Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Борислав Цеков: Президентът внася в НС предложението за премиер, ИТН не може да го оттегли

Мрежата

Борислав Цеков: Президентът внася в НС предложението за премиер, ИТН не може да го оттегли

Снимка:

От профила във Фейсбук на Борислав Цеков, доктор по конституционно право, директор на Център за Нова Европа

Във връзка с направеното изявление на Слави Трифонов, че няма да предлагат „за гласуване проектокабинет“, потърсихме за коментар юриста и доктор по конституционно право Борислав Цеков. Той обърна внимание, че по казуса следва да се имат предвид следните конституционни положения, уточнени и в практиката на Конституционния съд (РКС 20 по к.д.30/1992).

„Президентът внася в НС предложение за избиране на министър-председател. Не го внася парламентарната група и поради това тя не може да го оттегля. Съгласно чл. 84, т. 6 от Конституцията, Парламентът най-напред избира министър-председател, а след това с отделно решение и по предложение на вече избрания министър-председател гласува състав и структура на Министерския съвет“.

Той посочи и решението, което Конституцията дава на така създалата се ситуация след днешното изявление на лидера на ИТН Слави Трифонов. 

„Дори и утре да бъде избран предложеният кандидат за министър-председател, той може да откаже да предложи състав и структура на МС, с което процедурата на този етап приключва и се преминава кьм консултации на президента за връчване на проучвателен мандат на посочен от втората по големина парламентарна група кандидат. Единственият начин утре предложеният за министър-председател да не бъде подлаган на гласуване е той с лично волеизявление, внесено писмено в НС или направено от парламентарната трибуна, да декларира, че се отказва“, поясни докторът по конституционно право Борислав Цеков.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още