Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Баща: Безсмъртни страхливци… 5-годишният ми син с неврологичен проблем разбра, че трябва да носи маска

Мрежата

Баща: Безсмъртни страхливци… 5-годишният ми син с неврологичен проблем разбра, че трябва да носи маска

Снимка:

Андрей Ненов, Фейсбук

Безсмъртни страхливци…

Този на снимката е синът ни. Той е на 5 г. Диагностицираха го със "Sensory processing disorder" - неврологичен проблем, от аутистичния спектър, който изисква много внимание, търпение и... терапия. Децата с този проблем не търпят промени, ядат едно и също, носят едни и същи дрехи (4 години, той носи един и същи панталони, но с различен размер). Страдание не толкова за него, колкото за околните - питайте майка му.

Всичко ново го плаши - независимо дали ще е храна, дрехи, приятели.  Допреди година, не позволи да има шапка и зимни обувки, при -15C. На 5 г той може да сметне наум 37+37, или да ви каже, че 8 ябълки + 8 круши=16 и че това е същото като 4 по 4, но не е близвал досега нито ябълка, нито круша.

Заради COVID-19 терапията му спря.

От 4 месеца е в ново училище. Майка му се наложи да вземе 2 дни отпуск за да се подготви (тя и той) психически.

Заради COVID19  всички деца в училище се изисква да ходят с маски. И учителите са с маски.

Ежедневно.

Целодневно.

Без изключения.

Той, който не понася да го докосваш, се научи да носи маска.

Неговият приятел в училище, дете в инвалидна количка, е с маска.

Ежедневно.

Има деца с алергии, с астма... С маска. Вътре и извън училище.

Маските не им пречат да дишат, да учат да се движат. Такива са правилата и всяко дете привикна. Не са припаднали от "липса на кислород". Родителите го спазват.

Когато ходим до магазина, Жорко си слага сам маската. Не само това - редовно ми казва "Татко, там има много хора. Няма да влизаме". Сам се пази. На 5-годишния ми син, страдащ от неврологичен проблем,  не се налага да обяснявам, че хора без маски или прекалено много на едно място са опасност.

Вчера го взех от училище. Всички деца бяха с маски. Всички родители бяха с маски. Независимо дали са републиканци, демократи или... "илюминати". И родителите са с маски - дори навън, на двора, на 3 м разстояние. Правилата са за всички. Дори и да не вярват, отговорността към другите, и че можеш да причиниш неволно болест или смърт задължават. "Не вреди!" – тук е закон не само за лекарите, но и за цивилизования американски гражданин.

Всеки, знае, че наличието на врата в къщата, може да не спре 100% от потенциалните крадци, но ще спре 95%. Наличието на парола на емайла ти, няма да спре 100% от хакерите, но ще спре 99%.

В любимата ми България, здрави и прави деца биват убеждавани от "интелигетните" си родители, че маските щели да "ги задушат", а това, че над 30 учители бяха убити досега от COVID-19, и че няма да има кой да учи децата им - не ги интересува. И страхливо се хилят от домашния компютър, докато други рискуват живота си в болниците.

В любимата ми България, състрадателни родители, събират капачки за кувиьози, пращат милосърдни СМС за да спасят един живот, но не им пука, че непукизма  към защитните средства досега е убило над 35 лекари, които могат да спасят хиляди животи.

В любимата ми България, патриоти, борещи се за срещу обезлюдяването на  България, се надсмиват над опасността, а не ги плаши, че пандемията вече е причина за 40% от смъртните случаи на ден (средната смъртност в България е 270 души на ден, онзи ден починаха 130).

В любимата ми България, журналистически "мисирки", се смяха, гавриха, с Мутафчийски и екипа му, даваха обилни идиотски репортажи извън на болниците, но ги е страх да влязат вътре и да направят 1 часово предаване с препълнените легла, с интубираните, кашлящите, влачещите се

В любимата ми България, семейства, заедно си ходят по кръчми, правят купони, и се хилят над "измислената зараза", докато някоя баба или дядо, не отидат зян, заради онази... Бира с приятели. Но няма да идат доброволци в Ковид отделение.

От утре тук, в Колорадо, което е почти колкото България по население, повечето училища са затворени. Заразените на 1000 са 2.2 пъти по-малко отколкото в България. Смъртните случаи последния месец са на 20% от тези в България. В Америка бабите са рядък късмет за родителите, за да гледат децата, които не са на училище. Следващата седмица, се очакват да затворят повечето бизнеси. Парите, раздадени през април, отдавна свършиха.

Но, тук хората знаят, че трябва да оцелеят докато ваксините подействат. Да оцелеят Заедно.

В Америка, децата ги учат да се борят с трудностите сами, в любимата ми България, загрижени майки отглеждат мамини , разлигавени дечица.

Как тази страна, оцеляла през Турско робство, комунизъм, Чернобил и какво ли не, се превърна в развъдник на безсмъртни страхливци и  поведе класацията по смъртни случаи.  


Коментари (5)

Изчерпателно за българите и коронавируса. Няма какво да се добави.
22.11.2020 14:26 / Отговор
ш Ами....стойте там в колорадо. Както доста изчерпателно сте описал доста дълго време сме носили хомот-ТУК в България. И да страхливци сме, защото не избягахме от България.
22.11.2020 16:50 / Отговор
сивата котка Таткото, я пак - детето ви не търпи да бъде докосвано, поради заболяването му. И вие си мислите,че виждайки многото хора в магазина, то отазва да влезе, защото разбирало, че има някаква опасност. А не е ли защото многото хора в магазина пробуждат в него именно това неудобство от докосване? Сефте ли във вашите търговски обекти там в Колорадо има много хора? Досега вие и детето самотно сте обикаляли из него, но видите ли вируса накарало много хора да влязат в магазина и плашат синчето ви. Било изпитание за майка му. А за вас? По голям страх и от страха на момчето. И да, затова сме безсмъртни, точно защото ни Османското робство, ни Чернобил, ни комунизма ни какво друго НЕ успя да ни унищожи. Ако бяхме стахливци, изброеното щеше да ни унищожи. И нямаше да има ковид. Явно сте млад родител, не сте живял в комунизма. При вас започва да намирисва на комунизъм, щом всички носят, правят, живеят еднакво - учители, родители, деца...
22.11.2020 21:28 / Отговор
Много ясно как.. Комунистите промиха и продължават да промиват мозъците на хората. Защото комунистите никога не са пускали властта.. Те са дълбоката държава. Няма значение кой управлява, те винаги са отзад и дърпат конците.. Това, което убива в България, е студеното, егоистично, ненормално поведение на част от хората. Промитите мозъци. Те са опасни. Има много, много свестни хора в България. Но, засега, промитите мозъци стоят отпред и се пъчат. Засега.
23.11.2020 13:18 / Отговор
Хората с български произход, които следят какво се случва в България, понеже все още говорят езика, са вадят заключения от публикациите. Те всъщност няма какда видят какво се случва на улицата в България, между хората. Мога да кажа, че много, много хора спазват мерките - носят маска, пазят дистанция, изчакват те в магазина, ако преди тях си посегнал към нещо. Но, това "не се вижда" от хората с български произход. И те, разбира се, ни назидават, критикуват, оплюват и какво ли не още. Което им дава чувство за "превъзходство". Това чувство е много важно за тях. Много е важно да знаят, че не са избягали напразно. И също така, ние трябва непременно да бъдем "заклеймени" като недоразвити, прости малоумници, които задължително трябва да взимат пример от тях.
23.11.2020 13:27 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още