Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Адвокат: Христо Иванов остана единственият, който лъже по темата съдебна реформа

Мрежата

Адвокат: Христо Иванов остана единственият, който лъже по темата съдебна реформа

Снимка:

Адвокат Елица Буенова, Фейсбук

За Христо Иванов и реформата в съдебната система:

Днес водих спор с един мой колега и приятел. Той ме посъветва да гласувам за Христо Иванов, защото щял да прави реформа на съдебната система.

И питам - какво й има на съдебната система чисто технически - правила, структура, регламентиране на принципите на работа, тези - разписаните правила.

Нищо. Тя си е почти чудесна.

А къде е проблемът? - в системата. Ама в системата не като система, а като хора, изпълнили и дали живот на системата и работещи по свои собствени правила.

Какво ще промени Ицката - нищо. Нищо, защото почти няма какво да й се промени на системата като система.

Трябва да се променят членовете и техният манталитет.

Но както каза самият той - това е като един жив организъм. Ако остраниш няколко човека, системата бързо ще се възпроизведе и цикълът отново ще се затвори.

Има ли как да изринем всички и да подменим цялата система - няма!!!

ТРЯБВА ПРОСТО ДА ИМ СЕ ОТНЕМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ДА ПРАВЯТ ТОВА, КОЕТО ПРАВЯТ ПО НАЧИНА ПО КОЙТО ГО ПРАВЯТ.

Има правила и система за работа, за оценяване, дисциплинарни наказания, които предвиждат и уволнения. Защо тогава има прокурори, които един читав обвинителен акт не мога да вкарат в съда? Защо има съдии, при които задължително се чака с години за насрочване, за решение, за произнасяне? Членове на системата, които обаче не биват отстранявани.

На една среща с председател на отделение в СРС по повод един съдия от същия съд, дамата ми сподели, че няма механизъм, по който този съдия да бъде отстранен.

Ааааа не. Не съм съгласна. Механизми има и те са много добре разписани. Но системата като вид организъм не го позволява. Не като правила и норми. А като реални дейстия.

Та пак да питам какво ще променя Христо Иванов? Коя система?

Той бил единственият, който говорел за това и обещавал съдебна реформа.

Той явно се оказва единственият, който ни лъже по тази тема.

Другите знаят, че НЕ ИСКАТ и че НЕ МОГАТ да променят системата. И че проблемът не е в системата, а в изпълнителите й.

Той също го знае, но го обещава.

Е, той достоен ли е или е лъжец???

Както много пъти съм казвала - закони има, но те не се прилагат правилно.

Има и проблеми, но те са дребни.

Ако само всеки член на системата бъде принуден да си върши съвестно работата, друга промяна не ни трябва.

Христо Иванов не иска да променя системата, той иска да бъде част от нея.

 

За Христо Иванов и реформата в съдебната система: Днес водих спор с един мой колега и приятел. Той ме посъветва да...

Публикувахте от Елица Буенова в Петък, 22 януари 2021 г.  

Коментари (10)

Чудесно казано! Христо Иванов лъже не само за Ченгене скеле.
23.01.2021 13:55 / Отговор
съгласен Така е, за съдебната реформа, която мафиотския клан на Борисов/Пеевски бламираха, единствено те казват истинтата, заедно с ДС зад тях и жълтите им медии.
23.01.2021 13:57
Мицева А какво стана с румънския модел, съгласен? ДС е цялата в т.н. градска десница, ама ти няма как да го разбереш! Такъв ви е мат'риала на ДБ!
23.01.2021 16:57
кесо Е, авторката безспорно е права, че най-големият проблем на системата са нейните участници. Те по правило са останки или деца и внуци на участници в комунистическата съдебна система. Затова и още от 90-те години, когато бяха започнати 200 знакови дела свързани със създадената от ДС организирана престъпност та до днес, се вижда как българския съд "най-хуманния съд в света" на практика не е произнесъл почти нито една присъда срещу червената мафия въпреки многобройните дела срещу нея със стандартната комунистическа формулировка "нема достатъчно доказателства, бе другари". Ако пък орешарската власт на Румбата бе продължила още няколко месеца дори и по чудо осъдените за отвличанията "Килъри" начело със Сумиста щяха да са отдавна на свобода.
23.01.2021 14:17 / Отговор
Браво За първи път чувам за авторката, но разсъждава в много правилна посока. Христо Иванова е псевдо реформатор на правосъдната система. Поради натрупано недоволство от работата съдебната власт в обществото и липсата на правосъдие, за пореден път е създадена структура менте, начело с него, чиято цел е да събира вота на недоволните и да имитира борба за правосъдие, докато всъщност пречи на истинска реформа. Права е, че най-големият проблем в тази система е че има правила и закони в държавата (хората постоянно се оплакват, че "нямало закони"), но те не се прилагат. Тези, които не си вършат работата в системата не биват отстранявани. Липсва кадрови и дисциплинарен контрол още от 91 година. ВСС би трябвало да го осъществява, но не го прави ефективно, защото всички органи в съдебната власт са недосегаеми за обществен контрол. Промени в системата са необходими, но Иванов е бутафорен водач на тази промяна.
23.01.2021 14:25 / Отговор
Путлер Ама че си глупав "Права е, че най-големият проблем в тази система е че има правила и закони в държавата (хората постоянно се оплакват, че "нямало закони"), но те не се прилагат." АМИ ПРОБЛЕМА Е, ЧЕ НЯМА ПРАВИЛА И ЗАКОНИ, КОИТО ДА ГАРАНТИРАТ РАБОТАТА И - разбра ли сега, или пишеш по опорки
23.01.2021 22:43
опорките са ваша работа Путлер. Какви правила и закони предлага Христо Иванов за да гарантират работата на съдиите, запознати ли сте, ще ги изложите ли? Оставка на главния прокурор не са "правила и закони", предварително уточнявам.
24.01.2021 11:40
Путлер Проблемът е, че след 10-ти ноември не ви избиха като кучета!
23.01.2021 22:41 / Отговор
Калин Иванов е най-добър в празните приказки и лъжите на тема съдебна реформа, това може да му се признае.
25.01.2021 20:43 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още