Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. „Биволъ“ за машините за гласуване през 2017: Делян, Сорос, Чавес, китайски лаптопи

Мрежата

„Биволъ“ за машините за гласуване през 2017: Делян, Сорос, Чавес, китайски лаптопи

Биволъ за машините за гласуване през 2017: Делян, Сорос, Чавес, китайски лаптопи - Tribune.bg

Колко рязък обрат са направили някои обществено-политически настроения спрямо машинния вот, показва статия на „Биволъ“ от 13 февруари 2017.

„На миналите избори над 200 000 души гласуваха машинно, като се очаква на изборите през март т.г. те да достигнат милион души. Това поставя сериозни въпроси за сигурността на машинния вот. Най-малкото е необходим независим външен одит на устройствата за гласуване, както вече поиска новата партия „Да, България”. Тайнствеността на ЦИК със скритото техническо приложение обаче е лош знак, че ще се върви в обратната посока“, пише медията.

Според „Биволъ“, става въпрос за „едни 15 милиона лева. без ДДС.“

„Това е скромна сума на фона на 128 милиона долара отпуснати в 12 без 5 от венецуелския бюджет за машинно гласуване на референдума „за или против Чавес да остане президент” през 2004 г. Но паралелът е валиден, още повече, че печеливш от българския търг може да се окаже същата фирма“, предупреждават тогава от медията, по чиято информация изисквания в тайно приложение подозрително пасвали на устройството SAES-3377 на компанията Smartmatic. Машини от същата фирма бяха наемани от ЦИК за експерименталното машинно гласуване през 2014 и на президентските избори през 2016.

В същото време „Капитал“ публикува информация, че в ЦИК се е обсъждало да се заместят машините с лаптопи с тъчскрийн и принтери. Голяма компютърна фирма дори започнала да проучва доставка и транспорт на 13 000 лаптопа от Китай.

Smartmatic е един от лидерите в бизнеса с машинно и електронно гласуване. Компанията обаче има много противоречива слава, се казва в статията. Основана от венецуелци, тя е регистрирана първоначално в щата Делауеър в САЩ, а впоследствие се пререгистрира във Великобритания и Холандия. Според секретните грами на американски дипломати в Каракас, изтекли в Wikileaks, нейните собственици са богати венецуелци свързани с боливарското правителство на Уго Чавес и скрити зад паяжина от офшорки.

През 2014 г. Smartmatic става част от групата SGO. Представител на Smartmatic става лорд Марк Малох Браун, който е близък до Джордж Сорос и е член на борда на “Отворено общество”. Това поражда спекулации, че милиардерът е купил компанията, но Smartmatic категорично отрича всякакво участие на Сорос в нейния капитал.

Smartmatic e доставяла машини и за избори в САЩ, където през 2006 г. е разследвана за връзка с венецуелското правителство, пише „Ню Йорк Таймс“. Това става след като през 2005 г. Smartmatic придобива американската компания Sequoia Voting Systems, подсигуряваща машинното гласуване в 17 американски щата и окръг Вашингтон. В крайна сметка Smartmatic продава дяловете си в Sequoia, но съмненията, че лизензиран от нея софтуер продължава да се използва в американските избори остават.

Подробен доклад на сайта на Министерството на търговията на САЩ от 2008 описва използването на софтуер на Smartmatic в американските избори като потенциален риск за националната сигурност.

Забележително е, че от многобройните избори, в които компанията е участвала единствено във Венецуела е нямало рекламации за проблеми с машинното гласуване. Там са и най-успешните във финансово изражение избори за Smartmatic – 128 милиона долара за референдума през 2004 г., на който венецуелците решаваха дали Уго Чавес да остане президент. Поръчката е възложена експресно от про-президентската венецуелска избирателна комисия. Чавес печели референдума. Опозицията тогава обвинява за загубата Smartmatic заради засечена съмнителна двупосочна комуникация с централния сървър преди отпечатването на протоколите.

Машините за гласуване на Smartmatic са дистрибутирани в България от фирмата „Сиела Норма”. Тя е свързана с адв. Иван Тодоров, който по думите на Момчил Мондешки от записите Яневагейт „ходи горе при Делян” и бил нагласил арбитражно дело в полза на скандалния олигарх. Самият Тодоров категорично отрече всякаква връзка с Делян Пеевски.

Съществен проблем е, че машините на Smartmatic са като „черна кутия” и никой в България не знае как работят. На предишните избори ЦИК е дала един ден на експертната комисия, за да провери една от машините, преди всички останали да бъдат пратени до секциите, пише „Биволъ“.

Така най-вероятно ще стане и сега. Ще бъде проверена една машина от 12 500. Доколкото софтуерът вътре е собственост на фирмата и не е с отворен код, тази проверка е чисто проформа.

Медията коментира и, че не е голяма философия да се “нацъкат” на учебните машини нужните гласове и да се подменят протоколите. Необходимо било само да се знае колко души са гласували машинно в съответната секция.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати