Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Българите в Нидерландия бесни на родните телевизии: направили сензации от неверни новини

Мрежата

Българите в Нидерландия бесни на родните телевизии: направили сензации от неверни новини

Снимка:

В най-голямата група на българите в Холандия във Фейсбук са възмутени от отразяването на мерките срещу коронавируса в страната в българските телевизии. Хората там са бесни от „сензациите“, които бяха показани в България. Категорични са, че излъченото не е вярно.

Ето какво написа един от администраторите там:

Уважаем екип на bTV Новините, Уважаем екип на Новините на Nova,

Като модератор на една от големите групи на българите в Нидерландия (с близо 19 хиляди члена) сметнах, че е нужно да Ви пиша във връзка с репортажи във вашите медии, относно болни от COVID 19 българи върнали се от Нидерландия. Ако бяхте проверили каква е процедурата тук, щяхте да разберете, че практиката в Нидерландия е да се обадите преди да отидете в болницата. Това е с цел да се избегне контакт с други хора по пътя ви към болницата и в самата болница. Пиша ви защото начина по който представяте нещата прави две неща:

1. Представя Нидерландия като държава, която не се грижи за жителите си, включително за Българите живеещи тук, което не е вярно.

2. Подклаждате усещането на нашите сънародници в България, че ние (българите в чужбина) се прибираме за да заразяваме, че сме безотговорни и други по-груби определения. Четем как се иска да ни забранят да пътувме до Родината си, което ще е нарушение на чл. 35 ал. 2 от Конституцията на Р. България. Факт е, че в момента голяма част от нашите сънародници се прибират не за почивка в България, а защото са загубили работата и дохода си, заради мерките предприети от Нидерландското правителство за ограничаване на разпространението на вируса.

По вероятно е въпросните наши сънародници да са нямали здравни застраховки, както много от сезонните работници тук.

Уважавам начина на работа на Вашите медии, както и професионализма на екипите Ви, но начина по който представяте нещата допълнително създава напрежение между българите в България и тези зад граница. В момента сме третирани като прокажени.

Вярвам, че ще покажете и другата страна на монетата или поне какви са правата и задълженията на нашите сънародници в такива ситуации, защото утре може да има други наши сънародници, които не знаят какво да правят в тази ситуация и ще последват примера на тези хора. Не Нидерландия е виновна за това, че въпросните наши сънародници са подходили доста неотговорно като са изложили на риск кой знае колко хора.

В групата ни, често се обсъждат такива теми.

Сложил съм в копие и нашето посолство в Хага, защото смятам, че е редно МВнР да намери начин да информира нашите сънародници какво могат да направят в такава ситуация. Например с раздел в уеб страницата на Посолството базиран на информация от местните власти.

Виждам подобни случаи в групи на българите в Германия (с над 60 хиляди члена).  


Коментари (2)

Виж ти! Вместо да се вайкате кой как ви представя и защо, по-добре си стойте на задните частни в тази ситуация. Изведнъж всички решихте да се прибирате в доскоро "лошата и безперспективна" държава! И да, искате или не искате - заразявате. Повечето случаи идват именно от завърнали се гастарбайтери от чужбина.
29.04.2020 23:53 / Отговор
Гневна Това си е защита на държавата Нидерландия , не на връщащите се в страната ни гастарбайтери. Ясно стана,че те се връщат,защото са работили без здравни осигуровки , и сега " тъпата държава" трябва да ги обгрижи.Крайно време е права да се ползват само срещу изпълнени задължения.
30.04.2020 08:20 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още