Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Атанас Мерджанов за Корнелия Нинова: Неуравновесена е, поведението ѝ към Станишев е срамно

Мрежата

Атанас Мерджанов за Корнелия Нинова: Неуравновесена е, поведението ѝ към Станишев е срамно

Снимка:

Очевидно то се дължи на някакви други хрумвания и прикрити намерения, каза той

Бившия говорител на парламентарната група на БСП Атанас Мерджанов отговаря на въпроси пред ПИК за огромения скандал в БСП с решението си да не подкрепи Сергей Станишев за втори мандат като лидер на ПЕС и да отсъства от предстоящото събиране на евролевите в Лисабон.

- Г-н Мерджанов, откривам ви в Лисабон. Имате ли коментар за отсъствието на лидера на българските социалисти Корнелия Нинова от висшия форум на ПЕС?

- Решението на Нинова в последния момент е меко казано странно, а аз бих казал и срамно, тъй като за един лидер, още повече на най-голямата опозиционна политическа сила – лидера на българските социалисти, задължително трябва да присъства на най-високия форум на европейските социалисти. Там, където се изковава бъдещата европейска политика и визията за развитието на Европа за следващите години. За мен е необяснимо това решение в последния момент. Очевидно то се дължи на някакви други хрумвания и прикрити намерения, което не и прави чест. Лично аз безкрайно много съжалявам, че БСП не е представена със своя председател на конгреса на Партията на европейските социалисти.

- Очаквате ли други изненади на форума?

- Очакваме с интерес конгреса, където без съмнение Станишев категорично ще бъде преизбран за лидер на ПЕС. По-важно беше да се чуе гласът на българските социалисти именно от лидера на българските социалисти. Дори и да има някои разминавания и несъгласия с европейската позиция по някои от въпросите на Партията на европейските социалисти, то тя трябва да бъде заявена на конгреса, на най-високия форум, най-авторитетно. По този начин хората се съобразяват с теб. Уважават те и България присъства наистина на едно от челните места в европейското социалистическо семейство.

- Каква всъщност е процедурата, кой го взе това решение за отсъствието на Нинова в Лисабон. Това лично решение ли е, или за него се иска санкцията на Националния съвет или на Изпълнителното бюро?

- Процедурата обикновено изисква решение на Изпълнителното бюро. Доколкото съм информиран, и то преди всичко от ваши колеги от медиите, това е станало по нарочно нейно искане от Изпълнителното бюро на БСП. Националният съвет не е взимал такива решения.

- Толкова непреодолими ли са различията и противопоставянето между Сергей Станишев и Корнелия Нинова, пък било то и по Истанбулската конвенция, че тя прави такава явна демонстрация?

- Дори и да има различия, те се заявяват в позиция, авторитетно представена на най-високия форум на европейските социалисти. Но аз не смятам, че трябва да се демонстрира и да имаме подобно политическо поведение, което съответства само на един неуравновесен в политическо отношение политически деец.

Интервю на Симо Русев  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив