Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Ако Иванчева се помилва, защото е майка, то нека е за всички други затворнички с невръстни деца

Мрежата

Ако Иванчева се помилва, защото е майка, то нека е за всички други затворнички с невръстни деца

Ако Иванчева се помилва, защото е майка, то нека е за всички други затворнички с невръстни деца - Tribune.bg
Снимка:

През изтеклите дни различни медии неспирно показват как осъдената на 6 години затвор бивша кметица на „Младост” Десислава Иванчева влиза в пандиза. Популисти  веднага завладяха ефира с призиви тя да бъде помилвана. На какво основание?!

Няма да коментирам юридическия казус, за да не поощрявам и без това върлуващото незаконосъобразно хулене на съда. Решенията на магистратите трябва да се уважават и е така във всяка правова държава.

Като майка съчувствам на затворничката Иванчева, предполагам, че всяка нормална жена изпитва такава съпричастност.

Но... скромно ще си позволя да предложа: ако Иванчева бъде помилвана, защото е майка на невръстно дете, то нека тази мярка да бъде приложена и за всички други затворнички-майки.

Иначе е напълно необоснован воят, който определени кръгове у нас надават в нейна подкрепа.

Припомням, че ВКС се произнесе по съществуващите факти така:

Върховният съд "изменява" въззивната присъда на Апелативния специализиран наказателен съд, като намалява наложените наказания на Иванчева, Петрова и Дюлгеров, както следва:

Наказанието на Десислава Иванчева се намалява от 8 на 6 г. лишаване от свобода, глобата от 15 000 лв. става 12 000 лв.

Тя няма да може да заема държавна или общинска служба, свързана с властнически правомощия и я лишава от правото да упражнява професия и дейност в държавни и общински институции, учреждения и предприятия за по 8 г., а не както постанови АСНС - за 10 г.

Ексклузивно – Иван Гешев пред Tribune: Ние сме и в конституционна криза, освен в политическа (ВИДЕО)

Присъдата на Биляна Петрова е намалена от 7 г. на 5 г., ще трябва да плати глоба от 10 000 лв., а не 12 000 лв., и за по 7 г. няма да може да работи на висок пост в държавна или общинска служба. Първоначално Петрова бе осъдена да не прави това за 9 г. ВКС определя и първоначален общ режим за изтърпяване на наказанието лишаване от свобода.

На подсъдимия Петко Дюлгеров се определя затвор от 4 г., вместо досегашните 6 г., глобата от 10 000 лв. е намалена на 8000 лв., а лишаването от права по чл.36, т.6 и т.7 от Наказателния кодекс (за заемане на управленски длъжности) от по 8 г. се намалява на по 6 г. Съдът му определя първоначален общ режим на изтърпяване на наказанието.

Решението на ВКС е окончателно. 

Всичко останало е прах във вятъра.

Коментар на Аделина Делийска, цитирана от „Новини.бг“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети