Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. „24 часа“ : Методи Лалов не пускал сляпа жена в съдебната зала за заседател

Мрежата

„24 часа“ : Методи Лалов не пускал сляпа жена в съдебната зала за заседател

Снимка:

Текст на "24 часа"

Може ли сляп човек да е съдебен заседател и дискриминация ли е срещу хората с увредено зрение да не им се позволява да участват по този начин в съдебни дела. Това решение ще трябва да вземе Съдът на ЕС в Люксембург, след като българският Върховен административен съд му отправи запитване.

Повод за искането за европейско съдебно решение е дискриминация от страна на бившия шеф на Софийския районен съд Методи Лалов и съдия Феня Стоянова. Двамата са били осъдени на глоби от административен съд - София, защото са дискриминирали съдебната заседателка Живка Павлова, но обжалват присъдите си пред ВАС.

Живка Павлова обвинява Лалов и Стоянова, че са я дискриминирали, защото е сляпа. Жената е юрист по образование, а през 2014 г. е одобрена от Столичния общински съвет за съдебен заседател. На 25 март 2015 г. Живка Павлова е положила клетва като съдебен заседател и е разпределена към 6-и наказателен състав на Софийския районен съд, чийто шеф по това време е Лалов.

От датата на заклеване на незрящата жена до август 2016 г., когато е въведено случайното разпределение на заседателите по дела, Павлова не е била разпределяна за заседател по нито едно дело, става ясно от запитването на ВАС да Съда на ЕС. Жената се е оплакала на Лалов и е поискала да бъде прехвърлена в друг съдебен състав, но молбата ѝ е била оставена без отговор.

Заради това незрящата жена се обърнала към Комисията за защита от дискриминация, която наложила глоба от 250 лв. на Лалов и от 500 лв. на съдия Феня Стоянова.
Глобите са били потвърдени и от административния съд в столицата.

Методи Лалов бе председател на Софийския районен съд до декември 2016 г., когато подаде предсрочно оставка, защото не бил съгласен с политиката на ВСС, а впоследствие организираше и протести срещу ръководството на съдебната система. Преди дни Лалов подаде оставка и като съдия, този път пък несъгласен, че единствената кандидатура за главен прокурор е на зам. главния прокурор Иван Гешев.

Заради лошо поведение на Лалов към служители на СРС съдът бе осъден да плати 1000 лв. глоба, срещу него има и искане за дисциплинарно производство.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още