Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Ако си мислите, че политическата криза в България е безнадеждна, то вижте какво се случва във Франция и САЩ

Мрежата

Ако си мислите, че политическата криза в България е безнадеждна, то вижте какво се случва във Франция и САЩ

Ако си мислите, че политическата криза в България е безнадеждна, то вижте какво се случва във Франция и САЩ - Tribune.bg
Снимка:

От Фейсбук профила Борис Станимиров - консерватизмите на templar

Ако си мислите, че политическата криза в България е безнадеждна, то вижте какво се случва във Франция и САЩ. И какво се случва в Европейските институции. На този фон нашата политика си е направо приличие.

Либерално-центристките елити отказват да приемат, че махалото се задвижва надясно и има отчетливо одесняване на обществата. Вместо да си дадат сметка за тази реалност и да се опитат да я пресрещнат, те жумят, пеят силно, за да надвикат страха си и ни предлагат още от същото. Няма да им се получи.

Договарянето на разпределението на постовете в Европейските институции между ЕНП, Обнови Европа и ПЕС още ще делегитимира втръсналия технократски консенсус. Резултатът се вижда във Франция. Сблъсък на "крайна десница" с "крайна левица". Слагам думите в кавички, защото за жумящите абонати за власт в либералния център лепенето на етикети е въпрос на аргументация за оцеляване. Точно както за нашите комунисти в Източна Европа, всеки, който не е ентусиаст на режима им беше "фашист".

Тръмп е нелеп популист, но за да се пребориш с такъв, трябва да имаш работещ политически инструмент. Байдън не става - някога отличен политик, вече е възрастен и немощен. И вероятно Тръмп ще го смели. Точно по същия начин българското статукво няма как да бъде победено, докато политическият инструмент срещу него е негоден - просто не става, не вдъхва доверие, респект, можене, а само скръб и жалост.

Борисов има всичкото право на света да предложи свой партиен кабинет. ППДБ има всичкото право на света да му откаже да го подкрепи. Ако мине, това далеч няма да е най-лошият български кабинет, а неумението на ППДБ прави възхода им в удобната опозиционна роля проблемно. Ако не мине и се отиде на избори, резултатите от тях няма да са добри нито за ГЕРБ, нито за ППДБ. Но както казах по-горе, вижте в какво блато затъна Макрон, вижте клетият Байдън и се успокойте, че има далеч по-утвърдени и сериозни държави, които имат Тръмп и Меланшон на мястото на Величие.

Промяната в политическия етос на обществата е качествена. И либерално-центристкото удобство да жумим и да пеем силно и да я караме както си знаем ще свърши зле. Повече там, по-малко тук.

 

Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати