Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Bird.bg: Компанията-посредник „МЕТ” има отчетливи руски корени, също като Gemcorp

Мрежата

Bird.bg: Компанията-посредник „МЕТ” има отчетливи руски корени, също като Gemcorp

Bird.bg: Компанията-посредник МЕТ има отчетливи руски корени, също като Gemcorp - Tribune.bg
Снимка:

Компанията „MET Holding”, която е резервирала вече капацитет да ни доставя газ през LNG терминала в Гърция, има отчетливи руски корени, също като Gemcorp. Това са установили разследване на Bird.bg, поместено във Фейсбук страницата на изданието.

Фирмата е основана от държавната унгарска MOL, след което като скрит собственик през офшорка влиза олигарха Мегдет Рахимкулов, който е също така акционер в Газпром и VTB.  И е санкциониран от САЩ.

Ето какво още пишат дословно те:

За беда OffshoreLeaks го разкри и така лъсна прокси-комбинацията на Орбан да осигури нова платформа на Кремъл за контрол над газа в Европа.

МЕТ прави забележителна експанзия в България по времето на ГЕРБ. Това е единствената компания освен Газпром, която успява да резервира капацитет за Турски поток. Впрочем, Рахимкулов е акционер в унгарската банка OTP, която е собственик на ДСК, която пък отпусна кредит 1 млн.лв. на PR Sevi Boyko и нейния мъж, който е в борда на Булгартрансгаз, за да си купят огромна къща в Бистрица. После там намериха и джип от строителя на Турски поток Аркад.

Кирил Петков много обича да цитира този джип като символ на корупцията и с право. Но какво правим с руските проксита като Gemcorp и MET? Ето какво: директорът на MET Energy Trading беше назначен за шеф на Булгаргаз, а с Gemcorp подписахме меморандум за инвестиции.

А за разкош PR Sevi Saprug още си е в борда на Булгартрансгаз и никой не отваря дума да го маха.  


Етикети Гърция, Gemcorp

Топ новини

виж още