Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. „19 минути”: Дори няма да ремонтираме украинска техника, има дефицит на материали

Мрежата

„19 минути”: Дори няма да ремонтираме украинска техника, има дефицит на материали

19 минути: Дори няма да ремонтираме украинска техника, има дефицит на материали - Tribune.bg
Снимка:

„България само обещава, но на практика дори логистично е трудно, а финансово е крайно неизгодно да организира ремонта на украинска бойна техника”, заявяват пред „19 минути” експерти от бранша след противоречивото решение на Народното събрание по темата.

Причината, от една страна, е в пренасянето на въпросните машини, тъй като с напредването на руските войски към Одеса и Молдова, те трябва да бъдат транспортирани към Полша, да заобиколят Унгария, която бойкотира доставките за фронта, да дойдат у нас. А после да се върнат по целия обиколен път. Което, освен много време, ще струва и много пари. Толкова, че стойността на услугата и транспорта може да е по-голяма от стойността на съответната машина.

Морският път пък се оценява като крайно ненадежден. Украйна не разполага и с особено много пристанища под свой контрол в момента. Другият вариант - изпращане на наши специалисти, които на място да оправят танкове и бронетранспортьори се оценява като невъзможен, защото няма желаещи.

В момента има и друг проблем. По думите на ръководител от роден производител, не е ясно как ще изпълним договорите за доставка на оръжия и боеприпаси за Украйна през трети страни, които вече сме поели, за да нагласят управляващите ни политици своите комисионни. Причината е, че алчността им не е позволила да бъде преценен един важен въпрос: стоманата и други материали за производството на стоката се доставят от ... Украйна. А това значи, че не е възможно да имаме в момента нови пратки.

Предприятията имат някакви резерви, но те опасно намаляват и в момента са на абсолютен минимум.

Разбира се, те биха могли да се снабдят и с по-качествени материали от ЕС и САЩ, но цените на западните образци в момента са силно завишени и не биха могли да позволят вместване в параметрите, зададени в договорите.

Тоест, нашите производители трябва да работят на загуба, за да изпълнят поръчките. Но трябва същевременно и да отделят „парсата” за управляващите политици. Които имат наглостта да отричат износа на българско оръжие и родни муниции за зоната на конфликта.  

 

 


Топ новини

виж още