Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Борислав Цеков за изборите в САЩ: Има две добри и една лоша новина

Мрежата

Борислав Цеков за изборите в САЩ: Има две добри и една лоша новина

Борислав Цеков за изборите в САЩ: Има две добри и една лоша новина - Tribune.bg
Снимка:

От профила във Фейсбук на Борислав Цеков - Институт за модерна политика

Две добри и една лоша новина. Лошата е, че изборите в САЩ заприличаха на вот в някоя бананова република. Флагрантни фалшификации в Щатите, управлявани от демократите. Авторитетната организация Project Veritas пусна видеозапис на пощенски служител от Уисконсин, който свидетелства, че е бил принуден от началниците си в деня след изборите да слага пощенско клеймо от 3 ноември, т.е. все едно са подадени в срок, и да изпраща с експресна пратка хиляди бюлетини за Байдън до избирателната комисия. Те са подавани дори и от името на отдавна умрели хора. Не се допускат наблюдатели на преброяване и пр. Същото е и в Мичиган. Крадат изборите. В Уисконсин ще има повторно преброяване и нещата може да се обърнат - това ще стане ясно през следващите 2 месеца.

Първата добра новина обаче е, че в момента тези два щата са без значение, защото Аризона започва да се обръща, както очакваха в щаба на Тръмп. Повтарям, Аризона започва да се обръща. В продължение на 2 дни местните власти там бяха обявили резултати на базата на 84% преброяване, при което Байдън имаше ок. 170 хил.гласа преднина. Преди три часа обявиха още 2% от гласовете, които са преброени (вече общо 86%) и тази преднина се стопи със сто хиляди гласа. Към момента Байдън води само с 69 хил.гласа, а предстои да се проброят още 14% от подадените гласове. Тези оставащи гласове са главно подадени по пощата в изборния ден или предния ден. И тук е спецификата в Аризона - по пощата в изборния ден или непосредствено преди него гласуват предимно републиканците. Демократите са гласували доста по-рано. Тези гласове идват предимно от твърдо червени окръзи, както и от предградията на Финикс, които са също червени. Ще видим дали ще са достатъчни да стопят преднината на Байдън. Ако Тръмп успеее да спечели Пенсилвания и Джорджия (Сев. Каролина вече е бетон), и обърне Аризона, то победата ще е за него. Притесненията са от машинациите. Но нищо не е приключило.

Втората добра новина е, че републиканците запазват мнозинството си в Сената и ще увеличат присъствието си в долната камара. За сравение, през 2016 г. Тръмп спечели освен Белия дом, още и мнозинствата в Сената и долната камара. Няма синя вълна, каквато предвиждаха много от американските социолози.

Тръмп печели исторически висок вот за Републиканската партия, незапомнен от времената на Никсън и Рейгън. Рухва митът, че малцинствата са срещу него. Подкрепата от латиноси и афроамериканци е удвоена в сравнение с 2016 г., а изборите във Флорида са най-голямото доказателство за рухването на мита за „расиста“ Тръмп, срещу когото били малцинствата. Същото се отнася и до работническата класа и белите жени от предградията - по-висока подкрепа от предните избори. Очакват ни напрегнати дни до обявяването на окончателните резултати в Пенсилвания, Джорджия и Аризона. Добавям и Невада, където разликата сега е само 7800 гласа, а Тръмп има повече електорален резерв. Не слушайте какво говори тази или онази медия. Битката е на терен. Към този час - 13.10 ч. българско време на 5 ноември, нито Байдън, нито Тръмп могат да се смятат за сигурни победители.                                   


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Цеков, каква е тази голяма любов към един психопат? Току що гледах един млад американец, живеещ е България, който каза, че с Тръмп републиканската партия не е същата, и че дълбоко е нарушена демокрацията.
05.11.2020 18:18 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети