Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Не се противете на мерките за сигурност, по-добре от това да сте в болница или ваш близък на бере душа

Мрежата

Не се противете на мерките за сигурност, по-добре от това да сте в болница или ваш близък на бере душа

Не се противете на мерките за сигурност, по-добре от това да сте в болница или ваш близък на бере душа - Tribune.bg
Снимка:

Яна Жекова, Фейсбук

"Бих искала да напиша няколко неща относно ковид 19 за хората, които са ми скъпи в България. Зная, че вече ви е писнало да чувате само за него, повярвайте и на нас!
Преди около месец аз и приятелите ми тук в Италия гледахме доста лекомислено на вируса, "то е като сезонен грип" казвахме. До една степен е така, но има един друг проблем. Този вирус, както и другите сезонни вируси, се предава изключително лесно и бързо. Може да премине асимптомично за здравите организми и хората със силна имунна система, но за по-възрастните организми (не само, припомнете си, че пациентът номер 1 на Италия е на 38 години и лежи от дни в болница с остра пневмония на изкуствено кислородоподаване) може да доведе до остри пневмонии и фибрози, а за хората от трета възраст, онко болните или хората с компрометирана имунна система е фатален. Всъщност за последната група хора и лек грип е опасен, но пак казвам, ковид19 дава сериозни усложнения, които при други грипове се появяват при много по-малък процент хора.


От известно време съм част от група във фейсбук, която се казва "Българи в Италия" и честно казано тези дни съм настръхнала. За тези, които не знаят, съществуват бусове, които ежеседмично превозват багаж и хора от и за Италия. Въпреки всички ограничителни мерки, които Италия създава, за да може да се справи с разпространяването на вируса, продължават да се пускат запитвания дали може да се пътува през Италия. Отговорите често са "аз цял ден съм по пътищата", "пътувай спокойно", "влизай спокойно"... като тези същите хора после ще се приберат в България без да имат никакви симптоми.


Докато има хора, които все още ще гледат с насмешка на този вирус, защото смъртността не е по-висока от други вируси, бих искала да задам няколко въпроса. Така е, вирусът може и да не ви убие, но нелекуването му - да. Така. Колко реанимационни места има в България? Колко апарата за поддържащо дишане и кислородоподаване има в България? Какво е състоянието на инфекциозните заведения в България? Имат ли възможността да настанят хиляди заразени пациенти (и да ги изолират)? Каква е средната възраст на населението в България? Мога да продължа още, но мисля, че това е достатъчно. За тези, които също не знаят, туберкулозата в Италия се счита за изчезнало заболяване. Тук децата не се ваксинират за туберкулоза, моите не са ваксинирани. България и Румъния са двете страни от ЕС с най-голям номер на заболели от туберкулоза.


Пиша всичко това, защото съм изключително възмутена от нехайното поведение на тези хора, които продължават да пътуват и на всички, които казват, че това е някаква глобална конспирация. Може и да е. Проблемът е, че много хора си заминаха и някак не се чувствам по-добре, знаейки, че това са стари и болни хора... Един ден и ние ще остареем, не го забравяйте! Не се противете на мерките за сигурност, които се предприемат, досадни са, да, но по-добре така, отколкото после да лежите по болници или някой ваш близък да бере душа в реанимационното.
Това не е коментар с цел създаване на паника. С този коментар бих искала да насърча хората да спазват наложените мерки за сигурност, в зависимост от това къде живеят, и да не гледат с насмешка на един "нищо и никакъв вирус", който обаче може да срине здравеопазването (и икономиката) на страни, които не са подготвени да се справят с него".


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати