Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. „Трите тайни фалита“ на социалистическа България: Фалит 60-те, фалит 70-те, фалит 80-те

Мрежата

„Трите тайни фалита“ на социалистическа България: Фалит 60-те, фалит 70-те, фалит 80-те

Трите тайни фалита на социалистическа България: Фалит 60-те, фалит 70-те, фалит 80-те - Tribune.bg

От Фейсбук профила на Стоян Панчев, председател на Българско либертарианско общество

Докато новинарският цикъл не я е отнесла, да се възползвам от ситуацията в Аржентина, за да подчертая какъв късмет имаме тук в България.

Годишната инфлация в Аржентина е 239%, трето място в класацията на Ханке за най-бързо растящи цени в света. Постигат това с печатане на много пари - ръст на М3 от 115% годишно.

Само за сравнение, тук стане ли инфлацията двуцифрена, започва малък апокалипсис - спомнете си 2022 г.

В южноамериканската страна имат този проблем от близо век, заради него се сриват от шесто място по богатство в света далече назад в опашката на страните от третия свят. От Германия в нещо по-лошо от България.

Инфлацията се възпроизвежда от дълбоко сбърканата политическа култура, обладана от краткосрочни хоризонти и грешно мислене за икономиката. И десните, и левите в Буенос Айрес са трагични за сто години.

Нашата българска история, макар и не толкова трагична, също не е цветуща. Вече достатъчно се написа за „трите тайни фалита“ на социалистическа България, огромна част от българите помним и следващия фалит - този през 97-ма година.

Фалит 60-те, фалит 70-те, фалит 80-те и фалит 90-те.

Следва 25 години пауза, при това с отлични резултати от гледна точка на дълговото бреме - и до днес сме с втория най-нисък дълг на Стария континент.

Драмата е, че не се разбира защо, не се говори защо.Как така от десетилетни двойкаджии станахме изведнъж отличници?

А отговорът е ясен - защото въведохме валутния борд, който върза ръцете на политиците и създаде културата на финансова отговорност, с която се отличават поколения български кабинети от всички възможни цветове.

Как се сдобихме с нещо толкова ценно като най-добрата фиатна парична система - с валутен борд? Как от хиперинфлирали хартийки днес имаме валута по-силна от референтното евро?

Чист късмет - хиперинфлацията ни се случи, когато все още политиката на световния хегемон беше доминирана от рейгънисти в МВФ, Държавния департамент и звената финансиращи бг тинк танкове. Време, в което Стив Ханке беше агент на американката политика и вдигаше бордове из целия свят.

Късметът ни свършва, обаче, и хегемонът, и еврозоната са обладани от същото мислене, което вкара Аржентина в 100 години инфлация. Левът и бордът пречат.

Днес валутният борд трябва да се маха и сменя с еврото - таака са спуснали отгоре и туземният български елит слуша и изпълнява. Ще разрушава борда, защото иска да папка.

Пък Миеле има един шанс за успех - да направи борд в Аржентина. Или ако е решил да е хардкор либертарианец - биткойн стандарт.

Стана дълъг пост, пропуснах и да отбележа хората положили усилия за запазването и управлението на лева и борда в последния четвърт век, но сме опрели до важен исторически момент - ще можем ли да опазим, нещо хубаво, което съдбата ни е поднесла, или пак ще потъваме чинно с големия брат. As is tradition...


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати