Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Димитър Попов: Радев сигурно е първият президент, който оглавява въстание срещу собствената си държава

Мрежата

Димитър Попов: Радев сигурно е първият президент, който оглавява въстание срещу собствената си държава

Димитър Попов: Радев сигурно е първият президент, който оглавява въстание срещу собствената си държава - Tribune.bg
Снимка:

Коментар на Димитър Попов, Faktor.bg

Слушам и гледам как Румен Радев надъхва протестиращите, както генерал надъхва войниците преди боя, и се питам каква омраза се е загнездила у този човек, че

с такава ярост изправя българи срещу българи

Какво толкова преживя, че руши самата държава?

На пръв поглед дребен инцидент – в президентството влязоха прокурори. Хванат на място, че е прибрал там руски шпиони, Радев като един леко пийнал генерал, се развика на главния прокурор: „Ти знаеш ли кой съм аз бе! Ще те уволня още утре бе, келеш. Как си позволяваш ти да ми пресичаш на мене пътя, бе!“ Звучи съвсем познато, нали. Виждали сме ги такива и на пътя: хване ги катаджия в нарушение и те веднага заплашват, че ще звънят на началника му и после жална му майка, щом се заяжда с толкоз важен човек…

Това е Румен Радев – обиден човек с комплекс за малоценност, готов

да доказва своето юначество по балкански образец,

с вдигнати юмруци. Картинка за шоуто на комиците. „Чета-а-а-а…“ Там вероятно публиката ще се залива от смях, само че някои политици нямат чувство за хумор. И БСП, и кохортата русофили, и либералната общност, тъй наречените протестъри от градската десница, и маргиналните привърженици на Слави Трифонов, и групичката около Мая Манолова - всички решиха да използват президентския устрем за свои цели. „Оставка незабавно, вън мутрите веднага, да спасим държавата“… сякаш ако изборите са три месеца по-рано от нормалното, корупцията спира и България дръпва няколко места напред в класацията по бедност, по свобода на словото, по върховенство на закона. Смешни лозунги, на кой му пука обаче за истината. Те си играят тяхната игра и сериозно надъхват „новия Месия“, дотолкова сериозно, че ето какво написа един от либералните му съюзници, виден демократ и протестър:

„Ако Радев беше сериозен политик, щеше да направи следното.

Да извика най-висшите 30-тина офицери от всички родове войски при себе си. Да им каже да минат бавно, но безмълвно пред камерите. А после, на въпроса, защо вика ръководството на армията, да каже невинно: „Обсъждаме да правим общовойскови учения“.

Ако беше сериозен политик, де...“

Авторът е много известен демократ, идеолог на либерализма и екологията, професор по политология, свири и на китара. От висотата на английското си образование поучаваше демократите от самото начало на прехода и беше символ на синята идея.

Ще кажете - една реплика във фейсбук на афектиран човек не е повод за големи изводи. Може и да сте прави. Но на Запад, където е учил въпросния демократ, никой дори не допуска мисълта, че може

да предаде властта на генералска хунта

Освен ако му е омръзнал и живота, разбира се.

Та ето как един балкански юнак с пагони, който ежедневно си повтаря като Пегъзи Музовски: „Къде съм аз, къде сте вий“, накрая може да получи и мандат за военен преврат. И ако реши да го направи, кой ще го спре?

По Конституция над него е парламента, той трябва да отстрани разпасания генерал от президентството. И май е време депутатите да се замислят по въпроса. Вече имат доказателства за многократно нарушаване на Конституцията. Например – Радев сигурно е първият президент, който оглавява въстание срещу собствената си държава. Първият е, който предварително съставя служебно правителство, при действащо и редовно избрано от парламента. Трябва също да е първият в Европа, който иска оставки на другите власти ултимативно, безусловно, незабавно, независимо че според конституцията той дори няма право да ги обсъжда и е само балансьор между тях. Сигурно е и първият, посочен за президент от резидента на чуждо разузнаване, което работи срещу България. В парламента има мнозинство за неговото отстраняване. Така изглежда поне като слуша човек депутатите на ГЕРБ, Обединени патриоти, Воля и ДПС. Но никой от тях не иска тази процедура.

Защо? Да не смятат че така ще се изложим пред чужденците? Че ние сме за смях и срам в ЕС от край време. Вижте какво пише европейската преса за събитията у нас – едните цитират протестиращите и обявяват премиера за мафиот, а другите напомнят, че българският президент е матрьошка на руския.

Какво по-лошо може да напишат още за нас?

Е да, не съм прав, винаги може и по-лошо. Може да дочакаме и репортажи от реални събития. Например: „Днес протестиращи и контрапротестиращи, въоръжени с подръчни средства, се засякоха на кръстовището на Орлов мост в София. В избухналите сблъсъци има ранени и загинали. Полицията изпрати жандармерия и водни оръдия, но не успя да разпръсне демонстрантите в балканската страна, където се обвиняват взаимно в корупция и предателство. Двете страни призоваха да се намеси армията.“

Не вярвате ли че това е възможно?

Погледнете това социологическо проучване: 34% от българите категорично подкрепят протестите, 31% категорично са против тях. Първото ядро са избиратели на БСП, Има такъв народ и Демократична България. Второто са твърдите привърженици на ГЕРБ. Между тях няма диалог, няма търпимост дори. Езикът на омразата, който струи от президентството и от улицата в последните месеци, е надъхал

две армии от хора, готови да се хванат за гушите

Това не е политическа игра, това е предверието към истински граждански ад.

Радев, Нинова, Христо Иванов, Отровното трио, които ръсят заклинания, обиди и заплахи, не знаят ли, че когато ползваш омразата като политически аргумент, насреща ще получиш същата омраза. Знаят го, някои от тях работят с думите професионално. Но са решени да рушат всичко по пътя си към следващия парламент, за да излъчат премиер или за да направят шоуто си в новата зала на депутатите. Пет пари не дават, че палят пожар, който ще гасим години наред.

А може би целта е да запалят пожара, кой знае! Да може накрая Румен Радев като един нов Бенковски да каже гордо на някой балкански връх: „Аз забих нож в сърцето на НАТО. Сега Русия може да заповяда!“

*Авторът е журналист и политически коментатор. Завършил е българска филология и курс по журналистика в Лил, Франция. Работил е в различни централни и регионални издания. Сега е водещ на телевизионно предаване в ТВ „Диана“ – Ямбол. Автор е на два романа, издадени през 1999 и 2006 година.                                                                                                                              


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (15)

Тартаковер Щом е стигнало до там да се публикува подобна копрофагия, значи положението е неудържимо. Толкова жалък пасквил, не е достоен дори за коментиращи тук примати, като Киро Бизона. Дори такива като него с елитния си каруцарски език, могат да съчинят по-стойностна ругатня.
Уникален идиот ! Не ми се вярва французи да са го учили. Не че и там няма клозетна журналистика, но този се е престарал в заливането с канален дъх.
А може би е правилен избора му да публикува тук? Тук семето на помията лесно може да покълне. Познаваме нивото на " "коментаторите".
09.09.2020 18:33 / Отговор
НЕ СЕ УЧУДВАЙ МОМЧЕ! НЕ СЕ БУНТУВАЙ! ЛУМПЕН РАДЕВ=ВАН ДЕР ЛЮБЕ
ТОЙ ЗА ТОВА Е УЧИЛ-ДА ПОДПАЛИ БЪЛГАРСКИЯ РАЙХСТАГ! - КАЗА СИ ГО ОЩЕ ПРИ ВСТЪПВАНЕТО СИ В ДЛЪЖНОСТ.
ЗАТОВА УТРЕ ЗАМИНАВАЙ НА ПРОТЕСТА-И ДА НЕ ЗАБРАВИТЕ:ПОВЕЧКО СЛАМА И КИБРИТ
09.09.2020 19:01
Естествено, вие нямате намерение да опровегаете но конкретно, нали?! Че защо ви е?! Кухи фрази ей така, на ангро - типично по болшевишки...
09.09.2020 19:29
С водно оръдие по триото анархо-гамени Татарстанецо, от коя септична яма изплува, бе сопол? Я, марш обратно към Позасрано 20 и се потапяй, директно.
09.09.2020 22:15
Боряна Гечева Напротив, написаното е много ценно, като наблюдение от един непредубеден и интелигентен човек. Омразата не води до никъде и е престъпление да се подклажда! Тя е причината за много трагични събития в най-новата история на България!
Но ти си на заплата като трол тук и не си непредубеден. Длъжен си сигурно да се обадиш, по служба! Жалка история си ти. Дано поне ти пращат прилично.
10.09.2020 07:46
Аванта Много точен коментар!Поздравявам ви! Не обръщайте внимание на ЧЕРВЕНИТЕ ФАШИСТИ!
09.09.2020 18:40 / Отговор
Бъни ТОЧЕН КОМЕНТАР ! АДМИРАЦИИ!
09.09.2020 19:52 / Отговор
СИСА ЧЕТА И ПРЕПРОЧИТАМ ВСЕКИ РЕД И ВСЯКА ДУМА ........ И УДОВЛЕТВОРЕНИЕТО Е НЕОПИСУЕМО !!! СЪРДЕЧНИ ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА КОМЕНТАРА ВИ Г-Н ПОПОВ ! ВЪЗПИТАНИЕТО И КУЛТУРАТА НА ТЕЗИ, КОИТО СИПЯТ ХУЛИ СРЕЩУ ВАС Е ОЧЕВАДНО ! ПОД ДОСТОЙНСТВОТО НИ Е ДА ИМ ОБРЪЩАМЕ ВНИМАНИЕ. А ВИЕ ДЕРЗАЙТЕ !!!
09.09.2020 21:45 / Отговор
Елена Поддържам! Да е жив и здрав Автора за да СПАСЯВА Българите от невежество
17.10.2020 11:11
hahaha Ако някой ми беше казал, че Сашо Апашо, известен и като Лупи, ще бъде водач на протеста, заедно с любимеца на фонтаните Румен Петков, щях да се смея с глас. То се оказа истина!!!! Издуханата Инджова и червеният поп Дионисий, архонта на мутрите, изобщо не ги слагам в сметките. Чакам с нетърпение снимка на прегърнатите протестиращи Румен Петков и ген. Атанас Атанасов. Това ще е снимка на годината. Нали този Мачиков, името е фалшиво, подписа като шеф в ДСБ за новия Отечествен фронт с АБВ и Възраждане...Венсеремос беее!!!
10.09.2020 01:55 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати