Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. „Биволъ”: Отказът на Лорер да предостави Меморандума за електроавтомобилите е незаконен

Мрежата

„Биволъ”: Отказът на Лорер да предостави Меморандума за електроавтомобилите е незаконен

Биволъ: Отказът на Лорер да предостави Меморандума за електроавтомобилите е незаконен - Tribune.bg
Снимка:

Сайтът за разследваща журналистика “Биволъ” осъди министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер в Бургаския административен съд (АСБ). Решението е без право на обжалване. Това се случи 4 месеца, след като правителството на Кирил Петков опита да скрие Меморандума за разбирателство с „Некст.Е.Го България“ АД за изграждане на фабрика за електромобили до гр. Ловеч, съобщават разследващитежурналисти.

  По време на тази 7–месечна сага с искането на Биволъ да бъде предоставен съответният меморандум за широко промотираната инвестиционна сделка, Министерският съвет препрати по компетентност казуса на Министерството на икономиката, оглавявано във втория служебен кабинет на Стефан Янев от бившата съветничка на Кирил Петков – Даниела Везиева. Вместо нея отговори Даниел Лорер, тъй като инвестиционните сделки са прехвърлени в ново-образуваното Министерство на иновациите и растежа, оглавено от този кадър на „Продължаваме промяната“. Именно той взе решението да откаже да предостави на медията ни прозрачност върху обявения за “най-голям инвестиционен проект” строеж на завод за електромобили край Ловеч. Биволъ разледва щироко промотираната сделка от Правителството, обявена като най-голям инвестиционен проект за последните години. 

Претекстът е – отказът на „инвеститора“ да бъде разгласяван меморандума, защото щели да бъдат засегнати важни “държавни и частни интереси”. Какви точно са те, остава пълна мистерия. Медията ни подаде жалба до АСБ (Административен съд Бургас). На 29 април 2022 г. съдът отмени решението на Лорер като “незаконосъобразно”. В Решението се задължава министър Лорер да предостави исканата обществена информация в пълен обем.   


Топ новини

виж още