Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. 12 въпроса към "разследващата журналистка" Елена Йончева за скандала с КТБ

Мрежата

12 въпроса към "разследващата журналистка" Елена Йончева за скандала с КТБ

12 въпроса към разследващата журналистка Елена Йончева за скандала с КТБ - Tribune.bg
Снимка:

Защо и срещу какво се взимат пари през офшорка?

Обвинената в пране на пари бивша журналистка и сегашна депутатка от БСП Елена Йончева проплака в медиите, че парите, които е получила в офшорната фирма с нейно участие "Офроуд" били за техника, която ѝ трябвала, за да може да работи. Йончева твърди: "Тогава казах, че не мога да правя редовно документални филми и преки включвания, защото не разполагам с техника, за да бъда мобилна – трябва ми камера, трябва ми монтажна, техника за преки включвания и тогава те ме посъветваха да подпиша с фирма и ми посочиха офшорната компания "Далий Трейдинг Лимитид". След което обяснява, че банката по това време била в цветущо състояние и тя нямало как да знае, че парите са от нерегламентирани действия.

И това го твърди разследваща журналистка, която би трябвало още в мига, в който са я "посъветвали да подпише" с офшорна фирма, дълбоко да се усъмни в чистотата и законността на подобна сделка, според която получава близо милион, пише ПИК. При това с този милион получава право да се разпорежда еднолично срещу неясно какво!

Затова в името на фактите и неизбежните въпроси, които би трябвало да зададе един репортер, камо ли един разследващ журналист, и заради следващите разследвания, които обещава да представи, Йончева е длъжна да отговори първо на следните въпроси, ако иска изобщо някой да я брои за такава:

1. Ако Йончева не е разполагала с техника за телевизионна дейност, какво притежава до влизането ѝ в ТВ 7 нейната фирма "Авторска телевизия", която прави телевизионна продукция за БНТ, и с каква техника е произвеждана тя?

2. Защо се съгласява да получи пари за закупуването на техника в офшорна фирма, а не във фирма, регистрирана в България?

3. Кой е "посъветвал" Йончева да "подпише" с офшорка за създаването на офшорка и с кого точно е провела преговорите?

4. Защо е поискала да бъде лично оборудвана с телевизионна техника, а не да използва техниката на ТВ 7, която за времето си беше от най-висок клас? При постигането на споразумение да създаде офшорна фирма с "Далий Трейдинг Лимитид" интересувала ли се е какъв е източникът и произходът на парите, дали ще трябва да ги връща и как ще ги отчита и какви отговори е получила?

5. Защо трябва да получава пари чрез офшорна фирма, а не да представя фактури за закупуването на техника, които да бъдат осребрявани, или тази техника да бъде закупена директно от КТБ и предадена на Елена Йончева, да речем, като дарение?

6. Каква е цената на закупената с близо милион от офшорната фирма техника?

7. Къде са фактурите за покупката на техниката и ако са предаден в банката, могат ли да бъдат показани от синдиците?

8. Как и пред кого са отчетени изхарчените пари или по предварителна уговорка са били безотчетни?

9. Какви данъци са платени за тези пари от Йончева?

10. Тези пари, а съответно и техниката, която Йончева е закупила с тях, подарък ли са от КТБ и от кого точно в КТБ за журналистката?

11. Колко банки в България са финансирали безвъзмездно един журналист за закупуването на техника с близо 1 милион?

12. Продукцията, която Йончева е произвела със закупената техника, безвъзмездно ли е давана на ТВ 7 или филмите и "включванията ѝ", което би трябвало да означава репортажи, са били допълнително заплащани? Срещу каква продукция изобщо е получила тези пари, кога и къде е отчетено, че е излъчена?

Няма журналист, който да не зададе тези въпроси по повод на казус като този на Елена Йончева. Удивително е, че самата Йончева не си ги е задала преди да направи изявление в медиите, което крещящо личи от липсата на обяснения от нейна страна и постоянни опити да измести темата и да се изкара репресирана.

Ако Йончева смята, че срещу нея се извършва политическа репресия, трябва много ясно, категорично и с документи да отговори най-малко на тези 12 въпроса. В обратен случай, както нейните твърдения, така и следващите ѝ разследвания подлежат на огромно съмнение. Най-малко.

И още нещо. "Ако някога в живота си съм правила нещо нередно, с какъв акъл ще тръгна да правя разследване за всички корупционни схеми в България, да събирам документи, да сигнализирам прокуратурата? Как го прави човек, ако е извършил нещо нередно? Той няма да има смелостта", твърди Йончева пред медиите.

Това също издава, че не е съвсем в час с материята. Фактът, че един разследващ журналист, за какъвто се представя, вместо да си прави военните репортажи, предпочете да влезе в пресцентъра на президента, а сетне да стане депутат, буди известно подозрение за неговата убеденост в правотата му и в бъдещето на кариерата му. Защото депутатството се използва и за осигуряване на партийна подкрепа при съмнителни дейности, имунитет и прочие...

Освен ако напоследък на Йончева не ѝ е много трудно да намира дарители за своята журналистическа работа и не е избрала да използва партийната субсидия на БСП за спонсорство.

Преди да въвлече цялата БСП в скандала около собствената си персона, Йончева е длъжна да отговори на всички тези въпроси дори не толкова заради обществото или бившите си колеги, а заради хората, които застанаха като стена зад гърба ѝ. Просто им го дължи, както подобава да постъпи един наистина честен човек с чиста съвест.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (5)

ivo Хубаво, ама анонимно
и веднага ми влиза в акъла: това е писно от женска злоба, или някой няма топки да се покаже.
27.01.2019 21:38 / Отговор
Ябълка Антоне, пак ти ли?
27.01.2019 21:45 / Отговор
Гошо Да другари крадци и разбойници,пак е Антон...Само че не предателят на Септемврийското въстание,а другият Антон,от когото трябва да се страхувате да не ви навре в червените,нагли муцуни секретните документи които криехте от бълг.народ за да не разбере безобразията които сте вършели преди 10 ноември!
28.01.2019 01:34 / Отговор
Христо Покрай КТБ намазаха доста хора, особено Цветан Василев - над 2 милиарда!
28.01.2019 20:31 / Отговор
Виктор Тая на един въпрос трябва да отговори – защо краде от КТБ с Василев?
30.01.2019 17:37 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети