Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Белобрадова: Решението за Войнишкия паметник идва изневиделица. Липсата на комуникация произвежда политически проблем

Мрежата

Белобрадова: Решението за Войнишкия паметник идва изневиделица. Липсата на комуникация произвежда политически проблем

Белобрадова: Решението за Войнишкия паметник идва изневиделица. Липсата на комуникация произвежда политически проблем - Tribune.bg
Снимка:

От Фейсбук профила на депутатът от ПП-ДБ Елисавета Белобрадова Letiashtata Kozzila Erato

Днес кметът на София е взел решение да прекрати конкурса за възстановяване на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк.

За мен като гражданин това е проблем и затова се възползвам от свободата си да обясня защо:

1. Мемориалът е знаков паметник на българската военна слава и символ на свобода и смелост. Поради точно тази причина е първо обруган, а после и разрушен от комунистическата власт, за да не помним кои сме и на какво сме способни. На негово място идва най-злощастният пример за монумент, наричан с ужасни имена от почти всички софиянци.

2. Възстановяването на мемориала беше бавено с години и години от миналите управи на града, но най-сетне се стигна до някакво решение, за което бяхме щастливи, проведе се процедура и тя беше към финала си... за да потъне отново в пясъка.

3. Лично аз чаках години, за да бъде възстановен този мемориал точно какъвто е бил, защото основната му стойност е възстановяването на честта на поруганите и забравени имена, изписани върху него.

Решението, което е взето, идва изневиделица. Липсата на комуникация не просто създава напрежение, а произвежда политически проблем, въпреки обясненията и паметта на героите ни ще стане дъвка за политическа злост. Никой не разбра откъде и как този проект стана неприемлив, несъвременен, неподходящ и въобще, започна да пречи.

 След толкова години и надежди, че ще мога да ида с децата на мемориала и да им разкажа  как сме били достатъчно достойни да изградим наново разрушеното от тоталитарния режим, този момент се отдалечава, а и може въобще да не настъпи, ако бъде взето съвсем друго решение.

А що се отнася до аргументите, че ни трябвало нещо модерно, би било редно  да възстановим мемориала и да съобразим цялата среда около него, така че да бъде и хубаво и съвременно, като във всяка произволна европейска държава.

И най-мъчното е, че живеем в страната на съветските тоталитарни паметници, които се извисяват навсякъде из страната - символ на страдание и нищета, и дори не съумяваме да вдигнем наново един паметник, разрушен от същия този тоталитарен режим.

"...и те за теб достойни, майко, бяха...", ние да му мислим.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати