Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. 80% от левите искат Станишев в евролистата, Нинова - не

Мрежата

80% от левите искат Станишев в евролистата, Нинова - не

80% от левите искат Станишев в евролистата, Нинова - не - Tribune.bg
Снимка:

Депутатите, които не ходят на работа в парламента, обикалят като емисари на „Позитано” из страната да лансират проф. Иво Христов

Над 80% от червените структури, които до момента са провели своите събрания, искат Сергей Станишев не само да е в листата на партията за евроизборите, но и да я води, пише „24 часа“.

Близо половината от общинските организации на БСП, които са общо към 300, вече са излъчили номинациите си, останалата половина заседават този уикенд. Според приетите правила всички конференции трябва да са приключили до средата на март. Очаква се на 17 март Националният съвет да избере водача на листата и да определи местата на коалиционните партньори и гражданската квота. А на по-късен етап да се реди цялата листа.

Над 80 са вече номинираните за място в нея, съобщи вчера във Варна депутатката Елена Йончева.

След Станишев Йончева събира най-много гласове за водач.

Президентът на ПЕС е издигнат от много организации, въпреки че от „Позитано” 20 бяха спуснали списък с имена и той не фигурираше сред тях. Лидерката Корнелия Нинова въобще не искала Станишев в листата, разкриха нейни приближени.

Над 50% от 7000 социалисти в Монтанско избират Станишев за водач, защото виждат в негово лице обединител, обяви областният лидер Пламен Младенов. Масово го номинират и в Кърджалийско, като там след него е Петър Курумбашев. Издигнат е за водач и от организации от Търговище, Враца, Шумен, София-град, Хасково, Варна, Елхово и др.

Станишев и Йончева са фаворити и на пловдивските социалисти, като лидерът на ПЕС има лек превес над бившата си приятелка. Сред издигнатите от соцактива под тепетата е и Ирина Бокова, която бе два мандата генерален директор на ЮНЕСКО. Запознати разкриха, че с нея са водени разговори от „Позитано” 20, но тя отказала да се включи в надпреварата.

Близо 80% номинират Станишев в Бургаско. Там обаче убедително води шефът на икономическата комисия Петър Кънев.

В битката за първото място вече много активен е и Иво Христов, който май се очертава и като фаворит на лидерката Нинова. Името на професора лансира първо колегата му от парламента Александър Симов в интервю за „24 часа”.

Христов нашумя с репликата, че 80% от българите са дебили, и е едно от най-антиевропейските лица на БСП. Въпреки това в последната седмица емисари на „Позитано” пътуват с него из страната и го представят на соцактива. Вече е бил на срещи в Макреш, Видинско, във Велики Преслав. След скандал Христов е бил предложен за водач от червените в Хитрино. Запознати издадоха още, че приближените до партийната централа депутати използват времето, в което не влизат в парламента, за да прокарват линията на ръководството пред общинските конференции и да попречат Станишев да получи толкова много номинации. Николай Цонков например обяснявал на събрание в Петрич преди дни, че президентът на ПЕС въобще не трябва да е в листата. Същото правел и Николай Тишев из Бургаско.

Сред спуснатите от  „Позитано” имена са тези на младите депутати Димитър Данчев и Петър Витанов, на зам.-шефката на БСП Деница Златева, на досегашните евродепутати Петър Курумбашев и Момчил Неков, на ексвъншния министър Кристиан Вигенин, на бившия рали шампион и нова партийна звезда Крум Дончев.

Една от изненадите е включването в червените номинации на сина на бившия депутат Любен Корнезов - Александър.

Активна кампания за евролистата си правят депутатите Румен Гечев и Валери Жаблянов.

Нов феномен се забелязва в БСП при тези номинации – червените депутати масово са издигнати, въпреки че нямат намерение да играят за Европарламента. Явно възприемат номинациите като репетиция за евентуални предсрочни избори и искат да покажат на „Позитано” 20, че имат доверието на структурите си, коментира партиец с опит.

Йончева има най-много номинации в област Пазарджик. Също и във Велико Търново. Сред десетките издигнати там са и депутатите Весела Лечева и Явор Божанков, както и Крум Зарков и младежкият лидер Николай Бериевски.

Депутатите Теодора Халачева и Георги Търноволийски пък са в списъка на пловдивските социалисти. Във Варна са издигнали и Борислав Гуцанов.

Изненадващо една от основните партийни организации във Велико Търново е номинирала екслидера на АБВ Константин Проданов. Окончателното решение обаче ще се вземе от общинската конференция на 16 март.

Между 600 и 800 соцактивисти ще се съберат днес в Пловдивския панаир, за да чуят отчета на 4-мата досегашни евродепутати на БСП. Инициативата на Георги Гергов е в рамките на традиционното областно съвещание и преди провеждането на местните конференции, които ще номинират.

Друга тенденция, която се забелязва за първи път сега, е, че част от конференциите въобще не номинират водач заради нежеланието си да вземат страна във вътрешнопартийните битки. Съдията от ЕС Корнезов е изненадата в листата

Доц. Александър Корнезов от 2016 г. е един от двамата български съдии в общия съд на ЕС. Миналата година кабинетът го предложи за нов мандат.

Роден е през 1978 г. Син е на проф. Любен Корнезов. Освен от СУ има магистратура и по европейско право от Колежа на Европа (Брюж). Бил е адвокат в Брюкселската адвокатска колегия, преподавател по право на ЕС в УНСС и Софийския университет и гост-преподавател в Кеймбридж.

През 2016 г. нашумя емоционалната му реч, посветена на бъдещето на ЕС, при награждаването му за юрист на годината. Автор и на разкази и пътеписи за Латинска Америка.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още