Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Бивш реформатор: Триото стана политически фактор по допущение и поради груба политическа грешка на ДБ

Мрежата

Бивш реформатор: Триото стана политически фактор по допущение и поради груба политическа грешка на ДБ

Снимка:

От профила във Фейсбук на Борис Станимиров - автор в дясната платформа „Консерваторъ“

Възмущението от „Отровното трио“ е лицемерно. Няколко пъти подред това лято писах, че ДБ трябва да „яхне“ протеста и да го превърне в политически трамплин за изборно представяне. Това им се полагаше по време, по логика и по право, защото акцията на Христо Иванов в Росенец беше истинския повод за началото на протестите (първият протест беше насрочен на следващия ден). Второ, и по-важно, избирателите, привържениците и активистите на ДБ бяха основното ядро на присъствие на тези протести. Останалите групи бяха на моменти по-кресливи, медийно отразени, но безспорно по-малобройни.

Нищо от това не се случи. Още първия ден „Триото“ прежени Христо и направи събитие в часа, обявен от него, като измести фокуса от Росенец към Президентството. И вместо ДБ да отстои СВОЯТА политическа атака към управлението, тя смутено се логна в събитието на дошлите от нищото трима, започна да кокетничи с тях, да се сгъва пред призивите им да не се политизира и да припява на лозунгите за единодействие. Не получи дори микрофона, за да изговори примирението си, а го правеше пред Фейсбук. По този начин „Триото“ беше легитимирано, то се превърна в истинско лице на протеста и облъчва публиката всяка вечер сто дни подред - като Шоуто на Слави, само че по-кратко, но пък в централните новини.

Триото стана политически фактор по допущение и поради груба политическа грешка на ДБ - загуба  на инициатива, пропиляване на време, липса на лидерство. Членовете и активистите на ДБ станаха фон, миманс за изгрявянето на тези дошли от нищото „звезди“, вместо на своите собствени лидери. И след като зорлем направи от тези хора герои, защо им се сърдиш, като търсят свой политически път? И днес ще - не ще, ДБ ще се съобразява с последствията от тази своя грешка. Все още има всички шансове да се справи добре, стига да я преодолее.

Призивът „нека не се караме, а да събираме подкрепа всеки за себе си и после след изборите да си сътрудничим по отделни теми“ е абсурден! Той показва, че тежката грешка от първия ден не е разбрана. Поредната пропиляна енергия. Политиката е конкуренция. Когато кажеш на хората, че е приемливо да гласуват за твоите конкуренти, всъщност им казваш, че могат и без теб. Все едно шефът на Кока кола да каже, че не е важно дали ще избереш Кока кола или Пепси, важното е да се освежиш с нещо газирано и студено...

Всяко политическо решение може да е валидно и да бъде аргументирано - и като коалиция преди, и като съюз след изборите. И всеки един вариант ще  изгуби едни, но вероятно ще спечели други поддръжници. Отказът да се състезаваш, да поставиш граница между себе си и конкурентите, обаче, със сигурност само ще пилее подкрепа.                                                                                                                                                                                                                                         

                                                                                                                                         


Коментари (3)

ФИГУРАНТИ НА ЧЕРЕПА И НА ЧЕРВЕНИТЕ БИЗНЕС-РЕЦИДИВИСТИ........................................ МЕСТЯТ ГИ КАТО ПЕШКИ ПО ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА........
НЕ БЪЛГАРИ, А ЧЕРВЕНА МЪРША.......... И ЕДНИТЕ И ДРУГИТЕ.....
22.12.2020 15:11 / Отговор
кесо Разбира се от чисто политологична гледна точка анализът на автора е верен, но мисля, че доста надценява възможностите на Бай ви Ристю десантчика и джобния "генерал". Просто те толкова си могат като политически капацитет и нищо не е в състояние да промени това. Те са посредствени и некадърни и като политици, и като експерти и състоянието на ДБ е нагледно доказателство за това. Дори прехваления "десант" на плажа "Росенец" се превърна във водевил, след като завърши с благите приказки и сладоледи на Доган и братските прегръдки с неговото окръжение. Затова една коалиция с тримата глупаци и Мая Конопа ще им подхожда напълно и може дори да вкара някой и друг щастливец за радост на глупаците и идиотите, които нямат свое официално политическо представителство.
22.12.2020 17:16 / Отговор
Надблюдател Това ,че били отстъпили инициативата на "Отровните" им е най-малкият проблем! Дали инициативата ще бъде поведена от Черепа /триото/, Маджо, или Цветан Василев/Боец), всичките те си имат сериозни сблъсъци с държавата, и активността им се основава на реваншизма! Към тях спокойно можем да прибавим и Фатмакът-Фигурант,за който все още не се знае с какво го държи Прокуратурата, че се държи като неадекватен , назобен селски бик!
Колкото до ДБ,най-гнусното всъщност е ,че се заиграват в един и същ сценарий с болшевиките от Позитано, и всичките им акции всъщност си прозира една "ченгеджийска" постановка, много добре отработена и синхронизирана!
23.12.2020 10:04 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още