Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Бюджетът не е толкова лош като цяло, но се базира на фантазии и трябва да го изпълнява Хари Потър

Мрежата

Бюджетът не е толкова лош като цяло, но се базира на фантазии и трябва да го изпълнява Хари Потър

Бюджетът не е толкова лош като цяло, но се базира на фантазии и трябва да го изпълнява Хари Потър - Tribune.bg
Снимка:

От Фейсбук профила на Цветомир Глоговски, предприемач

Няколко пъти вече разглеждам предложения бюджет за 2024...

Не защото ми е трудно да го прочета, а защото „гледам и не вярвам на ушите си“, както би се изразил един професор, лека му пръст!

Може пък да не разбирам, защото не съм от Аарвард... де да знам вече!

По принцип бюджетът не е толкова лош!

Един от големите проблеми обаче е, че се базира на следните предположения, хипотези... и фантазии:

1. Ръст на БВП от 3%.

ОК, ще се радвам, но при положение, че Германия очаква едва 0.7%, как ние ще направим 3%??? Самите германци казват, че през 2024 икономиката им е застрашена от колапс, защото има сектори, които бележат спад от по 15%-20% в производството!

2. Курсът на Евро/Долар ще е стабилен.

Аммиии... не, надали ще е! Особено ако икономиката на Германия има проблеми (виж т.1), няма как курсът да е стабилен и не е нужно да сте валутен дилър, за да го осъзнавате...

3. Цените на суровините ще са стабилни.

Не мога да разбера как го решиха това! Цените на мед, цинк, олово, и т.н. предвид геополитическата обстановка в света ще са всичко друго, но не и стабилни!!!

4. Енергийните източници също ще са със стабилни цени, а някои, като природния газ, дори ще поевтиняват.

Преди малко повече от седмица седмица Катар (един от водещите доставчици) подписа договор за доставки с Китай на стойност $150 милиарда. Когато търсенето се повишава, а предлагането не - цената се вдига! Този закон се учи в първата седмица на първи семестър от първа година по икономика! Хайде стига глупости!

Петролът пък е заложен в следващите три години да е с цена между $83 и $85 за барел... Кой? Как? Кога? Нито един уважаващ себе си икономист не се наема да даде прогнозна цена на петрола за 6 месеца напред, предвид случващото се по света и най-вече в Близкия изток, ние за три години напред я фиксирахме!

5. Заплатите ще се увеличават.

Трябва! Проблемът е, че като се направи дори груба сметка, предложеното увеличение в най-добрия случай ще покрие изяденото от инфлацията... Въпросното покачване пък ще се финансира по всяка вероятност от заеми, което само по себе си е „стратегия та ум да ти зайде“, както биха казали старите хора.

6. Заложени са като приходи новите такси за руския газ.

Добре, аз съм "ЗА" повече приходи в хазната! Проблемът е, че Унгария каза, че ако до 1 януари не се премахне тази лудост, ще заведат дело срещу нас. Някой пита ли Европейската комисия за тея такси изобщо? Защото това не е "удар по Русия", а по европейски потребители и мен лично много ме съмнява ЕК да ни позволи да го направим! Оставям настрана, че добавяме още една държава, която да ни блокира за Шенген...

На всичкото отгоре залагат и голяма събираемост на данъци... може би по схемата "донос-бонус".

Та както казах, бюджетът не е толкова лош като цяло!

Въпросът ми по-скоро е:

Кой ще го изпълнява? Хари Потър?


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети