Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. „24 часа“ : Методи Лалов не пускал сляпа жена в съдебната зала за заседател

Мрежата

„24 часа“ : Методи Лалов не пускал сляпа жена в съдебната зала за заседател

24 часа : Методи Лалов не пускал сляпа жена в съдебната зала за заседател - Tribune.bg
Снимка:

Текст на "24 часа"

Може ли сляп човек да е съдебен заседател и дискриминация ли е срещу хората с увредено зрение да не им се позволява да участват по този начин в съдебни дела. Това решение ще трябва да вземе Съдът на ЕС в Люксембург, след като българският Върховен административен съд му отправи запитване.

Повод за искането за европейско съдебно решение е дискриминация от страна на бившия шеф на Софийския районен съд Методи Лалов и съдия Феня Стоянова. Двамата са били осъдени на глоби от административен съд - София, защото са дискриминирали съдебната заседателка Живка Павлова, но обжалват присъдите си пред ВАС.

Живка Павлова обвинява Лалов и Стоянова, че са я дискриминирали, защото е сляпа. Жената е юрист по образование, а през 2014 г. е одобрена от Столичния общински съвет за съдебен заседател. На 25 март 2015 г. Живка Павлова е положила клетва като съдебен заседател и е разпределена към 6-и наказателен състав на Софийския районен съд, чийто шеф по това време е Лалов.

От датата на заклеване на незрящата жена до август 2016 г., когато е въведено случайното разпределение на заседателите по дела, Павлова не е била разпределяна за заседател по нито едно дело, става ясно от запитването на ВАС да Съда на ЕС. Жената се е оплакала на Лалов и е поискала да бъде прехвърлена в друг съдебен състав, но молбата ѝ е била оставена без отговор.

Заради това незрящата жена се обърнала към Комисията за защита от дискриминация, която наложила глоба от 250 лв. на Лалов и от 500 лв. на съдия Феня Стоянова.
Глобите са били потвърдени и от административния съд в столицата.

Методи Лалов бе председател на Софийския районен съд до декември 2016 г., когато подаде предсрочно оставка, защото не бил съгласен с политиката на ВСС, а впоследствие организираше и протести срещу ръководството на съдебната система. Преди дни Лалов подаде оставка и като съдия, този път пък несъгласен, че единствената кандидатура за главен прокурор е на зам. главния прокурор Иван Гешев.

Заради лошо поведение на Лалов към служители на СРС съдът бе осъден да плати 1000 лв. глоба, срещу него има и искане за дисциплинарно производство.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Методи Лалов

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати