Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. „24 часа“: Вече и измислиците стават бронебойни патрони срещу врага

Мрежата

„24 часа“: Вече и измислиците стават бронебойни патрони срещу врага

24 часа: Вече и измислиците стават бронебойни патрони срещу врага - Tribune.bg
Снимка:

За минути изчезнаха дописки срещу Десислава Атанасова, Делян Добрев, Красимир Велчев и Антон Тодоров, цитиращи “разкритията” на сайтове, които сами предупреждават, че са издания за фалшиви новини и не разполагат с журналисти

Дали ще е удар по свободата на словото, ако МВР провери кои са собствениците на “Вале нюз” и informiran.net? Схемата наподобява сайта “Опасните”, но дали той се е събудил под друго име?

Абсурдни сайтове пускат абсурдни разкрития, като предупреждават изрично, че са издания за фалшиви новини и не разполагат с журналисти, които да проверяват фактите.

За депутата от БСП Филип Попов анонимните “Вале нюз” и informiran.net са достоверни медии, чрез които може да бъде атакуван врагът.

Те твърдят, че Десислава Атанасова, Делян Добрев, Красимир Велчев и вече бившият народен представител Антон Тодоров са получили жилища и офиси в комплекс “Царско село” и други в столицата.

Минути след като 36-годишният видински депутат Филип Попов обяви в кулоарите на парламента от името на БСП, че “внасяме искане с настояване Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) да се сезира и да провери публикациите в медиите по отношение на апартаментите” на четиримата политици от ГЕРБ, сайтове, които бяха цитирали фалшивите новини, ги изтриха.

Всъщност депутатът Попов, без да назове медиите, цитира публикации в сайтове, чиито анонимни собственици сами са написали, че са за фалшиви новини.

За първи път “разкритието” се е появило в блога на 4udoslav, показа проверка на “24 часа”. “Да разгромим корумпираната власт със слово (не непременно с истини)” е девизът на този блог, който е изписан на страницата.

Тази публикация е препечатана от сайта “Вале нюз”, под чиято глава пък пише: “Издание за фалшиви новини и абсолютни измислици. Не вярвайте, това не е истина”. След него фалшивата новина се появява и в сайта информиран.нет, който излъга за гръцкия остров на Борисов. Там все още стои важното уточнение “Екипът на informiran.net не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията, и не гарантира за истинността, поради което в края на всяка статия е посочен източникът и освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.”

Тези очевидни предупреждения обаче не спират храбрия депутат Филип Попов.

“Обвиненията, които съществуват в медиите, са сериозни по отношение на корупция и конфликт на интереси. Работа на комисията е да провери”, заяви той пред журналисти в парламента.

Атакуваните от ГЕРБ обаче веднага отговориха.

Ако съм стъпвала в “Царско село” (където бил нейният апартамент според фейк сайтовете - б.р.), ще си подам оставката”, зарече се Десислава Атанасова.

“БСП разпространява фалшиви новини. От 2009 г. съм в Народното събрание, преди това съм била общински съветник и през цялото време имуществото ми е било публично оповестявано”, подчерта тя.

“Същият сайт обявил, че същите депутати от ГЕРБ сме свързани с ДС. Аз съм родена през октомври 1978 г. и в момента, в който ДС вече не е функционирала, съм била на 11 години. Въпросът ми е дали ДС е вербувала бебета и малолетни”, попита Атанасова. Тя показа и документ от комисията по досиетата, че не е била агент на ДС.

Антон Тодоров пък написа в профила си във фейсбук: “БСП са идиоти! Как е възможно толкова несръчен фейк да бъде изобщо разпространяван и коментиран в българския парламент? Това е позор и невиждано падение!”.

“Най-смешното в тази напълно фалшива новина е, че съм бил в ДС. През 1990 г., когато се закрива Държавна сигурност, съм на 12 години. В същия стил очаквам да напишат и че съм участвал в Първата световна война или в Октомврийската революция на страната на врага.

Хибридната война е в разгара си!”, написа също във фейсбук Делян Добрев.

“24 часа” попита МВР дали ще се задейства в тази ситуация. Депутат иска проверка на комисията “Антикорупция” на факти в сайтове, които са анонимни и твърдят, че предлагат фалшиви новини и не разполагат с журналисти. Моделът напомня схемата на сайта “Опасните”, който през 2008 г. бе проверен от ДАНС след поредица от материали за публични личности. Тогава се надигна вълна от недоволство, че по този начин се посяга на свободата на словото. От агенцията обясниха, че са проверявали теч на класифицирана информация.

Няма законов текст, който да преследва подобни сайтове, коментираха от МВР пред “24 часа”. Засегнатите биха могли да ги съдят за клевета с частни искове. Те обаче няма как да открият кой ги прави – Законът за електронните съобщения задължава провайдърите да разкриват самоличността на подобни издатели само при тежки престъпления, а клеветата не е такова.

Компютърни спецове пък подозират, че тези сайтове съществуват с цел да разпространяват подобни “информации” за политическите опоненти, които после да бъдат цитирани и използвани за повод да се сезират държавните институции за проверки.

Б.Р.

Малко по-късно вечерта, когато се разбра, че възмущението от фейковете набира скорост в мрежите, сайтът "Вале нюз" се подигра на депутатите, оправдавайки се така:

Във връзка с поредната демонстрация на ниска култура в Народното събрание, в която управляващи и опозиция се обвиняват едни други за апартаменти, уточняваме следното:

1.Този сайт публикува всякакви ИНТЕРЕСНИ новини, но това е единственото условие. Не проверяваме новините за достоверност. Целта е да са просто ИНТЕРЕСНИ и нищо повече.

2.Тъй като допускаме че така можем да публикуваме и неистинска новина, затова ясно в главата на сайта сме написали предупреждение, да не се приема на сериозно.

3.Новината за апартаментите на 4-та депутати от ГЕРБ не е наша. Ясно в нея е написан източникът и. Пишем винаги източниците на новини, които заимстваме. Трябва да има уважение към авторското право и към хората, които полага усилия да пишат.

В конкретния случай, уточняваме отново от къде е взета тази новина (а и други от там), пишат от сайта и си признават, че са взели текста от 4udoslav.

Кой говори?

Откри го Миков, но той избра Нинова. Филип Попов е само на 36 г., но вече кара трети мандат като депутат от родния си Видин. Младият юрист влезе в политиката като протеже на бившия парламентарен шеф и предшественик на Корнелия Нинова на лидерския стол Михаил Миков. В продължение на няколко години той бе лансиран лично от Миков пред политици и медии. А самият Попов го хвали, че работи много за региона си - Видин.

Когато обаче Миков бе свален от лидерския пост, младият депутат се преориентира бързо към Нинова. И обяви, че начело с нея “БСП се движи в правилната посока”. За разлика от медиите, които той чете, “24 часа” намери откровенията му в личния блог на Михаил Миков и в агенция “Фокус”, където на 10 юни 2018 г. секретарят на парламентарната група на БСП изразява надежда, че лидерката ще продължава в същия дух, и ѝ пожелава успех.

Източник: „24 часа“


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

К.Анкова Тук са прави много фейк нюз се появиха напоследък
28.11.2018 11:31 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети