а какво друго може да иска един протест, ако не да се уважи този референдум“, попита журналистът, коментирайки протестите с искания за смяна на системата и модела на управление, наричайки исканията им „кухи лозунги“.

„Това е борба в рамките на властта. Ако погледнем властта като нещо общо - елит и контра елит, то контра елитът е този, който чака да седне на освободените кресла. Това дори укрепва властта на елита, тъй като се пуска парата на недоволството, изгаря един бушон - в случая Валери Симеонов, и се успокояват нещата“, коментира още журналистът.

„Властта би трябвало да е доволна от това, че са успели да пуснат парата, без да се изявят никакви реални претенции към самата власт, както стана в този протест“, каза още Найденов.

„Целта на някои от манипулантите на протеста не е дори да предизвика избори, а по-скоро нова конфигурация в управлението - да отпаднат патриотите и да влезе най-вероятно ДПС“, подчерта Валери Нейденов.

„ГЕРБ в момента е поставен в малко по-трудно състояние от времето на Плевнелиев, тъй като, ако Бойко Борисов реши сега да си хвърли мандата, както го е правил вече, служебното правителство ще го назначи президентът, който явно също е изровил томахавката и може да има тримесечни проблеми, които не се знае как ще завършат. Подозирам, че и правните органи и то най-вече прокуратурата може би ще заработят срещу ГЕРБ, тъй като видяхме вече някои удари по коалицията. Всичко това е много рисково и затова Бойко Борисов, според мен, няма да избърза да си хвърли оставката, освен ако не е принуден. ГЕРБ в коалиция с ДПС означава край на доминацията на ГЕРБ на първите следващи избори“, смята още Найденов.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети