Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. „Блиц“: Контрабандата процъфтява заради безумните цени на тока!

Мрежата

„Блиц“: Контрабандата процъфтява заради безумните цени на тока!

Блиц: Контрабандата процъфтява заради безумните цени на тока! - Tribune.bg
Снимка:

Кабинетът компенсира само ЕРП-тата за огромните сметки, докато общини, бизнеси и болници фалират

Ивайло КРАЧУНОВ, „Блиц“

България съвсем спокойно може да поддържа ниска цена на електроенергията, защото има две държавни електроцентрали. Това са АЕЦ Козлодуй с мощност 2000 MW и ТЕЦ „Марица изток“ 2 с мощност 1600 MW.

Мощностите на ВЕЦ на НЕК са достатъчни за поддържане на енергийния баланс в страната с поносими цени за българските граждани и предприятия. Необходимо е решение и заповед на министъра на енергетиката, за спиране на износа на електроенергия и цялото налично количество спокойно може да се пренасочи за регулирания пазар и останалите потребители в страната, обясниха пред БЛИЦ експерти в енергетиката, като уточниха, че съществува такава практика.

За да се случи това е необходима воля и решителни действия от страна на новоизбраното коалиционно правителство. Такава, обаче няма, а причините навяват съмнения за задкулисни интереси и обслужване на корупционни действия.

Тезата за ангажименти към Европейския съюз и енергийната борса е несъстоятелна, защото глобата е нищожна на фона на инфлацията и декапитализирането, което се случва в страната.

Правителството не предприема стъпки по отношение на намаляването на цената на електроенергията, защото високата й цена се облага с по-високи ставки ДДС и акциз. Те компенсират липсите от ширещата се контрабанда, която ощетява бюджета със стотици милиони. Това води до притискане на битовите потребители и българския бизнес, за сметка на контрабандистите и корумпираните държавни служители, категорични са енергийни експерти пред медията ни.

Данните показват, че през миналата 2021 година при целия растеж на вноса като количества приходите от акциз в номинално изражение растат само с 4%, което е нищожен показател.

Приходите от ДДС имаха устойчив висок растеж през 2021, но за съжаление само до лятото. След горещите месеци се получи огромно забавяне, което е нелогично на фона на развихрилата се инфлация, която пълни джобовете на определени ръководни фигури в кабинета.

От абсурдната ситуация се облагодетелстваха ЕРП-тата, в това число и на Иво Прокопиев, които държава компенсира на 100% за поскъпването на тока, докато малкия и среден бизнес заедно с общините и болниците са принудени да плащат кожодерски сметки за ток.

Тепърва на бял свят ще излизат кои фигури в правителството имат интерес от контрабандата и какви олигархични интереси обслужват.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати