Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Слави Трифонов се оказа прав за Асен Василев: Много ми е ляв

Мрежата

Слави Трифонов се оказа прав за Асен Василев: Много ми е ляв

Слави Трифонов се оказа прав за Асен Василев: Много ми е ляв - Tribune.bg
Снимка:

"От пазара трябва да се извадят некомпетентни и некадърни работодатели, които не могат да плащат така, че да няма работещи бедни. Защото не могат да създадат организация и не могат да използват уменията на работниците. Тук работникът не може да изкара 710 лв., в Гърция спокойно изкарват по 1000 евро".

Василев иска да вади от пазара некадърни работодатели

Тези думи на министъра на финансите и "супер" вицепремиер Асен Василев станаха повод за остри реакции на бизнеса. Казаното от него е и водеща тема в социалните мрежи. 

"От пазара трябва да се извадят некомпетентни и некадърни работодатели, които не могат да плащат така, че да няма работещи бедни. Защото не могат да създадат организация и не могат да използват уменията на работниците. Тук работникът не можел да изкара 710 лв., в Гърция спокойно изкарват по 1000 евро", е казал Василев към работодателите, които са несъгласни с минималната работна заплата, процент прослужено време, минимални осигурителни доходи. "Когато го казваме ние, сме ретрогради. А то просто е така!", написа икономическия съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова. 

Повечето коментари обаче са в посока, че това изказване е недопустимо за финансов министър завършил "Харвард". 

Ето и част от коментарите:

Стефан Тамбуев

Как е възможно финансов министър с харвардска диплома да се изцепи, че за ниската производителност на труда и ниските заплати са отговорни работодателите, а не пазарът и ръстът на потребление, които в най-голяма степен се определят от монетарната политика на правителството.

 

Соня Колтуклиева:

Асен Василев от ложата на “десни политики с леви мерки и обратното” се скара с работодателите. Нещо необичайно за финансов министър - обикновено те се сблъскват със синдикатите, заради исканията за повече пари за социални плащания.

Слави Трифонов беше прав, обяснявайки защо не е включил Асен Василев в проекто-кабинета на “Има такъв народ”: много ми е ляв.

“От пазара трябва да се извадят некомпетентни и некадърни работодатели, които не могат да плащат така, че да няма работещи бедни. Защото не могат да създадат организация и да използват уменията на работниците. Тук работникът не можеш да изкара 710 лева, а в Гърция спокойно изкарват по 1 000 евро.”

Ето какъв работодател е бил самият Асен Василев: “Мортен Лунд пред БТВ: “Той е измамник, но е много, много умен. Изключително умен. Инвестирахме 15-20 милиона евро, за да разработим софтуера, имахме между 30 и 50 програмисти в България. Не измами само мен, а и свои приятели. Аз бях глупав и наивен, и му повярвах. Той заедно с няколко програмисти взеха кода и заминаха за Китай и го продаде на китайското правителство, след като аз намерих тези клиенти. Софтуерът беше собственост на компанията, а той просто го взе и го продаде сам". (Асен Василев пред Тристранната комисия)

Пътьом да отбележа, че Асен Василев отрича да е измамник, даже съди за това твърдение Тошко Йорданов, но не отрича сделката с китайска фирма. Тогава - как така министърът на финансите декларира наличието само на някакви си 74 000 лева?

 

Александър Иванов, депутат от ГЕРБ
 
Притеснително спокойствие по-повод обединяването на българските граждани от страна на финансовия министър.
 
"Не съм толкова разтревожен за инфлацията", каза Василев.

Емил Томов

Аз съм скандализиран, че човек в здравия си разсъдък е способен да изрече нещо подобно, не знам за вас. Буквално това е най-скандалното изказване, което съм чувал от властта, от Орешарски до днес! "От пазара трябва да се извадят некомпетентни и некадърни работодатели, които не могат да плащат така, че да няма работещи бедни. Защото не могат да създадат организация и не могат да използват уменията на работниците".

Нека припомним, че всеки е свободен да се мъчи да прави бизнес на свободния пазар и да дава високи заплати, с което да привлече служителите на конкурентите си, но не е правилно по административен път да се премахват работни места, я с минимална заплата, я с държавна намеса!

 

Виктор Димчев

Приблизително половината от населението работи за нещо като минималната работна заплата.

Около половината от пенсионерите получават нещо около минималната пенсия.

Първите хранят вторите. Затова не ни се получава, некадърните държавници са отделно.

Онова, което група бездарни продавачи на почтеност и илачи ни продават, ще счупи държавата точно както я счупихме предишните вълни некадърници - онези от началото на 90-те, от 96-97-ма, от 2008-2009.

После онези временни политически светулки, както и предишните пъти, ще се покрият за известно време, ще ближат рани из куриозни медии, за да изпълзят по-нататък в нов облик.

Тогава старите муцуни вампирясват и стават носители на промяната, която изсмуква пак и отново личните ни сметки, мечтите ни, възможния просперитет.

Просто е като служебен министър на власт.

 

Георги Харизанов

Хората бяха пращани на работа и им бяха давани заплати в едни други времена и в едно друго подобие на /планова/ икономика. В пазарна икономика и свободен пазар възнаграждението е на стойност равноправно и доброволно договорена между две страни. Никой никого не кара насила да работи за 800 лева. Никой не е длъжен да плати повече за труд и набор от умения, които струват точно толкова на нашия пазар и при нашите ценови нива. И не е никаква работа на никой финансов министър да затваря предприятия, които плащат толкова на хора, които са съгласни да продадат труда и уменията си на тази цена. Изплюй петолъчката или си отивай.

Труд: Асен Василев имал октопод от офшорки


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати